Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cum se trateaza bolile tiroidei

11 noi. 2018,, 00:01   Externe
4593 0

Tiroida este una din glandele endocrine care produce hormoni cu rol în reglarea metabolismului. Celelalte glande endocrine sînt: pancreasul, hipofiza, suprarenalele, paratiroidele, testiculele și ovarele.

Tiroida: Cei doi lobi din care este alcătuită se află în partea din față a gîtului, unite printr-o punte "istm". Nu se simte întodeauna la palpat.

Tiroida bolnavă

Cînd e tiroidă anormală?

Cele mai întîlnite discordanţe sînt hipotiroidia și hipertiroidia. Uneori glanda se mărește din cauza hiperactivității(hipertiroidia) sau activității scăzute(hipotiroidia). Popular se numește gușa. Tiroida se poate mări și în urma unei inflamații (boala Hashimoto).

În interiorul tiroidei se pot forma noduli. Procesul e uneori foarte rapid, alteori nodulii cresc mai încet. Persoanele care au fost iradiate, pentru un tratament sau dintr-o greșeală, sînt în pericol să dezvolte noduli canceroși. Medicul trebuie să examineze acești noduli pentru a descoperi natura lor.

Tiroida: Cum se pune diagnosticul


Cînd tiroida este modificată, medicul se interesează de cum era în trecut și de alte boli pe care le-a avut pacientul. Fizic, medicul îți va palpa gîtul spunîndu-ți să ridici bărbia pentru a scoate în evidență tiroidă. Dacă te roagă să inghtiți o face fiindcă ajută la palpare. Analizele care ajută la depistarea bolii și pe care doctorul ți le poate propune sînt:

Examenul ecografic special pentru zona gîtului și tiroida

Analize de sînge pentru hormonii tiroidieni
Ionograma
Biopsie( aspirarea unui fragment de tiroidă printr-un ac)
CT sau RMN

Tiroidă: Biopsia

Dacă în tiroida ta s-a observat un nodul e foarte probabil ca doctorul să-ți recomande o biopsie pentru a depista dacă e sau nu canceros. Procedura nu e foarte dureroasă, nici periculoasă, deși presupune introducerea unui ac prin care se aspiră țesut. Este un ac special, hipodermic, care produce puțină durere în timpul și după intervenție.

Tiroidă: Tratamentul medicamentos

Majoritatea bolilor tiroidiene se tratează prin medicamente. Dacă glanda nu secretă hormoni suficienți se administrează zilnic o tabletă care completează carența. Hipertiroidia răspunde mai prost la medicație decît hipotiroidia și de multe ori se ajunge la operație, scrie eva.ro.

Dacă nodulul este benign tratamentul hormonal ar trebui să-i micșoreze dimensiunile în 3-6 luni. Dacă acesta crește în ciuda tratamentului, cei mai mulți medici vor recomanda îndepărtarea chirurgicală.

Dacă biopsia relevă celule canceroase singura soluție rămîne extirparea chirurgicală.

Ce presupune operația de tiroidă?

Chirurgical se poate îndepărta un lob al tiroidei sau întreaga glandă. De obicei se extirpa lobul care conține nodulul și eventual istmul.

În timpul operației se examinează țesutul celuilalt lob. Dacă e afectat se extirpă în decursul aceleiași operații. Majoritatea intervențiilor necesită anestezie generală.

Un tub de drenaj rămîne atașat în locul operației pentru a elimina lichidul care se acumulează în rană, pentru cîteva zile. Majoritatea celor operați de tiroidă pleacă din spital în 1-3 zile. Complicațiile sînt rare : sîngerare, voce îngroșată, dificultăți la înghițire, scăderea calciului din sînge. Dacă s-a extirpat întreaga glandă, calciul din sînge scade foarte mult.

După operație se continuă tratamentul medicamentos pentru a înlocui hormonii tiroidieni. Unii pacienți au nevoie de calciu suplimentar.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?