Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Economist, despre rata inflației: ”Guvernul trebuie să propună soluții”

12 iul. 2022,, 12:00   Economie
1382 0

Guvernul trebuie să facă o analiză a inflației, iar în baza acestei analize să propună soluții pentru diminuarea ei. De această opinie este economistul Viorel Gîrbu și a fost explimată în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4, informează noi.md

”Toate economiile sînt deschise, economiile care sînt închise pot fi numărate pe degete. Atunci cînd cineva argumentează faptul că inflația este de import, este corect, dar inflația de import este peste tot. Inflația de import este în România, este și în Ucraina dar și în SUA. Cea mai mare economie de pe glob la fel resimte influențele anumitor evenimente care au loc în afara statului. Toate economiile sînt deschise și atunci pe noi ne interesează nu atît faptul că inflația este o consecință a războiului din Ucraina, problemele care le crează pe piața energetică Federația rusă, problemele logistice în perioada post pandemică - factorii aceștia sînt corecți dar factorii respectivi au influențe asupra tuturor economiilor. Dar de ce în Ucraina inflația este mai mică decît în Moldova? De ce în statul vecin, în România inflația este mai mică? Noi trebuie să ne punem întrebarea privind factorii din economia națională care deja sînt sub acțiunea noastră, noi avem capacitatea să îi influențăm. Noi nu putem influența prețul la baril, dar noi putem să influențăm anumite situații din interiorul economiei RM. Întrebarea care noi trebuie să ne-o punem este că acei factori din interiorul RM influențează fie ca amplificator a inflației, fie reduc din impactul inflaționist. Iar dat fiind faptul că RM este lider la rata inflației, ea fiind mai mare doar în Turcia, noi avem toate șansele să nimerim în stagflație (stagnare și inflație). La aceste întrebări trebuie să răspundem”, a spus Gîrbu.

Economistul menționează că răspunsul poate fi găsit chiar în presa internațională.

”Răspunsul îl găsim în presă, în ziarele franceze zilele trecute am citit faptul că executivul de acolo își propune să facă o analiză pe grupuri a creșterii prețurilor. Deci se fac analize cum se formează prețurile de la vînzătorii engros și pînă la distribuitorii finali. De ce prețurile cresc într-o anumită manieră, care este lanțul de distribuții, poate sînt acolo niște dificiențe, poate sînt acolo niște reglementări în stat care trebuiesc acum excluse. Deci, guvernul de la Chișinău trebuie să facă exact același lucru, să vadă care sînt prețurile de import la vamă și ulterior să vadă care este prețul pe care îl plătește consumatorul final, să vadă care este diferența între aceste două mărimi și să încerce cumva să explice ce se întîmplă. Poate importatori sînt prea puțini, poate statul impune prea multe reglementări și se produce într-o perioadă foarte mare de timp. Statul trebuie să răspundă la toate aceste întrebări, să deseneze lanțul produselor cu ce preț sînt importate produsele și cu ce preț ele sînt în final vîndute și această discrepanță, iar în baza acestei anlize o să fie găsite și răspunsurile căutate. Trebuie să punem diagnostica inflației, să răspundem clar și în baza acestei analize să propună soluții”, a mai spus expertul.

Reamintim că ieri, Biroul Național de Statistică anunța că rata anuală a inflație a ajuns la aproape 32%, iar în regiunea de sud, a trecut de 36,6%.


Prețurile medii de consum au crescut în iunie cu peste 2%, cînd gazele s-au scumpit cu 22,7% iar electricitatea cu peste 13%. Tot în iunie, prețurile pentru carburanți au crescut cu 9,3%.

Produsele alimentare, mai arată BNS, s-au scumpit în iunie cu 0,57%, mărfurile nealimentare cu 2,35%, iar serviciile prestate populației, cu 4,31%.

Autoritățile de la Chișinău dau vina în acest caz pe războiul din Ucraina care, potrivit lor, a dat peste cap lanțurile logistice și a dus la scumpirea excesivă a gazelor naturale și a produselor petroliere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?