X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Analiză: Exporturile moldovenești au crescut spectaculos în primele trei luni ale anului 2022

23 mai. 2022,, 17:03   Economie
2131 0

Exporturile moldovenești au cunoscut o creștere spectaculoasă în primele trei luni ale anului 2022, arată o analiză a economistului Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Potrivit analistului, comerțul extern al Republicii Moldova a fost influențat atît la capitolul exporturi, cît și la capitolul importuri, de contextul internațional legat de creșterea prețurilor, dar și de războiul din Ucraina.

Veaceslav Ioniță a declarat că în primul trimestru din acest an exporturile moldovenești au ajuns la 898 de milioane de dolari, față de 685 de milioane de dolari în primul trimestru din 2021. Am mai fost o asemenea creștere în 2011, dar a fost mai degrabă o recuperare după o criză puternică. Acum, după doi ani de criză, în perioada ianuarie-martie a fost o creștere de 213 milioane de dolari, sau +36,2%. În primele trei luni din 2020 exporturile au totalizat 675 de milioane de dolari, transmite replica.md.

Economistul spune că la baza creșterii exporturilor Republicii Moldova au stat patru factori.

Primul lucru care a dus la creșterea exporturilor este majorarea prețurilor la produsele exportate. În prezent, la nivel mondial, este înregistrată o inflație, care a dus la o creștere accelerată a prețurilor. Respectiv, se plătește mai mult pentru lucrurile importate, dar și se cîștigă mai mult pentru cele exportate.

Al doilea factor, susține economistul, este legat de recordul fără precedent al producției agricole din 2021, care va intra în istorie ca anul de aur al agriculturii moldovenești.


„Pentru prima dată, de la obținerea independenței, producția agricolă în întreprinderile agricole a depășit producția agricolă din cele individuale. „Agricultura noastră începe să fie ceea ce trebuie să fie. Sper că anul 2022 nu va fi unul prost pentru agricultură. Avem prețuri foarte bune, avem volume foarte mari de produse agricole, iar producția agricolă a fost cea care a constituit baza exporturilor noastre”, a spus Ioniță.

Analistul economic afirmă că acești doi factori nu explică în totalitate fenomenul creșterii fără precedent al exporturilor Republicii Moldova.

„În opinia mea, în prezent, la creșterea exporturilor moldovenești contribuie și o anumită producție din stînga Nistrului, care este exportată ca producție din Republica Moldova. Stînga Nistrului avea niște căi tradiționale de a exporta prin intermediul Ucrainei. Acum, din cauza războiului din Ucraina, multe posibilități de a exporta au dispărut și la noi exporturile au crescut în special în luna februarie și mai mult în luna martie. Noi vedem o legătură directă dintre creșterea puternică a exporturilor și începutul războiului din Ucraina”, a afirmat el.

Alt factor, remarcă Ioniță, despre care crede că va lua amploare, este legat de reexportul anumitor produse din Ucraina. „Agenții noștri economici, cel mai probabil, procură anumite bunuri din Ucraina, după - sînt reexportate, și în felul acesta ele sînt reflectate ca exporturi ale noastre”, a remarcat analistul economic.

Expertul a remarcat faptul că, în primul trimestru al acestui an, volumul comerțului extern al Republicii Moldova în valoare anuală a ajuns la 11,2 miliarde de dolari, în creștere cu 900 de milioane de dolari față de primele trei luni ale anului 2021.

Creștere este determinată de majorarea exporturilor cu 400 de milioane de dolari în valoare anuală și de majorarea importurilor cu 500 de milioane de dolari în valoare anuală.

„În prezent avem un ritm de creștere al exporturilor cu mult mai mare decît al importurilor, ceea ce ne face să credem că la noi încet va începe să se îmbunătățească balanța comercială, care în Republica Moldova este una pur și simplu catastrofal de proastă. Noi exportăm de două ori mai puțin decît importăm. Un așa deficit al balanței comerciale este greu să găsești într-o altă țară din Europa”, a remarcat expertul.

Veaceslav Ioniță a realizat un top al țărilor unde Republica Moldova a avut cea mai mare creștere a exporturi în primul trimestru din 2022 - Este vorba de România, unde exporturile au crescut cu 101,9 milioane de dolari, ajungînd la 285 de milioane de dolari; Italia – unde exporturile au crescut cu 58,6 milioane de dolari, pînă la 100 de milioane de dolari; Turcia – care a importat produse moldovenești cu 34,8 milioane de dolari mai mult decît anul trecut; Bulgaria – de 29,7 milioane de dolari; Elveția – de 20,1 milioane de dolari; Regatul Unit – de 9,3 milioane de dolari; Cipru – de 5,8 milioane de dolari; Grecia – de 4,6 milioane de dolari; SUA – de 4 milioane de dolari, iar Franța – de 1,2 milioane de dolari etc.

Economistul, analizînd situația din 1997 și pînă în prezent, a constatat că înainte de criza din Federația Rusă din 1998, comerțul moldovenilor cu rușii era de 58%. Așa o dependență de o singură țară Republica Moldova nu a avut nici pînă atunci, nici după.

România deținea la acea vreme o cotă de 6,7%. După criza din 1998, din 2006, din 2013 și acum în 2022 după criza războiului din Ucraina, comerțul moldovenilor cu rușii a scăzut constant.

Din 2006 și pînă în 2012 a avut o recuperare, dar nu de durată. Din 2014, cînd Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, Federația Rusă a impus sancțiuni Chișinăului, este în scădere continuă comerțul dintre cele două părți. În primele trei luni ale anului curent ponderea Federației Ruse în exporturile Republicii Moldova a ajuns la 5,4%.

După intrarea României în UE, Republica Moldova a fost beneficiarul indirect al acestui fapt. Companiile care au mers cu investiții în România s-au extins și în Republica Moldova. În prezent, ponderea României în exporturile Republicii Moldova este de 31,7%, sau o creștere de 4,7 ori față de 1997 și de 3 ori mai mult decît următoarele țări din clasament, Turcia și Italia, care deține cîte 11% din cotă de export a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?