Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: Datoriile vechi să fie iertate, iar noile livrări de gaze - plătite integral

15 apr. 2021,, 11:10   Economie
2485 4

Datoria Moldovei față de Gazprom este de aproape 8 miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ șapte miliarde sunt atribuite Transnistriei, a anunțat Comisia pentru controlul finanțelor publice. Care este ieșirea din situație? "Datoriile vechi să fie iertate, iar noile livrări de gaze - plătite integral", spune Mihail Poisic, doctor în economie.

El și-a exprimat opinia într-un comentariu pentru eNews.

"După cum se știe, SA Moldovagaz a fost înființată în anul 1999. Acționarii companiei sînt Gazprom (50% din acțiuni), Guvernul Republicii Moldova (35.33%), Cabinetul de Miniștri din Transnistria (13.44%) și acționarii minoritari (1.23%). Astfel, Gazprom nu-i ajunge doar 1 acțiune pentru a avea o majoritate în această societate pe acțiuni", a spus Mihail Poisic.

Economistul susține că în toți acești ani Gazprom, de fapt, a subvenționat Transnistria, care a primit gaz, a primit bani de la consumatori pentru el, dar cea mai mare parte a fondurilor primite a fost îndreptată spre rezolvarea problemelor economice din regiune.

"De aceea, cererile de rambursare a acestor cheltuieli din partea autorităților noastre sînt ilogice. Dar, pe de altă parte, Transnistria nerecunoscută este o parte integrantă a Republicii Moldova. Și formal, se presupune că ea este responsabilă de datoria acumulată. Apropo, aceasta include și datoria restului țării, care este incomparabil mai mică și, conform calculelor, nu există probleme reale cu aceasta", a spus Mihail Poisic.


Astfel, în opinia sa, s-a creat o situație delicată.

"În prezent, toate cele trei părți lucrează la un acord pentru a rezolva această problemă. Conținutul său, bineînțeles, rămîne deocamdată un secret comercial. Dar în general, ne-am dori ca platforma de negocieri Moscova – Chișinău - Tiraspol să ajungă la o înțelegere de compromis: datoriile vechi să fie iertate, iar noile livrări de gaze - plătite integral, cu stabilirea unui sistem adecvat de relații comerciale. Dar cum va fi, viața va arăta", a spus doctorul de economie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?