Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Memorandum de colaborare cu Agenția Franceză de Dezvoltare

16 iul. 2023,, 14:31   Economie
2915 0

Agenția Franceză de Dezvoltare și ministerele Energiei, Finanțelor, Mediului și Muncii și Protecției Sociale ale Republicii Moldova au semnat un memorandum de colaborare, urmînd să fie implementate mai multe proiecte.

Companiile franceze sînt interesate să investească în Republica Moldova, iar odată cu deschiderea Biroului Agenției Franceze de Dezvoltare la Chișinău a început să fie implementate mai multe proiecte de infrastructură, a declarat pentru Radio Moldova, Ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară a țării noastre în Republica Franceză, Corina Călugăru, transmite Noi.md cu referire la moldova1.md.

„Se constată un interese din partea companiilor franceze asupra domeniului energetic din țara noastră, asupra domeniului agriculturii și aici, la fel, sînt negocieri separate cu ei pentru a vedea modalitățile prin care îi putem aduce cu investiții în țara noastră. Și acum sîntem în negocieri de pregătire a unei alte vizite a companiilor franceze în Republica Moldova, pentru că aici există și elementul de proximitate geografică, de apartenență a Republicii Moldova la spațiul francofon, dar și a acestui potențial, care este finalmente văzut, și atunci urmează să oferim și noi condițiile adecvate pentru investiții”, a declarat Corina Călugăru.

O primă tranșă de 40 de milioane de euro dintr-un împrumut în valoare de 120 de milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare, pentru implementarea proiectelor de reformă în sectorul energetic, va fi debursată pînă la sfîrșitul acestui an, a menționat într-un interviu pentru postul de televiziune Moldova1, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham Paul.

„Sînt identificate două etape importante. În acest an, odată cu debursarea a 40 milioane de euro, și dacă toate lucrurile vor decurge bine, dacă măsurile necesare vor fi întreprinse, atunci anul viitor va fi o altă tranșă de 40 de milioane. Ideea este să avem cu adevărat un dialog politic cu autoritățile moldovenești pentru a răspunde necesităților lor și pentru a „încerca” să modernizăm sectorul energetic și să-l aducem în conformitate cu normele și standardele europene. Acesta este obiectivul, ținînd cont nu doar de aspectul energetic, dar și consecințele asupra domeniului de mediu sau social, s-a vorbit mult despre vulnerabilitățile energetice ale populației mai fragile. Dorim să acoperim și aceste probleme”, a menționat ambasadorul.


Pe lîngă împrumutul de 120 de milioane de euro, țara noastră va beneficia și de un program de asistență tehnică finanțat printr-o donație de 5 milioane de euro acordată prin intermediul platformei de investiții pentru vecinătatea Comisiei Europene.

1
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?