X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Soluționarea problemelor pe seama datoriilor nu este varianta cea mai bună

8 aug. 2023,, 08:15   Analitică
6661 0

În cele mai recente publicații ale noastre a fost prezentată situația din diferite sectoare ale economiei moldovenești. S-a constatat o scădere aproape generală a activității economice și, după analizarea situației financiar-economice, s-a concluzionat că ÎN ECONOMIE ARE LOC O COTITURĂ SERIOASĂ și dacă nu luăm măsuri urgente, COLAPSUL E INEVITABIL !

Evident, ni se poate obiecta că țara trăiește, pe drumuri circulă vehicule, etc. Așa e, dar pe seama cui?! Corect, PE SEAMA DATORIILOR – externe și interne.

Spre exemplu, bugetul public. Veniturile lui au crescut în 6 luni cu 10%, da inflația anuală în ianuarie – iunie, curent, a fost de 20%. Și prețurile la produsele industriale au crescut în această perioadă cu 20%

Deci, în expresie reală veniturile nu că n-au crescut, dar chiar s-au micșorat! Minim cu 10%.

Asta e una. A doua – către 30 iunie, 2023, comparativ cu 6 luni ale anului trecut, veniturile bugetului au crescut în termeni absoluți cu 2.6 mlrd.de lei , da încasările de resurse externe (credite și granturi) – cu 3.6 mlrd. (84% revin creditelor.)


Iată, așa dar, întregul buget ! TOATE SE ȚIN PE AJUTORUL EXTERN, dacă putem numi ajutor creditele luate.

În 6 luni, guvernul a împrumutat pe piața externă și cea internă 6.8 și, respectiv, 2.3 mlrd. de lei.

Luați aminte: un an în urmă guvernul nu numai că nu a făcut împrumuturi pe piața internă, dar a și rambursat 1 mlrd. 100 mln.de lei, și acum a luat 2 mlrd. 300 mln. A luat anume în aprilie-iunie! În primul trimestru – ZERO, practic!

Un an în urmă guvernul a luat CREDITE EXTERNE în sumă de 2.5 mlrd.de lei (140 mln.$), adică în anul curent de 2.7 ori mai mult (6.8 mlrd. de lei sau 370 mln.$)!

Aceste împrumuturi, desigur, au majorat datoria publică. La 30 iunie aceasta era de 100 mlrd. comparativ cu 79 mlrd. acum un an. O creștere de 21 mlrd. sau 27%.

A crescut semnificativ DATORIA EXTERNĂ. Între 30.06 22 și 30.06.23 ea a crescut de la 2.4 la 3.4 mlrd. $ sau cu 41%!

Voi aminti, asta în timp se economia e în recesiune.

Acest conglomerat de cifre are un singur sens – RESURSELE INTERNE DEVIN TOT MAI INSUFCICENTE, DAR OBLIGAȚIILE TREBUIE RESPECTATE. ȘI ACEASTĂ BREȘĂ ÎNTRE POSIBILITĂȚI ȘI NECESITĂȚI CREȘTE !

Nu mai vorbesc despre faptul că cheltuielile bugetare pentru achitarea procentelor la datoria de stat au constituit o sumă - record – peste 2.5 mlrd. de lei. Creșterea acestor cheltuieli – 1.4 mlrd., în timp ce creșterea cheltuielilor bugetare pentru personal (salarii) – doar 160 mln. etc.

În macroeconomie asta se numește EFECTUL ELIMINĂRII. Economia nu funcționează și nu poate asigura guvernul cu resursele necesare. Guvernul se împrumută masiv. Datoria crește, cresc cheltuielile pentru deservirea ei, ceea ce reduce semnificativ posibilitățile guvernului de a finanța alte cheltuieli ale sale. O capcană, din care nu e ușor să scapi.

Pentru guvern, cel mai simplu e să se împrumute în continuare, și el o face cu succes !

Recent, Ministerul finanțelor a publicat datele privind datoria internă la 31 iulie. Și? Corect, datoria s-a majorat și mai mult!

la 31.12.22 datoria internă era de 34.5 mlrd. de lei, la 31.03.2023 - 34.8 mlrd., la 30.06.23 - 36.8 mlrd. și la 31.07.23 38.6 mlrd. de lei.

Adică, de la începutul anului datoria internă a crescut cu 4.1 mlrd. de lei, inclusiv doar în iunie – cu 1.8 mlrd.

În iulie, Ministerul de finanțe a organizat trei licitații de comercializare a valorilor mobiliare de stat (VMS) în sumă totală de cca 4 mlrd. de lei. E de menționat, că un an în urmă apetitul Ministerului de finanțe era mai modest - spre plasare au fost propuse mai puțin de 3 mlrd.

Este interesantă și dinamica anuală. În februarie-martie Ministerul de finanțe a propus VMS în sumă totală de 1.8 mlrd. de lei, da deja în aprilie, într-o singură lună – de 3.2 mlrd. și, cum am menționat mai sus - în iulie de cca 4 mlrd.

Nu-i de mirare, țara trebuie să trăiască, da veniturile bugetare curente nu-s de ajuns. Guvernul e pe un făgaș, din care e dificil să scapi, și dacă cineva speră că în soluționarea problemelor guvernarea va scăpa de dependența sa doar pe seama datoriilor, fiind total indiferentă față de nevoile economiei, greșește amarnic.

Iată de ce concluzia făcută în publicațiile precedente este, din păcate, și mai actuală – DACĂ NU NE VOM OCUPA SERIOS DE ECONOMIE, COLAPSUL E INEVITABIL!

Vladimir Golovatiuc,

Doctor în economie

13
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?