X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Bolea: Moratoriul cerut de fermieri nu este susținut de Ministerul Agriculturii

30 noi. 2023,, 11:39   Economie
2769 0

Autoritățile vor veni cu soluții concrete la problemele fermierilor după ce vor analiza situația din sector împreună cu reprezentanții a patru entități: ai băncilor, ai asociației importatorilor de imputuri, ai instituțiilor de microfinanțare, precum și ai Asociației administratorilor de insolvență.

Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, astăzi în cadrul unui briefing, notează Noi.md.

"Trebuie să primim informația de la aceste patru entități. După asta va fi întocmită o listă eligibilă a producătorilor ce vor primi suport, iar apoi se va decide asupra sumelor ce vor fi alocate de Guvern. Vorbim de o abordarea țintită a problemei. Comisia lucrează pentru identificarea de soluții eficiente și legale de a veni în ajutorul fermierilor", a declarat Bolea.

Ministrul a mai precizat au fost identificate două categorii de agenți economici ce se confruntă cu probleme financiare severe. Prima sînt agricultorii care dețin actele de constatare a secetei, emise de comisiile situații excepționale raionale. Pînă acum au fost depuse 15 astfel se cereri de către fermierii din Căușeni și Ștefan Vodă. În cazul acestor producători va fi declarată situație de forță majoră, acte care vor putea fi prezentate băncilor.

A doua categorie de fermieri sînt cei care au impedimente în prețul de realizare a produselor cerealiere.


Vladimir Bolea a explicat de ce Guvernul nu poate satisface solicitarea fermierilor cu privire la instituirea moratoriului la calcularea penalităților față de creditori.

"Așa-numitul moratoriu propus nu poate fi aplicat sub nicio formă. Nici CSE-ul nu are astfel de împuterniciri. Nu poate interveni nimeni între bancă și agentul economic care și-a luat credit. Nu există cadrul legal care ar permite astfel de intervenții. Din acest considerent propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute, în baza cadrului legal", a punctat Bolea.

Ministrul a mai precizat că urmează a fi întocmită lista cu producătorii ce au intrat în incapacitate de plată, analizate motivele pentru care aceștia nu și-au putut onora obligațiunile de plată și din ce perioadă se trag toate probleme care le au. "Trebuie să recunoaștem că unii agenți economici au făcut investiții iraționale, au făcut greșeli de plănuire a afacerilor lor și trebuie să venim cu răspunsuri foarte țintite".

O altă propunere înaintată de Asociația Forța Fermierilor este redirecționarea a 500 de milioane de lei din fondul AIPA pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea soarelui, soluție pe care Guvernul, de asemenea, nu o susține. "Această propunere este discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori, afirmă Bolea.

Amintim că agricultorii solicită să li se suspende calcularea penalităților, iar procedura de falimentare și executare silită să se stopeze. În plus, ei cer ca din 2024 să li se ofere cel puțin 500 de milioane de lei compensații la culturile de porumb și floarea-soarelui.

1
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?