Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

Agricultorii au blocat iar accesul spre vama Leușeni. Reacția Ministrului agriculturii

13 feb. 12:33   Economie
1844 0

Agricultorii pentru a doua zi consecutiv au blocat accesul spre punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița.

În cadril unei conferințe de presă, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a enumerat mai multe măsuri pe care le întreprind autoritățile pentru a-i ajuta și a punctat că se intervine țintit, în funcție de problemele pe care le are fiecare producător în parte, transmite Realitatea.md.

„În primul rînd războiul, care a redesenat căile logistice export. Atitudinea noastră pentru totul este un țintită, economic bazată și făcută ca în rezultat să beneficieze toți. Vorbim despre o problemă complexă. Vorbim despre comerț, export, probleme în plan internațional. Nu poți să consideri pe cineva extrem de important, pe cineva mai puțin important”, a spus Bolea.

Potrivit ministrului Agriculturii, în 2023 au existat agricultori care nu au reușit să adune nimic de pe cîmpuri din cauza secetei, iar instituția pe care o conduce intervine și acordă suport în funcție de pagubele înregistrate.

„La toți le este greu. Situațiile sînt extrem de diferite și cînd se iau deciziile ținem cont de aceste lucruri, nu generalizăm”, a spus Bolea.


Potrivit șefului MAIA, în perioada 2023 - 2024 s-au alocat 200 de milioane de lei pentru agricultorii micro și mici, afectați de creșterea prețurilor la carburanți. Astfel, fiecare dintre ei a beneficiat de plăți de 1.240 de lei la hectar.

În același timp, Bolea a amintit despre cele 50 de milioane de lei pentru producătorii de porumb care au suferit din cauza secetei din 2023, menționînd că transferurile vor varia de la 1.000 la 2.500 de lei pentru un hectar, dar și pentru fermierii din Edineț, rămași fără sere în urma furtunii din luna iulie a anului trecut.

Bolea a mai dezvăluit că pentru 12.000 de beneficiari vulnerabili se va acorda un suport externe de un milion de dolari, sub formă de produse necesare pentru cultivare în anul 2024, dar și alte tipuri de sprijin din resurse externe.

În acest sens, Vladimir Bolea a sugerat agricultorilor să discute cu autoritățile, invocînd și faptul că unele tipuri de culturi pe care le cultivă nu au condițiile necesare pentru a se dezvolta în zona unde sînt plantate.

Bolea a mai propus și crearea unui Consiliu pe lîngă minister, format inclusiv din fermieri și specialiști în domeniu, care să creeze soluții eficiente pentru fiecare lanț valoric.

1
2
1
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?