Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

“S-a dat startul”

21 sep. 2023,, 10:00 (reactualizat 21 sep. 2023,, 19:58)   Analitică
5266 0

De marți, 19 septembrie, a început înregistrarea candidaților pentru alegerile generale locale din 5 noiembrie, care vor costa bugetul 178 mln. de lei. Din 6 octombrie, candidații înregistrați își vor putea începe agitația preelectorală.

În total, în actualele alegeri urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri raionali, municipali, orășenești și sătești. Acum patru ani numărul aleșilor locali era mai mare – 11 580 de persoane. Dar depopularea și-a lăsat amprenta: conform Legii privind administrația publică locală, numărul aleșilor locali se stabilește reieșind din numărul locuitorilor unităților administrativ-teritoriale conform stării din 1 ianuarie a anului în care au loc alegerile.

Dar iată paradoxul: populația descrește, da numărul alegătorilor din contra – crește. Numai în ultimele 18 luni CEC a descoperit 20,5 mii de cetățeni noi cu drept de vot. Iar în total, în baza de date a alegătorilor figurează 3 300 805 persoane, deși populația reală este de 2,6 mln., iar CEC spune că reieșind din datele registrului electoral de stat în alegerile generale locale din 5 noiembrie vor putea vota 2,7 mln. de persoane.

Experții și politicienii din opoziție pun la îndoială veridicitatea acestor cifre și bănuiesc că se pregătesc falsificări la sectoarele electorale. Însă Pavel Postică, vicepreședintele CEC, explică creșterea numărului de cetățeni cu drept de vot prin documentarea sporită a rezidenților transnistreni, “de iure cetățeni ai Republicii Moldova”.

În timp ce CEC raportează despre creșterea numărului de alegători, Ion Ceban, primarul general de Chișinău, care intenționează să aplice pentru al doilea mandat, susține că CEC în mod deliberat a redus numărul de cetățeni cu drept de vot în capitală și suburbii, pregătindu-se să falsifice aici rezultatele alegerilor locale. Acum în municipiu există cu 113 671 mai puțini alegători (665,6 mii de persoane), deși comparativ cu alegerile precedente într-un șir de suburbii populația a crescut.


Dar dacă e să ne amintim despre precedentele nouă campanii electorale de alegere a primarului de Chișinău, cea mai mare prezență la urne a fost de 371 059 persoane sau 59,88%, și era în a.2011, în timpul turului doi de alegeri a primarului general. În alegerile generale locale din a. 2019, în care a învins Ion Ceban, în cele două tururi la urne s-au prezentat în total 225 și 240 mii de persoane, iar victoria lui Ceban a fost asigurată de 123 807 de alegători.

Înainte de începerea înregistrării candidaților în actualele alegeri, au fost publicate datele primului sondaj permis de CEC. Conform noilor stipulări ale Codului electoral, în perioada campaniilor electorale sondajele opiniei publice, care vizează preferințele politice ale cetățenilor, pot fi publicate numai cu permisiunea Comisiei Electorale Centrale, după prezentarea prealabilă a listei cu întrebările ce urmează să fie puse , a perioadei de desfășurare a sondajului și a datei preconizate pentru publicarea rezultatelor.

Dar chiar și sondajul atenuat și netezit cu siguranță, prezentat de “Barometrul opiniei publice ” și efectuat de compania CBS-Research la comanda Institutului de politici publice cu mijloace oferite de fondul Soros în Moldova, a arătat rezultate nu tocmai încurajatoare pentru partidul aflat la guvernare.

În cei doi ani de guvernare PAS, numărul adepților integrării europene s-a redus de la 56 la 47%. Ceea ce denotă clar scăderea încrederii față de guvernarea care practic a ridicat integrarea europeană la rangul unei ideologii de stat. Aproape două treimi dintre respondenți (58%) cred că țara se mișcă într-o direcție greșită. Și chiar dacă PAS încă se mai află în fruntea listei partidelor care trec în parlament cu 24,1%, ratingul lui este în continuă scădere, iar anti-ratingul constituie 59,2%.

Chiar și politologii care simpatizează puterea, prognozează că alegerile locale din 5 noiembrie ar putea fi devastatoare pentru PAS .

“PAS poate suferi un eșec jalnic în aceste alegeri, din cauza resursei administrative. Dacă PAS ar fi putut depăși acest egoism de partid, totul ar fi fost altfel. Poate nu PAS, ci Maia Sandu, care în perioada mandatului său așa și nu a reușit să se transforme din lidera partidului “Acțiune și solidaritate” în lideră națională , - a declarat recent politologul Anatol Țăranu pentru postul ITV.

Și partidul aflat la guvernare înțelege aceasta, de aceea încearcă să minimizeze maxim consecințele. Însă “egoismul de partid” nu a dispărut, așa că se procedează ca de obicei – forțat.

Pentru prima oară în istoria electorală, în viitoarele alegeri locale au fost incluse filtre informaționale. Sau regimul cenzurii electorale, cum le-a numit opoziția. Conform noilor reguli, în perioada campaniei electorale pot fi difuzate doar mesajele “de interes public” aprobate de CEC, pe care cum se obișnuiește la noi le controlează guvernarea .

Zilele trecute guvernul a dispus crearea așa numitului grup interdepartamental de lucru pentru desfășurarea reușită a alegerilor locale din 5 noiembrie . Din componența lui fac parte reprezentanții SIS, ai Consiliului audiovizual, ai ministerului justiției, ai ministerului educației și ai MAI.

Scopul acestei structuri este “sprijinirea Comisiei Electorale Centrale în verificarea legalității finanțării campaniilor electorale, pentru a putea identifica orice donații dubioase ”. Din cele declarate, va fi pedepsită dur price încercare de a denatura votul alegătorilor, a folosi resursa administrativă, a influența alegătorii prin finanțarea ilegală din interiorul, dar și din exteriorul țării, a desfășura concerte preelectorale și a organiza transportarea alegătorilor. Și ceva ne face să credem, că “donațiile dubioase” și “folosirea resursei administrative” se va regăsi anume la candidații incomozi guvernării.

Artur Mija, secretarul general al guvernului, a anunțat despre creare grupului interdepartamental și a chemat cetățenii să fie vigilenți și să anunțe despre toate unde se cuvine.

“Stimați cetățeni, să dăm dovadă de vigilență, să urmărim și să anunțăm poliția și secțiile electorale de circumscripție despre orice situații de fraudă potențială, mită electorală sau corupere a alegătorilor”, - a declarat el. Motivul unui așa know-how electoral, cum este crearea unei comisii din reprezentanții structurilor de forță, care se vor ocupa îndeaproape de alegeri, secretarul general al guvernului l-a explicat prin faptul că “cei care plănuiesc falsificarea alegerilor trebuie să știe, că instituțiile statului nu vor tolera încercările de a submina democrația și ordinea constituțională ”.

Apropo, ceva mai înainte, Veronica Dragalin, șefa procuraturii anticorupție, a oferit niște informații interesante în emisia postului “Europa liberă”. Ea a spus, că instituția pe care o conduce are în lucru 5 sau 6 dosare privind finanțarea ilegală a partidelor politice. “Aici există mai multe infracțiuni, spre exemplu, acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, depunerea unor date false la CEC, coruperea alegătorilor, finanțarea partidelor politice din surse interzise”, - a declarat ea și a menționat, că investigațiile vor continua și în timpul campaniei alegerilor locale.

Așa că pe fundalul acestor declarații pronosticurile despre aceea, că după precedentul cu interzicerea partidului “Șor” și excluderea reprezentanților lui din participarea în alegeri timp de mai mulți ani, autoritățile pot merge mai departe și interzice niște formațiuni politice sau, pe motiv că a fost identificată finanțarea lor dubioasă, să excludă din cursă candidații incomozi, par destul de reale.

Spre exemplu, primarul general de Chișinău Ion Ceban susține că partidul de la guvernare poate repeta în aceste alegeri “scenariul bălțean”: la început, prin organele electorale pentru încălcări va fi scos din cursă candidatul lui la funcția de primar al capitalei Lilian Carp, pentru ca ulterior, pe acest fundal, să fie eliminat însușii Ceban.

Încă înainte de a fi înregistrați candidați în alegeri, și Lilian Carp, și Ion Ceban au primit deja destule ”cartonașe galbene” de la CEC pentru încălcarea regulilor de agitație. Numai în luna iulie la CEC au parvenit trei acuzații că foile volante difuzate de PAS cu încălcarea normelor legale conțineau chemarea de a sprijini candidatura lui Carp. Dar candidatul PAS la funcția de primar de Chișinău nu a reacționat la avertizarea CEC și și-a continuat campania electorală în capitală. De parcă s-ar expune în mod deliberat unor noi sancțiuni.

Comentatorii vorbesc demult despre varianta în care PAS își jertfește candidatul pentru a neutraliza actualul primar de Chișinău și a promova în capitală un candidat neutru, așa cum a fost în cazul lui Nicolai Grigorișin la Bălți. Căci prea slabă și lipsită de perspectivă este candidatura partidului ”Acțiune și solidaritate” la funcția de primar de Chișinău. Da realegerea lui Ceban pentru al doilea termen îi va permite acestuia să-și consolideze ratingul personal (poate, anul viitor chiar va candida pentru funcția de președinte ) și să-și ridice partidul la un nivel nou, pregătindu-l pentru parlamentarele din a. 2025. Cei din PAS înțeleg perfect acest lucru. Însă în aceste alegeri nu totul se va decide în birourile șefilor de partid sau la președinție. Nu în zadar cu ceva luni în urmă Ion Ceban a efectuat o vizită de durată în SUA, unde s-a întreținut inclusiv cu reprezentanții Departamentului de Stat, iar în scurt timp după aceasta “a discutat cu ambasadorul SUA proiectele implementate la Chișinău ”.

O altă metodă utilizată de autorități pentru a minimiza rezultatele negative în alegerile locale este presarea și “re-recrutarea” primarilor. Despre aceasta au anunțat în ultimele luni reprezentanții multor partide.

Astfel, la 6 iulie Ion Sula, reprezentantul Partidului social-democrat european, a acuzat guvernul PAS că folosește șantajul și pune presiuni pe reprezentanții partidului pentru a-i face să treacă de partea autorităților. El a declarat, că asta are loc și în raport cu alte forțe de opoziție, însă instituțiile publice care trebuie să asigure respectarea legii așa și nu au întreprins careva acțiuni.

“În încercarea de a ascunde lipsa de sprijin din partea poporului și a frauda rezultatele alegerilor locale, PAS întreprinde un atac fără precedent, și eu vă spun că așa ceva nu a mai fost. Acest atac are ca țintă primarii și candidații cu șanse reale de a deveni primari, ei fiind impuși prin diverse mijloace să meargă în alegerile locale sub sigla PAS ”,- a spus Vladimir Filat, liderul PLDM, la 1 august.

“Deputați anonimi, care doi ani au lucrat în parlament pe post de fundal politic și mașină de vot , împreună cu unii reprezentanți ai guvernului în teritoriu au devenit “decidenți” care au misiunea de a recruta reprezentanții altor partide proeuropene pe post de candidați ai majorității parlamentare în alegerile locale. Aceeași tactică de promisiuni și amenințări, ca a lui Plahotniuc”, - fostul vicepreședinte al parlamentului A.Slusari (4 august).

“Planul PAS de a demonstra un rezultat electoral bun în viitoarele alegeri este numărul, nu calitatea. De aceea ei își obligă organizațiile să-i primească pe actualii primari, indiferent de la care partid, în PAS. Și oamenii care au luptat împotriva regimului lui Plahotniuc și au rezistat acestei lovituri, se revoltă ”, - Ștefan Gligor, liderul Partidului schimbării (13 septembrie).

Proiecte-cheie în realizarea sarcinii de “re-recrutare” a aleșilor locali au devenit Programele naționale “Satul european” și “Satul european expres”, supravegheate de Andrei Spînu, revenit la guvern.

Recent, în proces s-a inclus și președinta Maia Sandu, care la preluarea funcției a promis să fie echidistantă și președinta “tuturor cetățenilor”. În emisia postului Pro TV, ea a declarat direct, că reieșind din rezultatele alegerilor locale în fiecare localitate, vor fi trase concluzii despre finanțarea lor ulterioară. Sandu a subliniat, că în aceste alegeri cetățenii trebuie să aleagă primari europeni, dat fiind că numai acești primari vor obține bani europeni și de orice alt ordin.

Igor Dodon, liderul PSRM, a numit această declarație o încălcare flagrantă a Constituției și un șantaj al cetățenilor. Iar Igor Munteanu, președintele “Coaliției pentru unitate și bunăstare ” (CUB) a acuzat primele persoane din stat de utilizarea resursei administrative și de agitație preelectorală în favoarea PAS-ului aflat la guvernare. “Constituția îl definește pe șeful statului nu ca pe un agent electoral al partidului de la guvernare, ci ca pe un președinte al tuturor cetățenilor RM, care stă deasupra oricărui partid politic. Președintele nu este Papa de la Roma, iar Constituția nu este biserica partidului ”, - a spus el.

Chiar dacă sună banal, noi mereu privim alegerile locale ca pe o repetiție a celor parlamentare. Guvernarea probează pe ele anumite tehnici, interdicții și tehnologii, pentru a vedea reacția societății. Ceea ce vedem în prezent. Partidele guvernante încearcă să-și mențină și să-și consolideze pozițiile, iar opoziția - să obțină puterea locală pentru ca apoi să înceapă lupta pentru putere la nivel republican. De aceea rezultatele alegerilor prezidențiale și parlamentare în mare parte depind de faptul cine va obține puterea în administrațiile sătești, orășenești sau raionale. Unde mai pui, că rezultatele votului la nivel local arată evoluția dispoziției în societate. Așa că alegerile generale locale din 5 noiembrie cu siguranță nu vor fi liniștite și calme . Dar principalele încăierări vor începe deja după înregistrarea candidaților.

Xenia Florea

4
3
1
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?