Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Se va discuta oare în cadrul CSS problema datoriei inexistente care i se impune Moldovei?

5 feb. 2021,, 02:52   Economie
8231 1

Maia Sandu este rugată să rezolve problema impunerii Moldovei a unei datorii inexistente față de România.

Președintele Maia Sandu este rugată să ia sub control personal și să clarifice problema impunerii Moldovei a unei datorii inexistente pentru energia electrică față de România, deoarece în urma unor scheme frauduloase, puse la cale de un grup de avocați și agenți economici din Moldova și România, bugetul țării noastre ar putea fi prejudiciat cu peste 130 de milioane de dolari.

Cu o solicitare corespunzătoare, prin intermediul portalului Noi.md, a venit directoarea Centrului Național al Experților Judiciari și Specialiștilor de Performanță, Svetlana Melnicenco. Directorul Centrului îi solicită șefului statului să ia această întrebare sub control personal și regretă că, deocamdată, nici un organ de stat nu a reacționat la această problemă, în ciuda faptului că pe acest subiect a scris atît mass-media moldovenească, cît și cea românească.

Despre această problemă s-a vorbit, în special, și într-o scrisoare deschisă adresată Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintelui României, Klaus Iohannis, precum și președintelui SUA, Joe Biden.

În scrisoare s-a menționat că în urmă cu aproximativ 23 de ani, în noiembrie 1998, Guvernul Republicii Moldova a solicitat de la guvern român asigurarea livrării de energie electrică în regim de urgență pentru acoperirea deficitului de pe piața energetică ca urmare a sistării livrărilor de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Furnizarea curentului electric a început imediat și a continuat pînă în anul 2001.


Contractul a fost semnat în ianuarie 1999 de Compania Națională de Electricitate (CONEL, România) și ÎS Moldtranselectro (Republica Moldova). În acord era stipulată metoda de achitare pentru energia livrată: transferul pachetului de acțiuni deținut de stat în S.A. “Tirex Petrol” din RM, mijloacele obținute din vînzarea rețelelor de distribuție din Republica Moldova, precum şi a cărbunelui sau a altor mărfuri şi servicii ale unor companii moldovenești.

În aprilie 2001, autoritățile române au decis stingerea datoriei ÎS Moldtranselectro pentru energia electrică livrată în valoare de 31 928 450 dolari SUA în favoarea Companiei Naționale de Electricitate (CONEL) din România. Mijloacele au fost acordate prin intermediul donatorilor externi - banca americană Merrill Lynch.

Autorii scrisorii au subliniat că, la momentul dizolvării Companiei Naționale de Electricitate această datorie era restituită și nu putea nicicum fi transmisă companiei S.C.P.E.E.T. Termoelectrica S.A., care, ulterior, a împărțit datoria în două părți: 15 000 000 de dolari SUA și 17 040 400 de USD.

Experții susțin că, la data de 29 decembrie 2020 (ziua în care a avut loc ultima licitație de vînzare a unei părți a datoriei) mărimea prejudiciului material, care ar putea fi adus Republicii Moldova ca urmare a cesiunii datoriei în mărime de 15 000 000 de dolari SUA, precum și a vînzării datoriei în sumă de 17 040 400,38 de dolarul SUA, constituie 130 515 259 de dolari. Și această sumă crește zilnic.

Potrivit experților, în ciuda faptului că datoria a fost stinsă, în conformitate cu legislația română, casa de avocați Mușat&Asociații, în calitate de lichidator al S.C.P.E.E.T. Termoelectrica S.A., organizează licitații publice de vînzare a presupusei datorii debitoare nerambursate a ÎS "Moldtranselectro", inducînd în eroare agenții economici din diferite țări din Europa de Est și CSI.

La licitație care a avut loc pe 19 noiembrie 2020, a participat compania LAFARINA-PLUS S.R.L., care a devenit adjudecatar al creanței în cuantum de 17.040.400,38 USD, în schimbul sumei de 1.891.484,40 USD. Însă, după ce administrația companiei a aflat despre existența Legii României nr. 209 din 24.04.2001, a solicitat rezilierea contractului și returnare banilor cheltuiți pentru participarea la această licitație. În acest sens, autorii demersului cer restituirea tuturor sumelor de bani primite de la LAFARINA-PLUS S.R.L. și alți agenți economici pentru participarea la numeroase licitații publice de vânzare a unor datorii inexistente.

Autoarea scrisorii, directoarea Centrului Național al Experților Judiciari și Specialiștilor de Performanță, Svetlana Melnicenco, a propus introducerea problemei impunerii Moldovei a datoriei inexistente pentru energia electrică față de România pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate.

Svetlana Melnicenco a menționat că nu înțelege de ce nici un organ de stat, în special Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, nu a reacționat la ce tip de datorie i se impune Republicii Moldova și despre ce datorie este vorba.

În opinia sa, președintele țării, Maia Sandu, ar putea însărcina Procuratura Generală, unde există un departament întreg care se ocupă cu astfel de probleme, să-și îndeplinească funcțiile și să-și asume un control special, pînă cînd toate persoanele implicate în acest caz vor fi pedepsite conform legii.

"Autoritățile fiscale ar trebui să efectueze un control fiscal la compania Moldtranselectro pentru a determina dacă există o astfel de datorie în situațiile financiare ale întreprinderii. Cînd documentele, precum că datoria a fost achitată demult, vor fi prezentate Guvernului României, această problemă va fi rezolvată o dată și pentru totdeauna, pentru ca poporul moldovenesc să nu mai sufere", a menționat ea.

La rîndul său, directorul întreprinderii de stat "Moldtranselectro" Angela Morarenco, a subliniat că întreprinderea recunoaște că au avut loc importuri de energie electrică din România: țara noastră a primit-o, a folosit-o, au existat datorii față de statul român, dar, ca urmare a hotărîrii și a legii adoptate în regim de urgență de partea română, Republica Moldova ar fi trebuit să profite de acest ajutor privind neachitarea datoriei.

"Eu nu pot comenta de ce s-a întîmplat acest lucru. Probabil, atunci trebuia semnat un acord național de plată a datoriei. La moment, aceasta este o revendicare scoasă la licitație, aceasta este deja o adresare a Republicii Moldova către Ministerul Finanțelor al României pentru a verifica dacă a fost îndeplinită această hotărîre. Atît timp cît nu avem poziția oficială a statului român în comentarii, noi nu trebuie să agravăm situația", a menționat ea.

Fostul vicepremier al Moldovei, Valentin Dolganiuc, care a fost unul dintre cei care se aflau la originea contractului de livrare a energiei electrice încheiat în 1998, a relatat că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a deconectat Republica Moldova de la electricitate. Atunci el a avut discuții cu partea română și a fost semnat un contract de furnizare a energiei electrice.

"Nu pot vorbi în numele statului român, dar și Ministerul Finanțelor de la București, și compania română Termoelectrica trebuiau să informeze că Republica Moldova nu mai datorează acești bani. Din cîte știu, cînd Iohannis a vizitat Chișinăul, această problemă a fost abordată. Fără îndoială că această datorie trebuie anulată. Acum au apărut acești băieți vicleni care vor să impoziteze statul român și Republica Moldova, dar atît timp cît nu există datorie – ea nu poate fi vîndută", a subliniat Valentin Dolganiuc.

În același timp, fostul director al companiei ucrainene "Energoalians", care s-a ocupat de livrarea resurselor energetice în Moldova, juristul calificat Vladimir Kryukov a spus că cunoaște această situație și știe că restanțe pentru energia electrică livrată Moldovei au apărut anterior, de fapt, din cauza politizării excesive a acestei direcții a economiei, precum și exclusiv din cauza adoptării unor decizii contradictorii privind politica tarifară, calculele, disciplina de achitare etc. Iar lovitura principală a avut loc în anii 1999-2000, iar momentul de cotitură a fost Legea privind privatizarea rețelelor electrice de distribuție. Astfel au apărut problemele cu "Energoalians", problema cu datoria către România. În general, existau foarte multe datorii, dar s-a reușit rezolvarea situației datorită unei bune colaborări cu guvernele și companiile, și întotdeauna erau găsite soluții care să permită, fără nici o problemă pentru Moldova, să fie soluționate angajamentele secolului trecut. Dar mai tîrziu, cînd au apărut astfel de personaje ca Veaceslav Platon și alții, autoritățile au început să se confrunte cu probleme serioase.

El a menționat că datoriile pentru resursele energetice se iau în calcul într-un articol separat în cadrul BNM și sînt reflectate ca datorie externă a țării. Întreprinderile care administrează datoriile au un raport separat. După cum a menționat Vladimir Kryukov, înțelegînd perspectiva și posibilitatea de a "umfla" aceste datorii conform Codului de Executare, unii încearcă să le obțină în proprietate, iar mai departe, prin intermediul instanțelor de judecată și organelor de drept, cu beneficii maxime pentru ei înșiși, să le vîndă pe teritoriul Republicii Moldova sau pe piețele externe.

"În calitate de specialist calificat, pot spune că datoria română este doar o parte din problemele actuale ale sistemului energetic al Moldovei, pentru că debitorul - întreprinderea de stat "Moldtranselectro", cu o profundă părere de rău, la momentul constituirii datoriilor, era singura deținătoare de licență pentru importul energiei electrice, iar în prezent întreprinderea de stat se află într-o stare îngrozitoare. Acolo nu există suficiente mijloace nici măcar pentru achitarea salariilor celor 3-4 angajați. Desigur, într-o astfel de situație, să administreze datoriile și să ofere o rezistență semnificativă, o confruntarea oricăror genuri de "atacuri" din partea așa-numitor creditori, ei nu pot pur și simplu fizic", a spus Vladimir Kryukov.

Potrivit lui, întreprinderea nu are mijloace pentru avocați calificați, de aceea trebuie să atragem atenția guvernului și președintelui și să-i ajutăm financiar. Deocamdată, situația este de așa natură că lor le va fi foarte greu să-și apere pozițiile.

Juristul a amintit că există conceptul de drept administrativ, dar, din păcate, el nu a văzut în ultimii 5-6 ani unele acțiuni speciale din partea guvernului.

"Moldtranselectro este o întreprindere subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii. Și ceea ce am făcut noi acum, ridicînd problema impunerii unei datorii inexistente, trebuiau să facă guvernul și organele de drept, instanțele de judecată. Dar, din păcate, ceea ce am văzut m-a șocat. Am depus de două ori cereri de judecată în Moldova, dar examinarea lor ne-a fost refuzată de două ori, recomandîndu-ne să ne adresăm în România. Deși avem dreptul să ne apărăm drepturile pe teritoriul Moldovei, unde se află "debitorul-acuzat", nouă ni se propune să mergem pe "cîmpul românesc" al justiției și să concurăm acolo cu mastodonții avocaturii românești, iar acest lucru este foarte greu", a spus Vladimir Kryukov.

"Procedura trebuia să înceapă aici. Este un nonsens că am fost refuzați, deși am respectat termenul și am făcut totul corect. Am luat în considerare totul, dar nu au existat rezultate. Poate că totul constă în apatia și nedorința judecătorilor care se tem să-și asume responsabilitatea pentru decizia luată, ei cred că cineva le-ar putea crea mai tîrziu probleme. Dar eu nu înțeleg inerția față de ceea ce se întîmplă și lipsa de reacție din partea autorităților față de materialele publicate cu privire la faptul că Moldovei i se impune o datorie inexistentă față de România. Aș dori să am susținerea președintelui, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție. Există toate materialele colectate de specialiști, care prezintă temei pentru inițierea unui dosar penal și examinarea dosarului în instanțele de judecată, dar noi nu putem deocamdată "sparge acest zid", a spus juristul.

El a amintit că, din cauza inacțiunii, bugetul Moldovei ar putea suporta pierderi enorme din cauza impunerii țării noastre a unei datoriei inexistente pentru energia electrică față de România. Potrivit ultimelor date, este vorba despre suma de peste 130 de milioane de dolari.

"Noi nu putem obține acum ajutor din partea partenerilor externi, dar să retragem acești bani din buget și să-i dăm escrocilor - este criminal", a spus Vladimir Kryukov.

El a menționat că cineva dorește să se îmbogățească prin mijloace ilegale din contul Moldovei și al cetățenilor săi, din contul bugetului. La întreprinderea Moldtranselectro au mai rămas doar cîțiva angajați, întreprinderea are anumite creanțe de încasat, iar ea este administrată de Agenția Proprietății Publice, în adresa căreia există întrebări și nu este clar dacă ea știe despre problema existentă și ce acțiuni întreprinde pentru ieșirea din criză.

"O datorie a Moldovei față de România pentru energia electrică ca atare nu există, de fapt. Această datorie a fost restituită mai devreme, în 2001, fapt confirmat de legea adoptată în 2001, în care a fost descris algoritmul de decontare", a subliniat Vladimir Kryukov.

El a îndemnat noua componență a Consiliului Suprem de Securitate să clarifice această problemă. Inclusiv, juristul mizează pe implicarea activă în acest proces a consilierului prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

"Cînd am descoperit problema existentă, el (Tofilat. - n. red.) ar fi trebuit să reacționeze imediat. Sper că el va participa direct la studierea și rezolvarea acestei probleme. Toate greșelile admise anterior trebuie corectate. Deocamdată nu există o confruntare dură, trebuie eficient și corect să punem punct în această problemă, deoarece Moldova nu are nici o datorie față de România pentru energia electrică, ținînd cont de faptul că ea a fost achitată anterior", a spus juristul.

Potrivit lui, despre faptul că această datorie nu există și a fost achitată, a aflat nu cu mult timp în urmă și conducerea Moldtranselectro. Partea română a ținut acest lucru în secret. Cu toate acestea, în ciuda faptului că datoria a fost stinsă, în conformitate cu legislația română, casa de avocați Mușat&Asociații, în calitate de lichidator al S.C.P.E.E.T. Termoelectrica S.A., a organizat licitații publice de vînzare a așa-numitei datorii debitoare nerambursate a ÎS "Moldtranselectro", inducînd în eroare agenților economici din diferite țări din Europa de Est și CSI.

"După ce am aflat că nu există datorie, bunul simț ne spune că orice acțiuni de percepere a acesteia va avea un singur rezultat - urmărirea penală, din punct de vedere juridic și noi am decis că totul trebuie oprit, am înțeles la ce ar putea duce acest lucru. Întregul lanț de evenimente de la 1 decembrie pînă la 29 decembrie ne arată clar că firma Mușat&Asociații, de fapt, s-a comportat necinstit, s-a grăbit organizînd concursul. Apoi și-a dat seama că ar putea avea anumite probleme și au încercat să înlăture datoriile. Compania care cică ar deține datoria are o înțelegere cu firma Mușat&Asociații", a menționat juristul.

El a adăugat că compania a fost rugată să nu desfășoare concursul, având în vedere faptul că există o suspiciune rezonabilă cu privire la inexistența datoriei. Aceeași informație au fost transmisă tuturor companiilor participante la concurs, dar ele au neglijat-o, ceea ce ridică suspiciuni.

"Noi nu știm în ce condiții, în cele din urmă, a fost răscumpărată datoria. Există suspiciuni că companiile sînt interconectate în intențiile lor. Trebuie să ne adresăm în instanța de judecată, Procuraturii Moldovei, iar dacă nici aici nu va exista o reacție așteptată și anumite acțiuni, atunci vom fi nevoiți să ne adresăm procuraturii și altor organe de urmărire penală din România. Pentru că acest lucru nu poate fi lăsat așa pur și simplu, nu putem admite ca Moldova și cetățenii săi să fie înșelați, cerîndu-li-se achitarea unei datorii inexistente", a declarat Vladimir Kryukov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?