Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Cum vede restabilirea exporturilor către Rusia un fost ministru al Agriculturii

20 sep. 2021,, 16:15   Economie
953 0

Exportul produselor moldovenești către Federația Rusă este un subiect intens discutat în ultima perioadă. Cum vede restabilirea exporturilor către Rusia un fost ministru al Agriculturii, transmite Noi.md cu referire la sputnik.md.

Majoritatea producătorilor din Republica Moldova luptă pentru piața Federației Ruse. Afirmația a fost făcută într-un comentariu pentru Sputnik Moldova de către fostul ministru al Agriculturii Ion Sula.

„În Federația Rusă există un program de stat privind înlocuirea importurilor pentru fiecare produs separat, atît de origine vegetală, cît și de origine animală. Aceeași situație este și în cazul strugurilor”, a precizat fostul ministru.

Potrivit acestuia, în Federația Rusă există regiuni în care condițiile agro-climaterice sînt foarte bune, astfel acestea pot concura cu producătorii moldoveni.

„Cînd este vorba de piața Federației Ruse, toată lumea luptă pentru aceasta. Vorbesc despre operatori globali atît din America de Sud, cît și din Asia. Pentru că aceasta este o piață mare ... Probabil este important pentru noi să analizăm bine cum să organizăm și să diversificăm această piață”, a mai adăugat Sula.


Prima jumătate a anului 2021 s-a dovedit a fi cea mai dezastruoasă pentru exporturile de fructe din Republica Moldova din cel puțin în ultimii cinci ani. Astfel de date au fost prezentate de experți într-o publicație pentru portalul EastFruit.

„Veniturile din exportul de fructe moldovenești către Rusia în prima jumătate a anului 2021 au scăzut cu 23%, pînă la 95 de milioane de dolari”, este precizat în publicație.

Astfel, exportul de mere către piața din Rusia a scăzut cu 33% pe parcursul anului, iar în raport cu indicatorii medii din ultimii ani - cu 23%, pînă la 101,5 mii tone. Mai mult, exporturile de struguri de masă – a doua cea mai importantă ramură a exportului către Federația Rusă - au scăzut cu 19% și au fost, de asemenea, sub media din ultimii ani, spun specialiștii.

Potrivit EastFruit, cel mai semnificativ declin a fost la capitolul exporturi de cireșe dulci, din cauza începerii întîrziate a recoltării. La sfîrșitul lunii iunie a acestui an, Republica Moldova a putut exporta în Rusia doar 541 de tone de cireșe, adică de șapte ori mai puțin decît în ​​2020, de 11 ori mai puțin decît în ​​2019 și de 17 ori mai puțin decît în ​​aceeași perioadă a anului 2018, arată datele specialiștilor portalului.

Trebuie remarcat faptul că, pe lîngă reducerea volumelor de export, a fost constatată și o scădere a prețurilor medii de export. Experții spun că principalul motiv este concurența crescută pe piața rusă și lipsa eforturilor de diversificare a exporturilor de către producătorii moldoveni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?