X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Primul lot de struguri "Moldova" a fost expediat în Mongolia

20 sep. 2023,, 13:45   Economie
3616 0

Săptămîna trecută, în unele regiuni din sudul și centrul Moldovei a început recoltarea strugurilor de masă de soiul "Moldova".

În prezent, sînt recoltați strugurii în principal de pe plantațiile neirigate. Recoltarea strugurilor "Moldova" de calitate mai bună din majoritatea viilor intensive, de tip Pergolă și dotate cu sisteme de irigare, începe la sfîrșitul primei săptămîni a lunii octombrie, relatează analiștii EastFruit.

Experții organizațiilor viticole menționează că, în ciuda secetei, producția de struguri de masă în Moldova în acest an va fi cel puțin nu mai mică decît cea de anul trecut, adică volumul producției pentru comercializare ar putea să depășească 100 mii tone. Dar, în același timp, calitatea produselor, se pare, va fi diferită.

Pe de o parte, un impact pozitiv asupra industriei viticole a avut faptul că încă de la începutul anului multe vinării au anunțat viticultori că vor reduce radical achizițiilede struguri de masă din recolta 2023. În cele două sezoane anterioare, vinăriile au primit struguri de masă, iar uneori la prețuri foarte mari – 5-7 lei/kg (0,28-0,39 USD/kg). Conform estimărilor experților, în sezoanele anterioare vinăriile cumpărau cîte 8-10 mii tone de struguri de masă. În acest an, doar cîteva vinării și-au anunțat intenția de a achiziționa o cantitate foarte mică de poamă "Moldova", iar prețul de achiziție puțin probabil că va fi atractiv pentru oricare dintre viticultori - pînă la 2 lei/kg (0,11 dolari/kg). Prin urmare, mulți fermieri încă de la începutul sezonului au respectat în mod responsabil tehnologiile de prelucrare a strugurilor mizînd pe livrarea produselor exclusiv pe "piața proaspătă a fructelor".

Pe de altă parte, de la mijlocul verii, în Moldova s-au creat nu cele mai bune condiții pentru cultivarea strugurilor – vreme prea uscată și caldă. Cu toate acestea, în luna august în Moldova au căzut ploi de scurtă durată, dar abundente. În unele zone viticole din sudul țării, în două zile au căzut pînă la 100 mm de precipitații. Ca urmare, au apărut deja condiții foarte favorabile pentru răspîndirea bolilor, în special a oidiului (făinarea viței de vie). În același timp, din cauza umidității ridicate a pămîntului pe plantații, viticultorii nu au putut întotdeauna să efectueze prelucrarea sanitară preventivă - adesea s-au luat măsuri deja într-un stadiu tardiv al dezvoltării bolilor, ceea ce a afectat negativ calitatea produselor.


Cu toate acestea, conform specialiștilor asociațiilor viticole, cantitatea de struguri afectați de oidium în recolta totală va fi relativ mică. În general, calitatea strugurilor "Moldova" va fi medie sau peste medie. Principalele dezavantaje pot fi atribuite numai dimensiunilor relativ mici ale strugurilor și bobițelor, însă numai în gospodăriile care cultivă struguri fără irigare.

Este interesant faptul că, de săptămîna trecută, unele gospodării și comercianți au început să exporte struguri de soiul ”Moldova”. Strugurii din prima recoltă de calitate medie sînt procurați la prețul de 7-8 lei/kg (0,39-0,45 USD/kg), ceea ce poate fi considerat o ofertă bună de preț pentru un astfel de produs. Strugurii de soiul Moldova sînt exportați în principal în țările UE, precum Polonia, România și Letonia. Primul lot de struguri "Moldova" a fost expediat chiar și în țara îndepărtată Mongolia. Probabil că au început livrările acestui produs și pe piața rusă.

Pe "piața proaspătă" internă a Moldovei, practic nu există încă oferte de struguri "Moldova". Cu toate acestea, anul trecut, primele loturi angro de struguri de acest soi au fost puse în vînzare abia la începutul lunii octombrie la prețul de la 8 lei/kg. De cele mai multe ori, sezonul de vînzare a strugurilor "Moldova" pe piețele angro ale țării începe în jurul datei de 20 septembrie, iar prețul pentru acest produs începe de la 40-50 cenți SUA.

2
1
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?