X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Litvinenco: Nu există acte care ar justifica o presupusă investiție Avia Invest

6 dec. 2022,, 21:45   Economie
2738 0

Statul ar putea întoarce companiei „Avia Invest”, care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, aproximativ 90 de milioane de euro pentru presupusele investiții pe care le-ar fi efectuat în perioada 2013-2020, dacă reprezentanții companiei le vor putea demonstra, inclusiv „sursa banilor”.

Declarația a fost făcută pentru ZdG de directoarea generală adjunctă a Agenției Proprietății Publice (APP), Tatiana Savva.

Aceasta a mai menționat că aeroportul va reveni în gestiunea statului în cel mult 180 de zile de la expedierea de către APP a notificării de rezoluțiune a contractului de concesiune, adică pînă în luna iunie 2023.

Într-o postare pe pagina de Facebook și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un set de remarci în legătură cu preluarea de către stat a Aeroportului Internațional Chișinău. Ministrul a precizat că nu există acte doveditoare corespunzătoare care ar justifica o presupusă investiție de 90 de milioane de euro.

„Pe 3 august 2022 Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a emis hotărîrea arbitrală definitivă în cauza de arbitraj internațional pornită la cererea de arbitrare din 15 mai 2020 a societății comerciale Komaksavia Airport Invest Ltd (Republica Cipru) împotriva Republicii Moldova, respingînd cererea Komaksavia Airport Invest Ltd și stabilind că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiție în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Între altele, solicitarea către instanța arbitrală a fost ca Moldova să achite aproape 900 de milioane de euro, cerere respinsa alături de toate celelalte capete” a menționat ministrul Justiției.


Astfel, potrivit ministrului Litvinenco, conform unor calcule preliminare, doar din taxa de 9 euro concesionarul a încasat aproape 80 de milioane de euro. Dar banii din această taxă nu pot fi nicidecum trecuți ca investiții, deoarece nu sînt banii concesionarului, ci constituie obiectul concesiunii. Deci, acești 80 de milioane sînt banii statului (adică a oamenilor) și nicidecum a concesionarului.

„Conform deciziei definitive și executorii a Curții de Apel Chișinău, s-a constatat legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune. Și asta deoarece concesionarul nu a realizat investițiile la care s-a angajat conform contractului”, a spus ministrul.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?