X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Prețurile mondiale ale petrolului au crescut

3 apr. 2023,, 13:45   Economie
3932 0

Prețurile petrolului au crescut luni, 3 aprilie, cu peste 5%.

Creșterea vine după un anunț neașteptat al OPEC+ cu privire la noi reduceri de producție, pe care Arabia Saudită, cel mai mare producător, a numit-o o măsură de precauție pentru menținerea stabilității pieței, informează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Țițeiul Brent a crescut cu 5,5%, pînă la 84,26 dolari pe baril, țițeiul American West Texas Intermediate a crescut cu 5,6%, pînă la 79,90 dolari pe baril.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, inclusiv Rusia, au șocat piețele anunțînd duminică o reducere a producției de aproximativ 1,16 milioane bpd.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, era de așteptat să își păstreze decizia anterioară de a reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi pînă în decembrie, la întîlnirea sa lunară de luni.

Angajamentele aduc reducerile totale ale OPEC+ la 3,66 milioane bpd, egal cu 3,7% din cererea globală.

Drept urmare, Goldman Sachs și-a redus previziunile de producție OPEC+ pentru sfîrșitul anului 2023 cu 1,1 milioane de barili pe zi și și-a crescut estimarea prețului petrolului Brent la 95 de dolari și, respectiv, 100 de dolari pe baril pentru 2023, respectiv 2024.

Goldman a calculat că reducerile de producție ar putea duce la o creștere cu 7% a prețului petrolului, ceea ce va contribui la creșterea veniturilor Arabiei Saudite și ale OPEC+ din vînzările de petrol.

Unii analiști pun la îndoială înțelepciunea reducerilor ulterioare ale producției OPEC+.

„Este greu de crezut în argumentele „preventive” și „de precauție”, mai ales acum că criza bancară s-a retras și Brent se strecoară înapoi la 80 de dolari de la cel mai mic nivel de 15 luni de la începutul lunii martie”, a declarat Vandana Hari, fondatorul companiei de cercetare a pieţei petrolului Vanda Insights.

Luna trecută, prețul petrolului Brent a scăzut la 70 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni, din cauza temerilor că criza bancară globală și creșterea ratelor dobînzilor ar afecta cererea, în ciuda reducerii producției de petrol de către OPEC în martie din cauza reparării cîmpurilor petroliere din Angola și oprirea exporturilor din unele cîmpuri irakiene.

„Concluzia este că Washington și Riad au doar ținte de preț diferite pentru inițiativele lor cheie de politică”, a spus Helima Croft, analist la RBC Capital.

Analiștii de la JP Morgan spun că mișcarea a venit mai tîrziu decît se așteptau și un răspuns lent la prețuri mai scăzute ar avea un impact limitat asupra bilanțurilor generale și ar putea întîrzia impactul prețurilor.

„Din noiembrie, echilibrul nostru global al cererii și ofertei de petrol a indicat că este nevoie de acțiuni politice decisive pentru a menține sub control surplusurile globale de petrol”, au spus aceștia.

Între timp, producția de țiței din SUA a crescut la 12,46 milioane bpd în ianuarie, cea mai mare din martie 2020.

Reamintim că administrația președintelui american Joe Biden a spus că reducerea producției de petrol de către țările membre OPEC+ este nerezonabilă.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?