X 
Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Expert: Fizic, energie avem și vom avea, dar la ce preț?

27 oct. 2022,, 09:31   Economie
2037 0

După ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că, în cazul creșterii deficitului de energie electrică, autoritățile ar putea recurge la deconectări în lanț de la curent în sate și orașe, expertul în energetică Victor Parlicov a atras atenția că din luna martie a anului curent securitatea livrărilor de energie pentru Republica Moldova este practic asigurată.

Asta pentru că țara noastră poate, fizic, să beneficieze de fluxurile de energie atît timp cît există liniile de interconexiune cu România și Ucraina. Problema cea mare este însă prețul curentului achiziționat în regim de avarie, transmite Jurnal.md.

„Chiar dacă sistemul energetic ucrainean este acum practic distrus de bombardamente, liniile de interconexiune stau și energia care vine inclusiv din Europa poate veni în Republica Moldova. Fizic, energie avem și vom avea. Dacă va fi o decizie de deconectare, va fi nu din cauza faptului că noi nu avem posibilitatea să luăm energie, ci va fi o decizie pentru a reduce costurile. Înțeleg alerta autorităților în privința economiei de energie. (...) În Europa există capacități de generare suficiente, doar că mecanismele de piață din Uniunea Europeană sînt făcute de așa natură că această energie e scumpă. Această energie vine cu 350 de euro per megawatt/oră. Consumatorul din Republica Moldova deocamdată nu simte financiar prețul real al energiei pe care el astăzi o consumă atunci cînd este îndemnat să economisească și ignoră acest îndemn. Factura pentru asta va veni ulterior”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a explicat că mai ales în orașe în ore de vîrf (dimineața și seara) se înregistrează deficitul cel mai mare pe piața electroenergetică a Republicii Moldova și tot în acele ore volumele de curent achiziționate în regim de urgență sînt cele mai scumpe, la prețuri de peste patru ori mai mari decît cele obișnuite.

„La noi, energia electrică costă în mod normal în jur de 80 de euro un MW/h, însă ceea ce luăm în mod urgent dimineața și seara costă peste 350 de euro un MW/h. Este de 4-5 ori mai scump și prețurile ar putea crește. Factura pe această energie scumpă o primește Moldelectrica la sfîrșit de lună și ea trebuie s-o repartizeze la FEE-Nord și Premier Energy care ne emit nouă facturi. Deci, noi oricum prețul acesta o să-l vedem în facturile noastre puțin mai tîrziu - luna viitoare”, a declarat Sergiu Tofilat, care a precizat că este foarte important să lăsăm activitățile care consumă mai mult curent pentru perioada zilei din afara orelor de vîrf, adică noaptea tîrziu sau în orele amiezii.


Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a comunicat că deficitul de energie electrică pentru ziua de miercuri a fost de 7%. Pentru acoperirea deficitului, autoritățile au apelat din nou la contractul de avarie cu România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?