Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

180 de milioane lei din vînzarea unei întreprinderi de stat au ajuns în buget

18 oct. 2018,, 12:30   Economie
2195 0

Compania Eurotransgaz SRL, filiala companiei româneşti Transgaz, a transferat 180 mln. lei pentru procurarea întreprinderii de stat moldoveneşti Vestmoldtransgaz. Transferul a fost încasat la bugetul public.

Informaţia a fost confirmată pentru săptămînalul „Logos Pres” de către directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, care a adăugat, totodată, că din acest moment ANRE a obţinut posibilitatea constituirii unui cadrul instituţional de formare a pieţei libere a gazelor, transmite Noi.md.

Este de menţionat că ANRE a adoptat, recent, o hotărîre prin care a impus întreprinderii Moldovagaz SA obligaţia de serviciu public de furnizare de ultimă opţiune a gazelor naturale pe tot teritoriul Moldovei, pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit lui Tudor Copaci, o atare obligaţie este impusă în condiţiile existenţei mai multor furnizori de gaze naturale, fenomen care, deocamdată, lipseşte în Moldova. Totuşi, nu este exclus că piaţa liberă va apărea, treptat, odată cu lansarea activităţii gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Tudor Copaci a specificat că aceste modificări au început de mai mult timp, în perioada cînd, în conformitate cu prevederile celui de-al Treilea pachet energetic al UE, s-a produs divizarea în furnizori de gaze şi distribuitori de gaze. La momentul actual, în Moldova activează un singur furnizor - Moldovagaz, şi distribuitorii raionali, servicile cărora sînt achitate de furnizor. Astfel, în capital acest rol revine Chisinau-gaz SRL. Iar în condiţiile în care consumatorul ar putea alege din cîţiva furnizori, în mod obligatoriu ar trebui să existe o companie responsabilă, care, în caz de careva probleme în activitatea acestui furnizor, s-ar angaja să asigure consumatorul în condiţiile de „ultimă opţiune”. Condiţii similare există demult pentru furnizorii de energie electrică, pe acest segment existînd companii cu astfel de obligaţii impuse lor pentru o perioadă de 10 ani.


„De fapt, atunci cînd gazoductul nou va începe să funcţioneze, orice agent economic va putea deveni furnizor de gaze naturale în Moldova. Pentru aceasta agentul urmează să dispună de trei contracte: de procurare a gazelor, de transportare şi de distribuire a acestora”, a spus în final Tudor Copaci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?