Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cînd vor scădea prețurile la struguri în Moldova

15 aug. 2023,, 11:00   Economie
4057 0

Pînă la jumătatea lunii august 2023, prețul mediu cu ridicata pentru strugurii de masă de soiuri roșii și albe este încă la cel mai înalt nivel pentru acest moment al sezonului de comercializare din ultimii cinci ani.

La sfîrșitul săptămînii trecute, strugurii albi erau vînduți angro în piețele din orașe în medie cu 22 lei/kg (1,24 dolari/kg), strugurii roșii - cu 25 lei/kg (1,41 dolari/kg), ceea ce este cu 41%, respectiv, cu 36% mai scump decît în aceeași perioadă a anului trecut. Dar cît se va menține această situație?

După cum au presupus anterior colaboratorii organizațiilor neguvernamentale a pomicultorilor, prețul strugurilor de vară în Moldova este în scădere, dar nu la fel brusc ca în anii precedenți. În același timp, mass-media moldovenească a răspîndit declarațiile fermierilor precum că cererea consumatorilor finali de struguri de vară nu este mare nici măcar pe piețele din Chișinău în weekend, drept urmare fermierii sînt nevoiți să vîndă cea mai mare parte a produselor lor revânzătorilor-intermediari la prețuri mici.

Datele EastFruit arată că săptămîna trecută prețurile minime cu ridicata pentru strugurii albi și roșii timpurii din Moldova au scăzut pînă la 15-16 lei/kg (0,84-0,89 dolari/kg), ceea ce este deja aproape de nivelul mediu de la jumătatea lunii august a anului trecut. Mai mult, strugurii de calitate scăzută – necoapte sau de dimensiuni mici, nu se vînd întotdeauna acum la cel mai mic preț. Și, în principiu, diferența mare dintre nivel minim și maxim de preț pentru strugurii de masă indică faptul că nu totul decurge bine în procesul de implementare a acestuia pe piața moldovenească.

Experții organizațiilor agricole locale remarcă faptul că cea mai mare parte a strugurilor de soiuri timpurii din Moldova se cultivă în gospodării agricole care dețin mai puțin de un hectar de plantații. Și există sute de astfel de gospodării. Drept urmare, în mod regulat în a doua jumătate a verii, în special în anii cu recoltă bogată, numărul tot mai mare de furnizori și volumele de struguri sînt prea mari pentru piața internă, dar nu suficiente pentru formarea stabilă a loturilor de export de produse de același soi și calitate.


În luna august a început deja exportul strugurilor moldovenești, crescuți pe plantații deschise. Exportul se efectuează în regiunile vestice ale Ucrainei și Polonia, volumul lor este mic și este puțin probabil să crească brusc pînă la sfîrșitul verii. Adică, nu există niciun motiv să sperăm că exportul de struguri de vară va scădea din presiunea în creștere pe piața internă a acestui produs în Moldova.

0
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?