Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Ion Ceban a inspectat Stația de Epurare din capitală

30 iun. 2021,, 17:07   Capitala
2841 2

Am inspectat astăzi Staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Chişinău. După mulți ani de stagnare a proiectului și după un an de lucru intensiv, cu perioada pandemică, astăzi, 80% din lucrările de construcţie a Staţiei de epurare a apelor uzate şi a unei noi linii de tratare a nămolului au fost deja efectuate.

Majoritatea construcțiilor civile și lucrărilor de montare a noului utilaj sînt într-o etapă avansată de finalizare.
Proiectul de reabilitare a Staţiei de epurare prevede construirea mai multor obiective tehnice noi, reabilitarea obiectivelor existente, precum și modernizarea echipamentelor tehnologice care urmează să asigure costuri operaționale reduse.

Obiectivul principal al contractului este construcţia liniei noi de tratare a nămolului şi aplicarea procesului tehnologic de fermentare anaerobă a nămolului şi deshidratarea acestuia.

În urma implementării acestor tehnologii moderne, urmează a fi inclusiv redus riscul apariţiei mirosului urît la obiectivele de pe teritoriul Staţiei de epurare, nemijlocit, prin tratarea mirosului persistent cu ajutorul biofiltrelor (sisteme de odorizare).

Totodată, s-a reuşit punerea în funcţiune a primului decantor secundar din cele 7 planificate spre reabilitare, iar în prezent se desfăşoară activităţile de pregătire pentru punerea în funcţiune şi a celui de-al doilea decantor secundar.
Amintesc că lucrările de construcţie a Staţiei de epurare a apelor uzate din capitală sînt efectuate de către antreprenorul ,,Consortium Passavant Energy&Environment GmbH & Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH&Co.KG.” Germania. Valoarea contractului este de 24,2 mil. EUR.


În urma inspecţiei am solicitat responsabililor monitorizarea situaţiei în teren şi asigurarea respectării cerinţelor contractuale.

În paralel, pentru a rezolva problema mirosului urît din capitală, vom construi o linie tehnologică de prelucrare a nămolului prin linia tehnologică de prelucrare a nămolului la Stația de Epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău. Proiectul va fi cofinanțat de Fondul Ecologic Național.

Porivit specialiştilor, montarea acestei linii la Stația de epurare a apelor uzate este unica soluție pe termen lung în acest sens, iar esenţa tehnologiei constă în diminuarea cantității de nămol.

Această metodă ne va permite ca de la cele 100 de tone de nămol, pe care le „produce” zilnic Chișinăul, să ajungem la 10 tone, iar această cantitate va putea fi transformată în praf, care este inofensiv și poate și fi ulterior utilizat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?