Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Care sunt șanse ca Moldova și România să semneze un contract de livrare a gazelor

8 oct. 2022,, 15:00   Economie
4063 0

Gazul românesc pentru Republica Moldova este o alternativă a celui rusesc, furnizat în prezent de către Federația Rusă, însă, semnarea unui contract de lungă durată între Chișinău și București, care să asigure sută la sută țara noastră cu această resursă, în prezent, nu poate fi o obține.

O asemenea declarație a fost făcută de către Iulian Chifu, consilierul prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, în cadrul unui interviu exclusiv pentru Realitatea.md.

Potrivit lui Chifu, anunțul făcut de prim-ministrul român, prin care a afirmat că „România este predispusă să asigure zilnic Republica Moldova cu 5 mln de metri cubi de gaz”, fapt ce reprezintă o sută de procente din utilizarea gazelor doar de malul drept al Nistrului, adică, fără regiunea transnistreană.

„Sigur că este o alternativă. Ea nu acoperă întreaga cantitate pe care o livrează Gazpromul. E suficientă pentru Republica Moldova, aflată sub autoritățile legitime de la Chișinău. Probabil și o anumită plajă, o anumită rezervă, poate să fie găsită pentru a acoperi să zicem încălzirea celor care depind de încălzire pe gaz în malul stîng, dar în niciun caz nu ajută la funcționarea capacităților de la Cuciurgan, de exemplu. E vorba despre capacitatea acestei conducte, o conductă care vine de la Iași, VestMoldTransgaz, care poate să livreze această cantitate. Așa a fost proiectată, așa arăta proiectul înainte de a exista agresiunea militară rusă din Ucraina”, a spus Chifu.

Consilierul premierului român a mai afirmat că „ar fi și foarte complicat ca să existe o livrare de gaz către o companie rusă, care formal deține Cuciurganul”.


„Dacă acolo ar fi o entitate înregistrată în Republica Moldova oficial, ea ar putea într-adevăr să fie ținta unor livrări de gaze în viitor. Asta ar reclama însă un alt set de investiții importante de comprimare, de creștere a capacității de livrare. În momentul de față, asta este capacitatea care poate fi adusă pe conductă pînă la Chișinău”, a opinat consilierul premierului român.

Referitor la întrebarea dacă ar exista premisa în viitor ca Republica Moldova și România să semneze un contract de lungă durată în acest domeniu, Iulian Chifu, a precizat că producția de gaz natural a României este în prezent de circa 90 la sută din totalul folosit de români. Respectiv, ar fi complicat în actuala conjunctură să se discute despre un contract de lungă durată pentru Moldova, în condițiile în care România singură nu-și asigură consumul integral de gaz natural.

„Nu cred că în momentul de față cineva își poate pune problema, odată ce România nu produce acest gaz. E vorba de o chestiune mai largă. Sigur, conducta există. În momentul de față, România are rezerve ca să acopere această cantitate, pentru iarna aceasta. Pentru a-ți lua un angajament pe un termen lung, înseamnă să ai acest gaz. În momentul de față România produce cam 90% din necesar. Producția off-shore a României va putea să acopere în 2026 cel tîrziu – sfîrșitul anului 2026-2027, dar cel mai probabil 2028. Și atunci e dificil ca un stat să-și ia un angajament pe o resursă pe care nu o deține. De aceea, formula unui acord pe termen lung este dubitativă. Sigur, este în discuție, este în analiză. În momentul în care va exista această resursă disponibilă, va exista și un contract ferm pe această direcție”, a afirmat Chifu.

Totuși, consilierul prim-ministrului României precizează că, „nu crede că se îndoiește cineva de dorința de susținere, pe care Moldova o are din partea României pe toate dimensiunile, de la suport bugetar – adică alocarea unor bani, care să ajute la echilibrarea bugetului, la plăți europene românești. Pentru compensarea prețurilor la gaze, la cele 100 de milioane de euro proiecte pentru Republica Moldova, pentru echilibrarea și lansarea unui stat, care trebuie să plătească datorii, pensii, salarii și are o situație ca cea a Republicii Moldova”.

Amintim că, la începutul lunii octombrie, premierul de peste Prut, Nicolae Ciucă, a anunțat că România poate deservi Republica Moldova cu 5 mln de metri cubi de gaz natural zilnic, ceea ce ar reprezenta 70% din necesarul țării noastre sau aproximativ același volum care îl livrează în prezent Gazprom, Chișinăului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?