X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova vor crește prețurile la produsele din carne. Poate fi evitat acest lucru?

18 mai. 2022,, 16:00   Economie
3193 0

Membrii Patronatului întreprinderilor din industria de prelucrare a cărnii din Republica Moldova susțin că pînă la începutul verii vor fi nevoiți să majoreze prețurile pentru majoritatea articolelor de sortiment de salamuri și produse din carne, precum și semifabricate și conserve – în medie cu 10-15%.

Creșterea preconizată a prețului produselor din carne este provocată de o creștere bruscă a prețurilor la materiile prime. În special, prețurile cu ridicata la carnea de porc autohtonă (jumătăți de carcase refrigerate) pentru prelucrare industrială de la începutul lunii martie pînă la mijlocul lunii mai au crescut de peste 1,5 ori – de la 48 lei/kg la 76 lei/kg în medie.

Potrivit agroexpert.md, chiar și la un preț atît de nerezonabil de mare (detalii despre motive – mai jos), întreprinderile de prelucrare a cărnii nu pot achiziționa carne de porc în cantitatea necesară. Problema este că fermele de porci din Moldova și-au vîndut stocurile de mărfuri înainte de Paști. Acum, în perioada fierbinte a picnicurilor din mai, acestea lucrează pentru a aproviziona „piața proaspătă” în regim de urgență. Materiile prime din carne sînt transferate procesatorilor pe bază reziduală, mulți dintre ei sînt refuzați de crescători, furnizori de carne de porc.

Poate că situația se va îmbunătăți ușor în cîteva luni, cînd purceii vor crește. Sau poate nu se va întîmpla: de ce crescătorii de animale ar trebui să-și mărească efectivele și să investească mulți bani în îngrășarea animalelor tinere, dacă pot obține profituri bune pur și simplu prin creșterea în regim non-stop a prețurilor de vînzare pentru produsele lor?

Dar la începutul lunii martie (cînd a fost epuizată complet cota pentru importurile de carne de porc scutite de taxe vamale din Uniunea Europeană în Republica Moldova, ceea ce a determinat producătorii de produse din carne să se ocupe de problema deficitului și creșterii prețului cărnii de porc), crescătorii de animale, la o întrunire anti-criză la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA),i-au asigurat pe oficiali și procesatori: potențialul fermelor de producție permite asigurarea pieței interne a cărnii într-o proporție de 120%.


Conducerea ministerului atunci cu ambele picioare a stat de partea sectorului zootehnic autohton. Pentru că în țară, pe „hîrtia” Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sînt înregistrate 105 ferme producătoare de carne de porc pentru vînzare. Acestea, chipurile, ar fi în stare să sature piața moldovenească cu carne în exces, și la un preț accesibil – pentru că concurența dintre un număr mare de operatori de piață va fi a priori mare.

De fapt, situația s-a dovedit a fi alta. „Piața proaspătă”, adică piețele din oraș nu suferă încă prea mult de foametea de mărfuri: carnea de porc este scumpă, dar este disponibilă. Și majorității consumatorilor casnici nu le pasă că cea mai mare parte din această piață este cea „tenebră”, că este alimentată cu o cantitate mare de carne de porc neînregistrată de la ferme mici și mijlocii, că nimeni nu plătește taxe pe acest produs (pe aceste venituri). Un alt lucru este piața materiilor prime industriale din carne. Multe ferme de porci mici și mijlocii cu procesatori de carne “în regim alb” nu vor să lucreze. Drept urmare, doar trei mari ferme de porci din Moldova furnizează carne de porc producătorilor de carne. Prețurile lor uimesc prin sincronicitate și amploare.

„Încercările de a explica creșterea bruscă a prețurilor la carnea de porc prin creșterea prețului furajelor și resurselor energetice sînt lipsite de fond”, a declarat Serghei Grădinaru, președintele Patronatului întreprinderilor de prelucrare a cărnii din Republica Moldova. - Cele mai mari ferme zootehnice din Moldova au achiziționat anul trecut majoritatea cerealelor și a altor componente furajere – în perioada vânzărilor active și a prețurilor relativ mici la cereale din recolta 2021. În iarna acestui an, prețurile la cereale și oleaginoase au crescut. Totuși, apoi, concentrîndu-se pe informații nu tocmai fiabile despre stocurile de cereale din Republica Moldova, autoritățile țării au impus restricții la exportul acestora, ceea ce a devenit un factor de descurajare a prețurilor cerealelor, inclusiv furaje. Adică, costul hranei pentru crescătorii de animale din Moldova nu a crescut semnificativ. Motivul real al creșterii prețului la carnea de porc autohtonă este lipsa importurilor acestui produs în Republica Moldova. Eurocota preferențială pentru 2022 a fost deja epuizată pînă la începutul lunii februarie. Iar cu plata unei taxe de 25% și costuri extrem de mari pentru logistica transportului, niciunul dintre comercianți nu riscă să importe în Moldova carne de porc mai scumpă din Uniunea Europeană sau America Latină. Drept urmare, cele mai mari trei ferme de porci din Republica Moldova au reușit să stabilească prețuri pentru carnea de porc industrială care sînt limitate doar de poftele lor”.

Din cauza creșterii dinamice a prețurilor la carnea de porc și chiar a lipsei oportunității de a o achiziționa în cantitatea și calitatea necesară, producătorii de produse din carne sînt nevoiți să schimbe gama și rețeta (înlocuind parțial carnea de porc cu carne de pasăre) și să reducă producția de anumite produse. Și de asemenea, din păcate, să ridice prețurile la produsele finite și să optimizeze costurile, inclusiv logistica transportului, salariile etc. Evident, acest lucru este plin de consecințe extrem de negative pentru industrie, care, teoretic, ar trebui să genereze produse cu valoare adăugată mare și să formeze o bază de impozitare extinsă.

Ținînd cont de faptul că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare ignoră efectiv nevoile producătorilor de produse din carne într-o perioadă extrem de dificilă pentru aceștia, membrii individuali ai Patronatului întreprinderilor de prelucrare a cărnii pledează pentru transferul industriei alimentare din jurisdicția MAIA către Ministerul Economiei. Dacă politica statului nu se va schimba, în viitorul previzibil, un număr semnificativ de întreprinderi de prelucrare a cărnii vor fi nevoite să reducă drastic sau să oprească producția. În prezent, ANSA are autorizate 57 de întreprinderi de acest profil, dintre care 20 reprezintă peste 80% din totalul vînzărilor.

Totuși, din punctul de vedere al unui simplu neprofesionist, este mai important răspunsul la întrebarea cinică: restrîngerea activităților unor întreprinderi autohtone de procesare a cărnii va afecta prea mult piața moldovenească a produselor din carne? Pentru toți cei care cumpără din cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Republica Moldova, în special cele cu rădăcini străine, este evident că o parte semnificativă din rafturile lor este ocupată de conserve din Polonia, Ucraina, Belarus și Rusia, cîrnați din România, Spania. , etc. Și acestea nu sînt neapărat delicatese scumpe – există crenvurști „bugetari” și „parizeri”, în general, produse pentru fiecare gust și buzunar.

Potrivit datelor patronatului, în 2021 au fost importate în Republica Moldova 190 de tone de produse finite din carne, ceea ce este destul de mult pentru mica noastră piață. (Vom nota între paranteze că țara noastră nu exportă nici măcar un kilogram de produse din carne din vina instituțiilor statului, care încă nu pot confirma stadiul de monitorizare și control al siguranței alimentelor pentru toate tipurile de materii prime din carne – pui, porc, vită, precum și produse finite în conformitate cu standardele internaționale).

„Deși practic nu există concurență pe piața materiilor prime pentru carne din Republica Moldova în acest moment, există concurență pe piața produselor finite din carne atît între producătorii interni, cît și importatorii”, spune Rodion Melnik, Administrator Carmez Processing SRL. “Șansele nu sînt egale: dacă producătorii europeni de produse din carne pot achiziționa acum carne de porc (semi-carcase) la un preț de 2,1-2,4 euro/kg, atunci această materie primă îi costă pe procesatorii moldoveni 76-78 lei/kg. Este clar că într-o astfel de luptă competitivă cineva, și nu e mare lucru să prezici cine anume, trebuie să moară. Totuși, în același timp, merită să acceptăm faptul că producătorii moldoveni de produse din carne acționează ca operatori de piață de stabilire a prețurilor: dacă reduc producția și cresc prețurile, atunci și produsele importate vor deveni mai scumpe – este puțin probabil ca comercianții de import și lanțurile de comercianți cu amănuntul să fie de acord cu o marjă de profit mai mică. Într-o situație de logistică complexă și costisitoare, este mult mai ușor să cîștigi mai mult nu prin creșterea cifrei de afaceri, ci prin creșterea prețurilor. Desigur, în acest scenariu, consumatorul suferă foarte mult. Dar consumatorul autohton este răbdător de fire. Iar unii reprezentanți ai guvernului în discuțiile din culise cu noi nu ezită să declare că carnea și, mai ales, salamurile de înaltă calitate sînt un element de lux”.

Din păcate, autoritățile moldovenești nu au oferit populației și numeroșilor oaspeți „de nevoie” ai țării vreun mecanism de sprijin cu adevărat eficient (de exemplu, reducerea TVA la produsele alimentare de bază). În situația actuală, membrii patronatului sînt unanimi în opinia lor că, în situația actuală, singura modalitate viabilă de a limita creșterea prețurilor la produsele din carne poate fi eliminarea taxelor vamale la părțile congelate de carcase de porc, care sînt cele mai solicitate în rîndul procesatorilor, pînă la sfîrșitul anului 2022: omoplat, gît, trimmingul etc.

Această acțiune practic nu va reduce veniturile bugetare (veniturile din importurile de carne în afara cotelor euro, adică cu plata taxelor vamale, nu sînt incluse în bugetul de stat-2022). Și în realitate, din cauza „taxei de protecție” ridicate și a logisticii costisitoare, carnea de porc nu este de fapt importată în Moldova în acest moment. Nici crescătorii de animale autohtoni nu vor pierde „stimulul de creștere” – ei nu produc părțile de carcasă menționate în cantitatea necesară (sau, mai degrabă, de multe ori nu dezosează/taie deloc, preferînd vînzarea simplă și rapidă a jumătăților de carcasă procesatorilor, care apoi trebuie să inventeze ce să facă cu capete de porc, oase, piele). Însă datorită eliminării taxelor de import la materiile prime (părți de carcase pentru prelucrare), consumatorul de produse din carne finite autohtone le va primi la un preț mai mult sau mai puțin acceptabil.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?