X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Care va fi recolta prognozată de mere în Moldova anul acesta

8 aug. 2023,, 14:15   Economie
2575 0

În cadrul conferinței Prognosfruit de la Trentino, organizată de Organizația mondială a merelor și perelor (WAPA), printre alte date, a fost anunțată Prognoza producției de mere în Moldova în acest an – 548 mii tone.

Aceasta este cu aproximativ 23% mai mult decît recolta de mere (446 mii tone) de anul trecut a țării, relatează EastFruit.

Recolta potențială este mai mare decît media pentru un deceniu, dar departe de a fi cea mai mare: cele mai multe mere au fost cultivate în 2021 și 2018 – cîte 665 mii tone în fiecare an, iar în 2019 – 610 mii tone. Asociația Moldova Fruct consideră că această prognoză este una "prudentă, moderat optimistă". Reprezentanții organizației nu exclud că"în noiembrie, evaluarea situației se poate schimba semnificativ în bine și în rău".

În același timp, este deosebit de interesant faptul că angajații asociației au identificat în structura potențialei recolte-2023 de mere în Moldova ponderea produselor de anumite soiuri: "Golden Delicious" — 19%, grupul de clone "Gala" — 13%, "Florina" și "Red Delicious" — 7% fiecare, "Granny Smith" — 6%, "Ionagold" — 4%. Merele din aceste soiuri constituie principala resursă a exporturilor de fructe moldovenești către așa-numitele "noi piețe" - către țările Uniunii Europene și Orientul Mijlociu, a căror pondere în ultimul sezon de comercializare a crescut de la cîteva procente la 14%. În acest an, comercianții moldoveni speră să se stabilească pe piața europeană.

Anul acesta, judecând după previziunile prezentate de Prognosfruit, producția de mere în UE va scădea în medie cu 3,3%, inclusiv unele soiuri într-o măsură mai mare: "Red Delicious" — cu 10%, "Idared" - cu 6,1%. Cu toate acestea, recolta de mere Gala va crește cu 4,8%, iar Golden Delicious — cu 11,7%. Ceea ce cu greu poate fi considerat o condiție prealabilă bună pentru importul de mere de aceste soiuri pe piața europeană, de exemplu, din Moldova.


Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că majoritatea exporturilor europene de mere din Moldova ajung pe piața României. Adică, aceste produse sînt transportate nu prea departe și, în noul sezon, s-ar putea să nu fie atît de scump.

În plus, Asociația Moldova Fruct speră că recolta relativ bună de mere în acest sezon va permite crește și exporturile sale pe piața rusă la nivelul obișnuit de aproximativ 200 de mii de tone (în 2022 pe această piață au fost exportate aproximativ 130 de mii de tone de mere).

1
1
2
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?