X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Reziliența economică a Indiei în mijlocul provocărilor globale: Accentul pe incluziune ©

10 aug. 2023,, 10:31   Business
1722 0

India a preluat preşedinţia prestigiosului G-20 în timpul unui context provocator și complex.

Crizele de astăzi sunt de diferite cote și nuanțe – fie ele climatice sau geopolitice – și ne-au oferit oportunitatea unică de a conduce, în calitate de președinte al G-20, către o ordine mondială incluzivă, centrată pe om. În calitate de partener G-7, membru al BRICS și QUAD, actual președinte al SCO și G-20, precum și „Vocea Sudului Global’’, India are onoarea distinctivă de a oferi soluții durabile și semnificative care să abordeze în mod colectiv preocupările globale, acționând în același timp ca o punte între ţările în curs de dezvoltare şi cele avansate economic.

Există o așteptare bine-venită din partea Indiei ca o mare economie emergentă, care a implementat măsuri inovatoare și de anvergură pentru a îmbunătăți guvernanța și nivelul de trai al populației sale de peste un miliard, că va putea oferi soluții pentru provocările globale curente. Această responsabilitate crește în mod semnificativ din moment ce structurile actuale ale guvernanței globale – care au fost în vigoare pentru ultimele 8 decenii – nu au reușit să prevină sau să rezolve crizele din ultimii ani. Prim-ministrul Narendra Modi a spus că:

„Trebuie să admitem, de asemenea, că în special ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu nefastele consecințe ale acestui eșec. După ani de progres, suntem în pericol astăzi de a reveni la obiectivele de dezvoltare sustenabile.”

Prioritățile președinției G-20 a Indiei urmează astfel să modeleze un viitor global durabil și incluziv și să își împărtășească cele mai bune practici în diferite sectoare. Această ambiție reprezintă temelia, comunicată de Prim-Ministrul Modi la Bali anul trecut, când a spus că președinția G-20 a Indiei va fi „incluzivă, ambițioasă, decisivă și orientată spre acțiune.”

Acest exercițiu de incluziune începe cu decizia de a organiza reuniuni G-20 în fiecare stat și teritoriu al Uniunii față de limitarea organizării lor doar în capitală. Până acum, 131 de reuniuni G-20 au fost organizate în 48 de locații diferite din India, acoperind toate mai puțin două state și teritorii ale Uniunii. Tema președinției G20 a Indiei – „Vasudhaiva Kutumbakam” sau „Un pământ, o familie, un viitor” – este extras din textul antic în sanscrită al Maha Upanishad.

În esență, tema afirmă valoarea întregii vieți – cea umană, animală, a plantelor și microorganismelor – și interconexiunea acestora pe planeta Pământ și în universul lărgit. Tema evidențiază, de asemenea, - Stil de viață pentru mediul înconjurător - LiFE , cu alegerile sale asociate, de durabilitate și responsabilitate din punct de vedere ecologic, atât la nivel individual precum și la scară de dezvoltare națională, conducând la acțiuni transformatoare la nivel global, rezultând un viitor mai curat, mai verde și mai albastru.

Tema transmite un mesaj puternic al președinției G-20 a Indiei, care este de luptă, pentru o creștere justă și echitabilă pentru toți în lume, pe măsură ce navigăm prin aceste vremuri tulburi, într-un mod durabil, holistic, responsabil și incluziv. Acestea reprezintă o abordare unică indiană a președinției G-20, de a trăi în armonie cu ecosistemul din jur. Invitații din cadrul președinției G-20 a Indiei reflectă o altă fațetă a incluziunii. Africa va fi puternic reprezentată prin participarea Africii de Sud (membru G20), Comore-Insulele Comore (Președintele Uniunii Africane), Nigeriei, Egiptului (Președintele NEPAD) și Mauritius.

Participarea la G-20 sub președinția Indiei nu s-a limitat la membrii G-20 sau țările invitate. În încercarea de a îmbogăți și lărgi baza de discuții, alte țări și organizații regionale sau internaționale au fost invitate de asemenea la anumite întâlniri ale G-20. De exemplu, Norvegia, cu un interes mare și expertiză în economia albastră, a fost invitată la reuniunea G-20 asupra sănătății oceanului.

În mod similar, Parteneriatul Global pentru Incluziune Financiară al G-20, sub președinția Indiei, include 40 de țări și organizații regionale. Acesta este un forum pentru împărtășirea celor mai bune practici şi modele de incluziune financiară cu țările în curs de dezvoltare. După cum a reiterat premierul Modi, stilurile de viață durabile sunt esențiale pentru mediul înconjurător:

„Stilurile noastre de viață ar trebui să completeze angajamentele noastre pentru acțiuni climatice.” Apelul lui Modi la o „mișcare a oamenilor pro-planetă” este un exercițiu de incluziune în cel mai fundamental sens. India recunoaște că lupta împotriva schimbărilor climatice nu se poate face numai de la mesele de conferință și că trebuie să fie o luptă dusă de fiecare, de la masa sa de acasă. Pentru a realiza acest lucru, e necesar un efort colectiv. Economia circulară și Conceptul „Waste to Wealth” sunt, de asemenea concepte cruciale pe care intenționează să le promoveze India ca Președinte G-20.

Abordarea incluzivă a Indiei sub președinția G-20 a urmat abordării interne existente de progres și dezvoltare, care se concentrează pe implicarea tuturor secțiunilor societății, în special pe sectoarele mai slabe. Un exemplu este infrastructura publică digitală. Aceasta a permis guvernului să ofere beneficiile de dezvoltare direct către cetăţeni în toate părțile țării și a realizat acest obiectiv într-un mod transparent, facil și fără corupție.

Schema de transfer direct a beneficiilor a fost implementată prin Digital Public Infrastructure, împreună cu „Jan Dhan Aadhaar” și trio-ul cărților de identitate, tarifelor accesibile de internet pe telefon și sistematizarea bancară. Prin această schemă, 480 de milioane de cetăţeni indieni care nu aveau conturi bancare, deţin acum conturi și primesc sau beneficiază direct de programele guvernamentale precum Schema națională de garantare a forței de muncă în zona rurală sau Pachetul Pradhan Mantri Garib Kalyan.

Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana aduce beneficii imense femeilor, 56% dintre titulari fiind femei iar 67% dintre aceste conturi sunt stabilite în zonele rurale și semi-urbane. Acest fapt subliniază o dată în plus caracterul incluziv al programului de dezvoltare al Indiei. Nu este deci surprinzător faptul că „dezvoltarea femeilor” este o prioritate majoră a Președinției G-20 a Indiei. Într-o ordine similară, abordarea faţă de sănătatea publică a fost de asemenea incluzivă și de impact. Prin Platforma COWIN, peste 2 miliarde de vaccinuri au fost administrate cetățenilor noștri.

În plus, schema Ayushman Bharat, cea mai mare schemă publică de asigurare de sănătate, a atins viețile a peste 500 de milioane de cetăţeni.

Un alt focus dintr-un domeniu crucial a fost igienizarea și disponibilitatea de apă potabilă cu mai mult de 110 milioane de instalații sanitare create de-a lungul țării. În plus, aproximativ 110 milioane de gospodării rurale din 150 de milioane au primit acces la apă potabilă în casele lor. Inițiativa „Har Ghar Jal” urmărește să se asigure că fiecare gospodărie are acces la apă.

Acestea sunt doar câteva exemple de angajament al Indiei spre dezvoltarea incluzivă care își propune să implice toți cetățenii săi, mai ales pe cei din sectoarele mai slabe ale societății.

Mr. Harsh Vardhan Shringla, Coordonatorul Șef al Președinției G-20 a Indiei

http://www.eoibucharest.gov.in/

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?