Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: Moldova îşi poate permite să rupă relațiile cu FMI

13 aug. 2019,, 11:30   Economie
3084 2

În cazul în care calculele arată că Moldova este în stare să-şi închidă de sine stătător „breşa” bugetară prin blocarea canalelor de contrabandă, creșterea veniturilor bugetare, înghețarea unei părți din programele cu caracter investiţional şi social, atunci ţara ar trebui să pledeze pentru ruperea relațiilor cu FMI, care ar putea reveni el însuşi în trei-patru ani.

Este opinia exprimată de fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei Moldovei, actualmente expert independent Alexandru Muravschi, transmite Noi.md.

El a scris pe pagina sa de pe o reţea de socializare că acum este momentul adevărului pentru președinte și echipa sa.

„Trebuie urgent să fie pregătită o chestiune pentru Consiliul de Securitate și să fie pus în discuţie următorul subiect. Să presupunem că Republica Moldova nu acceptă o parte din condițiile FMI, iar fondul oprește programul de cooperare. Nu primim 46 de milioane de dolari preconizaţi pentru anul acesta. În consecință, cel mai probabil, anul viitor, nu va exista finanțare bugetară de la Banca Mondială și UE. Pierderile bugetare totale pot fi estimate la 100-150 milioane de dolari sau maximum 3 miliarde de lei. Finanțarea altor proiecte de către țările donatoare (infrastructură, reforma justiției, sprijin agricol, aprovizionare cu apă etc.) va continua ca de obicei. Întrebare: această breşă bugetară de 3 miliarde poate fi închisă sau este și mai mare? Care sînt rezervele statului pentru a rezolva această problemă?”, a întrebat Alexandru Muravschi.

„1. Dacă toate relatările ministrului Economiei despre schemele dezvăluite și suma pe care a numit-o de 400 de milioane de lei în fiecare lună (iar președintele a numit o cifră de două ori mai mare) sunt adevărate, atunci aceste canale ar trebui blocate de urgență și fluxul direcționat către buget. 2. În cazul în care, în orice caz, o rupere a relaţiilor cu FMI este inevitabilă, legea privind restituirea miliardului către BNM trebuie să fie abrogată de urgență. Nivelul de capitalizare al BNM nu va suferi foarte mult din această cauză, iar bugetul va primi 800 milioane lei suplimentar anual. 3. Este necesară mobilizarea activității serviciilor fiscale și vamale. 4. Urmează să fie examinată posibilitatea înghețării unei părți din programele de investiții și sociale. În cazul în care calculele arată că „breşa” poate fi închisă, trebuie să alegem ruperea relaţiilor cu FMI. Peste trei-patru ani el va reveni din proprie iniţiativă. Toate acestea trebuie discutate de urgență, deoarece timpul nu așteaptă. În curînd, vine timpul de adoptare a noului buget și toate ar trebui să fie clare pînă atunci”, a declarat fostul prim-ministru, fostul ministru al economiei din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?