Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Prețurile mondiale ale petrolului cresc

2 feb. 2023,, 11:30   Economie
2394 0

Prețurile petrolului au crescut joi, 2 februarie, după scăderea în sesiunea precedentă, deoarece slăbirea dolarului a readus interesul pentru activele riscante, iar decizia OPEC+ de a prelungi reducerile de producție a ajutat la atenuarea preocupărilor legate de supraoferta, informează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe petrol Brent au crescut cu 0,8%, pînă la 83,49 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe petrol american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 0,9%, pînă la 77,12 dolari pe baril.

Rezerva Federală și-a majorat rata dobînzii țintă cu 0,25 puncte procentuale la 1 februarie, promițînd costuri mai mari ale împrumuturilor, pe măsură ce continuă să lupte împotriva inflației. Rata de actualizare variază în prezent între 4,50% și 4,75%, cea mai mare din 2007.

„Inflația a scăzut ușor, dar rămîne ridicată”, a declarat banca centrală a SUA într-un comunicat, recunoscînd clar progresele înregistrate în reducerea ritmului creșterii prețurilor de la maximele de 40 de ani atinse anul trecut.

Indicele dolarului american a scăzut joi la un nou minim din nouă luni, ca răspuns la o creștere mai bună a ratei dobînzii. Un dolar mai slab face petrolul la prețul dolarului să fie mai puțin costisitor pentru deținătorii de alte valute, stimulînd cererea.


Grupul OPEC+ a aprobat politica actuală a grupului de producători de petrol la o întîlnire de la 1 februarie, susținînd reducerile de producție convenite anul trecut, pe fondul speranțelor unei cereri mai puternice din China și a unei perspective incerte de aprovizionare din partea Rusiei.

OPEC+ a fost de acord să-și reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, aproximativ 2% din cererea globală, din noiembrie anul trecut pînă la sfîrșitul anului 2023 pentru a susține piața.

Prețurile cresc, de asemenea, pe fondul interzicerii UE asupra produselor petroliere rusești începînd cu 5 februarie. Diplomații au declarat că țările UE vor căuta vineri un acord cu privire la o propunere a Comisiei Europene de a stabili prețurile plafon pentru produsele petroliere rusești, după ce o decizie a fost amînată miercuri din cauza dezacordurilor dintre statele membre.

Săptămîna trecută, Comisia Europeană a propus ca UE să stabilească un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium rusești, cum ar fi motorina, și un plafon de 45 de dolari pe baril pentru bunuri cu reducere, cum ar fi păcura, începînd cu 5 februarie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?