Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Apicultorii, printre cei mai activi solicitanți de subvenții din partea statului

30 oct. 2023,, 18:45   Economie
2166 0

Fermierii din domeniul zootehniei specializați în apicultură sînt printre cei mai activi solicitanți de subvenții atît în formă de plăți în avans, cît și plăți postinvensiționale.

Cu 17 zile înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor pentru subvenții, au fost recepționate 581 de cereri pentru subvenții postinvestiționale și opt cereri pentru subvenții în avans, suma solicitată fiind de 13,6 mln de lei, a comunicat în cadrul unui briefing Diana Coșalîc, directoare adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Oamenii de afaceri solicită subvenții postinvestiționale pentru achiziționarea tehnicii agricole, înființarea plantațiilor multianuale, dezvoltarea proiectelor în sectorul zootehnic, cu accent spre apicultură, și dezvoltarea infrastructurii adiacente exploatații agricole.

Vicedirectoarea AIPA a menționat că a fost simplificat proiectul investițional ce urmează a fi depus de fermieri și a subliniat că dosarele pot fi depuse chiar dacă anumite documente sînt lipsă, acestea urmînd a fi suplinite ulterior. „Astfel de situații ar putea să fie cu autorizația de folosință a apei, înregistrarea contractului de arendă la oficiul teritorial cadastral sau obținerea certificatului pentru curs de instruire, sau alte situații”, a exemplificat ea. Depunătorii de cereri pentru subvenții mai pot fi solicita termen adițional pentru completarea dosarului, „Nu pierdeți șansă să obțineți subvenția pe care o meritați pe deplin”, a încurajat Diana Coșalîc.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a enumerate domeniile pentru care pot fi solicitate subvenții și a specificat că plafonul anual pentru un solicitant de subvenții sub formă de plăți în avans este de 4 mln de lei, iar subvenții majorate cu 10-15% se acordă tinerilor fermieri, fermierilor femei și migranților reveniți sau fermierilor gospodării țărănești. În cazul subvențiilor în formă de plăți posinvestiționale, valoarea acestora variază de la 7 la 15 mln de lei în funcție de domeniul de activitate, iar valoarea subvențiilor majorate pentru cele patru categorii de antreprenori este cu 10% mai mare, sau cu 20% din valoarea subvenției autorizate pentru utilajele și echipamentele fabricate în Moldova.


16 noiembrie este ultima zi cînd oamenii de afaceri pot depune dosarele pentru subvenții în formă de plăți în avans și plăți postinvestiționale. Cererile pot fi depuse la 10 direcții teritoriale ale AIPA, în raza în care își desfășoară activitățile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?