Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul va asigura în fiecare toamnă stocuri de gaze de 15% din consumul mediu anual

5 ian. 17:25   Economie
4219 1

Începînd cu 2024, în fiecare an la data de 1 noiembrie, Republica Moldova va constitui stocuri de gaze naturale în volum de 15% din consumul mediu anual.

Ministerul Energiei precizează că aceasta este o practică la nivelul Uniunii Europene, iar implementarea ei va face țara mai protejată în cazul a unor situații excepționale în sectorul gazelor naturale, transmite IPN.

Toate punctele de interconectare transfrontalieră pentru transportarea gazelor naturale vor fi bidirecționale – operatorul de transport este obligat să realizeze investiții pentru a asigura reversul fizic pe gazoductele care interconectează Republica Moldova cu România și cu Ucraina. UE a realizat aceasta în conformitate cu Regulamentul privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze. Aceasta înseamnă că gazele naturale vor putea fi furnizate din oricare direcție și sursă.

Ministerul Energiei al Republicii Moldova mai menționează că, începînd cu 1 ianuarie 2025 toate întreprinderile mari vor achiziționa gaze naturale doar la prețuri negociate – pe piața liberă, iar începînd cu 1 ianuarie 2027 și toate întreprinderile mijlocii vor achiziționa gaze naturale de pe piața liberă.

„Protecția consumatorilor de gaze naturale în cazul pierderii furnizorului – în acest caz consumatorului îi va fi garantată furnizarea gazelor pe o perioadă cel mult 4 luni de către furnizorul de ultimă opțiune. După expirarea termenului de 4 luni consumatorul va putea decide să rămînă în continuare la furnizorul de ultimă opțiune. Avînd în vedere imprevizibilitatea furnizării de ultimă opțiune, prețul de furnizare va include riscurile asociate intervenției prompte”, se arată într-un comunicat de presă.


Instituția mai anunță că a fost revizuit mecanismul de plată a devierilor financiare de către consumatori. În cazul în care există devieri tarifare, consumatorii finali care-și schimbă furnizorul nu vor mai trebui să plătească sau să încaseze devierea care îi revine. Devierea va fi achitată sau încasată de către furnizori proporțional cu cota lor de piață. Mecanismul se aplică doar atunci cînd devierile depășesc 5% din valoarea venitului anual reglementat.

4
1
0
0
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?