Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Exportul de fructe și legume moldovenești în UE, între standarde și exigențe

21 dec. 2022,, 12:45   Economie
2345 0

În ultimii ani, tot mai mulți antreprenori își pregătesc produsele în conformitate cu standardele europene pentru a avea acces la noi piețe de desfacere pentru fructele și legumele moldovenești.

Astfel, țara noastră a devenit lider regional în implementarea standardelor GLOBALG.A.P., care confirmă siguranța fructelor. Prin urmare, s-a înregistrat un trend pozitiv de creștere a exporturilor de fructe sîmburoase și struguri de masă pe piața europeană, transmite Agora.md.

Fructele și legumele, între standarde și exigențele piețelor europene

Piețele Uniunii Europene au standarde de protecție foarte înalte în ceea ce privește exportul de fructe în stare proaspătă. Vorbim despre cerințele obligatorii din punct de vedere a reglementării, unde se includ cele cu privire la siguranța alimentară, aspecte fitosanitare pentru produsele în stare proaspătă, cerințe cu privire la etichetare, standarde de marketing, și cerințele obligatorii din punct de vedere a reglementării.

Potrivit specialistului în siguranța alimentelor și post-recoltă, Andrei Cumpanici, cerințele legate de calitate se referă la struguri, mere, pere, gutui, caise, cireșe, vișine, piersici, tomate și căpșuni, care se manifestă prin categoriile extra I și a II-a.


R Moldova, lider regional la implementarea cerințelor

În ultimii cinci ani numărul producătorilor agricoli certificați a ajuns la circa 100 GLOBALG.A.P și 40 - GRASP, inclusiv din regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia. În anul 2021 au fost certificați 15 producători. De regulă, agricultorii moldoveni implementează standardele GLOBAG.A.P. pentru mere, prune, struguri de masă, caise și cireșe.

Cîte fructe și legume produce Republica Moldova și care este cantitatea destinată exportului

Specialista în export a proiectului PCRR USAID, Natalia Burca, susține că R. Moldova produce foarte multe fructe și mult mai puțin legume. În anul 2021, producția de legume a fost de 232 de mii de tone, cu 2,3% mai mult față de anul precedent. Țara noastră importă de peste două ori mai multe legume decît exportă, arată datele Biroului Național de Statistică.

Astfel, în 2021, R. Moldova a importat 62,5 mii de tone de legume, cu 18,3% mai puțin față de 2020, pe cînd exporturile au fost de 24,5 mii tone, cu 17,8% mai mult în comparație cu anul precedent.

România și Bulgaria, printre țările unde se exportă cele mai multe fructe și legume

În anul 2022, fructele din R. Moldova au ajuns în 30 de state, comparativ cu anul 2021, cînd exportul de fructe se efectua în 18 țări. Astfel, exportul de mere, pere și gutui în stare proaspătă s-a realizat pe piețele din România, Bulgaria, Germania. Caisele, cireșele, vișinele, piersicile, prunele au fost exportate preponderent pe piețele din România, Letonia, Cehia, Polonia, altele. În schimb, piața țărilor UE este mai puțin accesibilă pentru legumele autohtone.

2
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?