Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experți, despre reforma patentelor: "Comercianții de bună credință vor achita de două ori mai puține taxe"

4 iul. 2023,, 11:45   Economie
3413 0

Începînd cu 1 iulie, comercianții cu amănuntul din Moldova nu mai pot activa în baza patentelor și sînt obligați să treacă la casele de marcat.

Într-o analiză publicată de Asociația obștească WatchDog.MD se menționează că trecerea la activitatea independentă ar însemna contribuții la stat de 2 ori mai mici pentru comercianți de bună credință.

"În urma lichidării patentelor din 1 iulie, comercianții cu amănuntul din Moldova pot trece la o activitate independentă beneficiind de un sistem redus de taxare – doar 1% din venitul maxim anual de 1,2 milioane de lei. Prin această reformă, comercianții de bună credință vor achita statului de două ori mai puține taxe decît pînă acum. Deși un pas semnificativ spre progres, guvernul trebuie să-și întețească capacitatea de control pentru a elimina cu adevărat contabilitatea dublă foarte des răspîndită indiferent de forma legală de înregistrare a activității economice", menționează experții WatchDog.MD.

Conform vechii legi, patenta permitea comercianților să aibă vînzări de pînă la 300 mii de lei pe an, sau în medie 25 mii lei pe lună. Un comerciant din Chișinău trebuia să plătească anual o sumă fixă de 6,480 lei, iar în urma noului impozit de 1% el trebuie să plătească doar 3 mii de lei anual. Pînă și cei cu vînzări de două ori mai mari, adică de 600 de mii de lei pe an, nu vor avea de suferit financiar, întrucît vor achita 6 mii de lei impozit față de 6,480 cît i-ar fi costat patenta, beneficiind pe lîngă asta și de o subvenție în procurarea aparatului de casă, explică experții.

"Prin urmare, această reformă fiscală poate trezi nemulțumiri doar din partea comercianților a căror cifră de afaceri depășește mult plafonul permis al vînzărilor pe patentă - acesta fiind de fapt obiectivul principal al reformei", se arată în raport.


Experții menționează că punerea în aplicare a noii legislații va aduce statului un venit suplimentar consistent.

"În contextul depășirii cifrei de venit de 300,000 lei, pînă la plafonul de 1,2 milioane, comercianții ar fi nevoiți să plătească un impozit anual maxim 12,000 lei. Astfel, în urma noii legislații, impozitul de 1% ar aduce la stat un venit maxim anual în valoare de 62 milioane de lei sau chiar 131 milioane de lei dacă legislația s-ar aplica asupra tuturor domeniilor de activitate. La modul practic asta ar însemna bugetul anual a două centre raionale", se mai arată în raport.

Experții mai precizează că reforma patentelor are un potențialul de a reforma semnificativ mediul de afaceri din Moldova.

Conform datelor statistice, în 2023, sînt în activitate 10.970 patente, dintre care jumătate o constituie comerțul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și autovehicule.

2
1
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?