X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Alocațiile pentru întreținerea sirenelor învechite

30 apr. 2019,, 14:00   Capitala
2199 0

Alarme care nu alarmează pe nimeni. Astfel poate fi descris actualul sistem de înștiințare a populației în caz de pericol.

Deși alarmă are scopul de a ne preîntîmpina despre riscurile existente, oamenii spun că de cîte ori o aud, niciodată nu o iau în serios, transmite Tv8.md.

Între timp, întreținerea sistemului de avertizare ne costă anual aproape jumătate de milion de lei. Responsabilii afirmă că planifică modernizarea lui, însă cînd, nu se știe.

Moștenit încă de la Uniunea Sovietică, sistemul de avertizare centralizată a populației este utilizat și astăzi. Din fericire, însă, cel mai des oamenii aud sirena doar în regim de testare. Toți însă au versiuni diferite privind semnificația acesteia.

Conform Regulamentului aprobat mai bine de zece ani, administrațiile publice locale sînt obligate să informeze populația despre un pericol real. Întrucît consideră această metodă învechită, unele licee din Capitală au alarme proprii. În situații excepționale, acestea difuzează un mesaj pre-înregistrat cu instrucțiuni clare pentru elevi. Responsabilii spun că acest lucru a fost făcut pentru a evita panica, deoarece nu toți copiii știu ce să facă.


Responsabil de sistemul de avertizare este Inspectoratul pentru Situații Urgente. Directorul-adjunct al acestuia a declarat că alarmele au fost instalate încă în 1980 și erau orientate spre riscurile cu caracter militar. Astăzi, însă, în Republica Moldova sînt doar riscuri provocate de calamități naturale, precum cutremurele sau inundațiile. Astfel că sistemul, performant în trecut, în prezent este depășit și aproape inutil.

Totuși, deși autoritățile recunosc că sistemul de alarmă este ineficient, anual sînt prevăzuți bani grei pentru întreținerea lui. Astfel, IGSU a încheiat un contract cu operatorul de telecomunicații Moldtelecom, conform căruia inginerii se obligă să testeze sirenele cel puțin odată pe an. Acest lucru ne costă aproximativ un sfert de milion.

Potrivit responsabililor, în viitor sistemul de avertizare ar putea fi modernizat. Acum, însă, proiectul se află doar la etapa de studiu al posibilităților. Investiția pentru un sistem nou ar oscila între trei și cinci milioane de euro. În prezent, în Republica Moldova sînt peste 270 de sirene, dintre care 115 în capitală.

Doar circa 100 dintre acestea sînt active. De cînd au fost instalate, în anii 1980, acestea au sunat doar local, in timpul inundațiilor din 2008 si 2010.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?