X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ion Ceban a cîștigat alegerile și o sticlă de coniac. PAS a pierdut, dar există nuanțe

7 noi. 2023,, 10:00 (reactualizat 7 noi. 2023,, 17:56)   Analitică
10324 2

Întotdeauna, în alegerile generale locale cel mai așteptat rezultat era cine va învinge în alegerile primarului de Chișinău. Ei, și poate a celui de Bălți. Însă în actualele alegeri generale locale această întrebare a trecut pe planul doi.

Iar pe primul au ieșit două momente – numărul de raioane și primării luate de partidul aflat la guvernare: își va păstra ”fața” sau va pierde alegerile locale? Și vor fi sau nu anulate rezultatele scrutinului din 5 noiembrie pe țară în general și în unele localități aparte, în care vor învinge candidații incomozi puterii? În țară, pentru PAS rezultatele s-au dovedit a fi tensionate. Iar cu privire la anularea rezultatelor alegerilor, aici există variante.

PAS: banchetul nu a fost de ajutor

Înainte de alegerile generale locale, comentatorii politici spuneau că, dacă cu plenitudinea puterii, resursele administrative și punitive folosite activ, modificările introduse în ultimul moment la Codul electoral și ”stimulatorii” preelectorali de genul programelor “Satul european” și “Satul european expres”, PAS va obține un rezultat mai mic de 30%, pentru el alegerile din 5 noiembrie vor fi un eșec.

Și acum puțină aritmetică. În alegerile parlamentare anticipate din a. 2021 partidul “Acțiune și solidaritate” a venit la putere cu 774 753 de voturi (52,8%). Atunci, în secțiile de vot de peste hotare pentru PAS au votat mai bine de 86% dintre alegători, sau 182 654 de persoane. Astfel, în a. 2021 partidul de la guvernare a obținut voturile a 592 099 de alegători din interiorul țării.


În actualele alegeri locale candidații partidului “Acțiune și solidaritate” au obținut în total cca 305 000 de voturi. Astfel, timp de doi ani PAS a pierdut cam jumătate din alegătorii săi din țară. Primul clopoțel, extrem de neplăcut pentru autorități, asta chiar dacă în unele sectoare electorale s-a încercat „îmbunătățirea” rezultatului partidului aflat la guvernare.

Spre exemplu, în unul dintre sectoare (Telegram scrie, că ar fi vorba despre Dumbrava) în pachetul cu buletine pentru candidatul PAS la fotoliul de primar general al capitalei Lilian Carp , în timpul renumărării au fost descoperite 100 de buletine, în care votul era pentru Ion Ceban. Au fost anunțate mașinații la numărarea voturilor în or. Codru. Da la sectorul electoral nr. 107 (Buiucani) Silviu Ciobanu, un activist al organizației pentru tineret a partidului de la guvernare, “a uitat” să introducă în sistem 383 de voturi în folosul partidului primarului în acțiune. Să nu mai vorbim despre mai multe “înghețări” de jumătate de oră la CEC, timp în care informația pe site-ul CEC nu era înnoită un timp îndelungat.

Dacă privim rezultatele alegerilor în întregime, pare că pentru PAS lucrurile nu-s tocmai triste. Pe de o parte, nu în zadar au organizat ei un banchet la oficiul partidului, care ce-i drept a fost stricat rapid de activiștii partidului ”Șansa”, eliminați din cursa electorală cu două zile înainte de alegeri.

Candidații partidului guvernant au luat 244 de primării din 898, dar cifra nu este definitivă, căci în unele localități mai urmează turul doi. PAS este lider în 19 din 35 consilii raionale. În consiliul municipal Chișinău el are 20 de locuri din 51. Cum a declarat analistul politic Anatol Țăranu pentru postul ITV, “din punctul de vedere al rezultatului general , comparativ cu alte partide politice, cel aflat la guvernare desigur a înregistrat un rezultat bun ”. Și agenția Reuters a anunțat lumii, că partidul proeuropean al președintei Moldovei a învins în alegerile locale. Doar că rezultatele obținute au ceva nuanțe.

Chiar dacă e lider în 19 raioane, PAS are majoritatea în doar patru din ele. Conform asociației ADEPT, după repartizarea mandatelor în consiliul raional Strășeni PAS va avea 19 mandate din 33, iar în consiliile raionale Călărași, Criuleni și Ialoveni – 17 din 33. Asta înseamnă, că în majoritatea absolută a raioanelor partidul de la guvernare va trebui să negocieze și să creeze coaliții. Iar asta nu va fi lesne de făcut, dat fiind că PAS din start s-a manifestat ca formațiune politică cu capacitate de negociere redusă. Unde mai pui, că în teritoriu întotdeauna este prezent un specific în formă de interese personale, economice și de alt gen, care nu neapărat coincide cu liniile generale ale partidelor. Așa că există multe variante – de la formarea de către consilierii PAS a unor coaliții, care pot să nu placă conducerii centrale, la crearea în consiliile raionale a coalițiilor altor partide, în rezultatul cărora PAS, care a obținut în alegeri primul rezultat, să se pomenească în minoritate.

Următoarea nuanță: mai toate primăriile ”luate” de PAS, sunt sătești. Candidații PAS au pierdut lupta pentru fotoliul de primar în 30 din 36 de orașe. Din șase orașe, în care după scrutinul din 5 noiembrie candidații PAS au luat primul loc – Sîngerei, Ungheni, Călărași, Nisporeni, Ialoveni și Cimișlia – trei vor avea de trecut prin turul doi. La moment, PAS nu a obținut mandatul de primar în vre-unul dintre cele 11 municipii din republică. Ungheni este unicul municipiu, unde candidatul partidului de la guvernare are ceva șanse în turul doi.

Lupta în cele trei municipii-cheie - Chișinău, Bălți și Orhei - PAS a pierdut-o. La Chișinău, primarul în acțiune Ion Ceban l-a devansat pe Lilian Carp de la PAS cu peste 22%. La Orhei, în ciuda eforturilor autorităților, victoria aparține Tatianei Cociu – candidata partidului “Forța alternativă pentru salvarea Moldovei”, sprijinită de fugarul Ilan Șor. La Bălți, cu un rezultat practic identic de 22% au ieșit candidatul “Partidului nostru” Alexandr Petcov și independenta Arina Corșicova, care este candidata ascunsă a lui Ilan Șor. Candidatul PAS Vladimir Rusu – șeful oficiului Bălți a Cancelariei de stat, este nr.4 cu 13,24% din voturi.

Drept urmare, deși politologul Anatol Țăranu a apreciat rezultatul general al partidului de la guvernare drept “destul de bun”, el a recunoscut totuși, că aceasta “nu-i permite să controleze întregul lanț al autoadministrării locale, și din acest punct de vedere rezultatul PAS este, desigur, nesatisfăcător ”. “Eu cred că ei înșiși așa îl apreciază ”, - crede Țăranu.

Iată aici PAS ar putea încerca anumite variante. Astfel, candidatul PAS Sergiu Stanciu, chiar dacă a luat la Orhei locul doi, dar a pierdut în fața Tatianei Cociu, candidata de rezervă a lui Șor, peste 40% din voturi, intenționează să conteste rezultatele alegerilor locale în Orhei, pentru că “fără fraudă și voturi cumpărate rezultatul ar fi fost altul” (!). Ei, diferența de 4% ar mai putea fi pusă pe seama “procesului fără precedent de cumpărare a voturilor, acaparare a democrației și o adevărată operațiune specială de trucare a alegerilor ”, dar rezultatul 57,59% a T.Cociu contra 17% ale lui Stanciu este o pierdere totală.

Se mai zvonește , că în turul doi al alegerilor primarului de Bălți ar putea fi eliminată din cursă candidata independentă Arina Corșicova, pe care a sprijinit-o Șor.

Alegerile în Chișinău: Ceban a cîștigat un coniac

Primarul în acțiune al capitalei, Ion Ceban, era pe cale să piardă o sticlă de coniac adversarului său din partea Partidului național-liberal Roman Mihăieș. La 14 octombrie ei au încheiat un pariu: Mihăieș susținea că la Chișinău vor avea loc două tururi de alegeri a primarului, Ceban – că va birui din primul tur.

Pentru victoria în primul tur, conform legislației în vigoare, trebuie să obții peste o jumătate (50%+1) din voturile alegătorilor. Ion Ceban a obținut 50,62% și astfel Roman Mihăieș îi este dator un coniac. Apropo, însuși Mihăieș a obținut un rezultat mult mai modest – l-au votat doar 315 persoane, adică 0,12%.

Acum patru ani Ion Ceban a devenit primul în istoria independenței Moldovei reprezentant al partidelor de stînga, care a luat capitala. Anterior, schema ”clasică” a alegerii primarului de Chișinău arăta astfel: reprezentanții partidelor de stînga întotdeauna erau învingători în primul tur de scrutin, dar pierdeau în cel de-al doilea – din cauza orientării geopolitice ”incorecte”. Dar după ce în a. 2019 a creat “o tendință nouă”, în a. 2023 Ceban a distrus-o el însuși, prin schimbarea cardinală a orientării sale geopolitice. Partidul său “Mișcarea alternativa națională” este o formațiune politică de centru-dreapta și nu are nimic comun cu ”stînga” .

În actualele alegeri cuplul Ion Ceban - Mișcarea alternativa națională a jucat exact ca și cuplul Maia Sandu -PAS în alegerile parlamentare anticipate din a. 2021. Adică, ratingul personal destul de înalt al edilului în acțiune i-a asigurat partidului creat recent un rezultat înalt la alegerile Consiliului municipal Chișinău. Deși, de fapt, MAN nu prea are merite în schimbările produse la Chișinău în ultimii patru ani. Conform calculelor prealabile, noua componență a CMC va arăta așa: MAN și PAS vor avea cîte 20 de mandate, PSRM -66, PCRM – 2, Platforma DA, partidul ”Renaștere” și ”Partidul nostru” – cîte unul. Deci, Ion Ceban are o alternativă – să formeze în consiliu o majoritate constantă (40 de voturi din 51) cu partidul aflat la guvernare, sau cu PSRM/PCRM.

Și cu unii, și cu alții el este la cuțite – socialiștii îs supărați pe primarul în acțiune pentru “trădare” și “însușirea tuturor meritelor în oraș”. Cu PAS Ceban demult desfășoară un ”război - facebook”. Dar gurile rele susțin, că tergiversarea numărării voturilor în alegerile din 5 la Chișinău și a anunțării rezultatelor prealabile nu a fost neașteptată : partidul de la guvernare negocia cu edilul capitalei – noi îți permitem victoria din primul tur, iar tu creezi în CMC coaliția cu fracțiunea PAS. Vom vedea în ce măsură corespunde adevărului această presupunere.

Deocamdată Igor Grosu, președintele partidului “Acțiune și solidaritate” l-a numit pe Ion Ceban, primarul de Chișinău reales, “agentul Kremlinului , european mascat”, căruia PAS nu-i va permite să “profaneze ideea proeuropeană” și activitatea căruia o va “urmări atent”. Iar Ion Ceban le-a promis chișinăuienilor să fie primar “pentru absolut toți”, iar provocarea cea mai mare pentru sine - “să devenim mai buni decît am fost ”.

Xenia Florea

55
10
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?