Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Experimente periculoase cu planeta Pămînt

11 ian. 2023,, 09:13 (reactualizat 11 ian. 2023,, 17:58)   Analitică
7610 0

Problema emisiilor nocive în atmosferă există de mulți ani, iar pronosticurile privind climatul planetei noastre nu-s foarte îmbucurătoare. Conform datelor existente, în ultimii 120-130 de ani temperatura aerului pe planetă a crescut cu 1,1°. Spre finele secolului curent ea ar putea crește cu 2° dacă țările vor dezvolta energetica ”verde”, vor restabili și vor extinde pădurile, sau cu 4°, dacă nu vor fi luate măsuri.

Atunci trebuie să ne așteptăm la urmări ireversibile – creșterea nivelului Oceanului mondial (deci, sub apă se vor pomeni orașe și chiar țări întregi, situate pe litoral), sporirea numărului de cataclisme naturale, ceea ce se va solda neapărat cu sporirea mortalității și migrația populației dornice să se salveze. Ce-i drept, mulți savanți pun la îndoială aceste pronosticuri.

În căutarea unui «blocaj» pentru radiația solară

De aceea unii savanți au început să caute modalități de reducere a efectului de seră, pentru a proteja planeta de încălzirea globală. Pe parcursul deceniilor, în mediul savanților, politicienilor și a unor ecologiști au răsunat voci, care propuneau efectuarea unor cercetări geo-inginerești. Mulți dintre ei cred că urmările grave ale încălzirii globale ar putea fi prevenite dacă, spre exemplu, am elimina din atmosferă o cantitate enormă de dioxid de carbon, sau am răci planeta în mod artificial, sau am aplica ambele opțiuni concomitent.

În ultimele cinci-șase decenii au existat numeroase idei despre cum poate fi inversat procesul încălzirii globale. Ideea principala a complexului de măsuri, numit geo-inginerie, este ”blocarea” radiației solare și reducerea impactului ei negativ asupra climei pe planetă. Putem enumera mai multe variante de «potolire» a radiației solare, propuse de mințile savante. Spre exemplu, un grup de savanți propunea pulverizarea în atmosferă a unor nori creați din apa mării, folosind o duză specială. Alții credeau că este necesar să saturăm oceanul cu ioni de fier, ceea ce va face ca planctonul să absoarbă dioxidul de carbon din atmosferă. Al treilea grup de savanți credea că trebuie să formăm artificial gheață în Arctica, ea nu-i va permite oceanului să se încălzească, deoarece va reflecta razele soarelui. Printre variante găsim și idei la scară ”cosmică”: reflectarea luminii solare cu ajutorul unei construcții enorme, desfășurate în spațiu, sau crearea pe suprafața planetei a unei umbre gigantice a grupului de sateliți amplasați în spațiu, care să acopere pe suprafața planetei.


Pulverizarea cretei

În prezent se discută activ varianta «blocării» radiației solare cu ajutorul creării norilor din particule reflectorizante și pulverizarea lor în formă de aerosoli. În opinia savanților de la Universitatea Harvard (Cambridge, Massachusetts), ele trebuie să provoace un efect refrigerant și să scadă temperatura aerului, ceea ca va stopa încălzirea globală.

Proiectul a fost întitulat SCoPEx (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment). Se propune ridicarea la înălțimea de 20 km a unui balon cu aerosoli, care are în interior pulbere de carbonat de calciu (cretă obișnuită), și acolo - pulverizarea acestui component chimic. O sondă descendentă va trece prin norul format și va efectua măsurările necesare. În următoarele ore, aerostatul echipat respectiv va fi din nou ridicat pentru a măsura caracteristicile cele mai importante (componența aerului, parametrii de împrăștiere a luminii solare și altele) și a înțelege dacă tehnologia propusă este periculoasă sau nu, va duce ea oare la careva schimbări în atmosferă, sau nu. Dacă metoda se va dovedi a fi eficientă, ea va fi aplicată la scară mare.

În stratosferă sulful nu arde

Din articolul lui Alexandr Berezin «Bill Gates vrea să acopere Pămîntul cu cretă, pentru a salva omenirea . Cîți oameni vot muri în rezultat?», plasat pe site-ul naked-science.ru, reiese că nu americanii și miliardarul Bill Gates, care în a. 2010 a sponsorizat proiectul SCoPEx, аu fost primii care au propus «umbrirea soarelui» , da climatologul sovietic Mihail Budîco, însă atunci, în anii 60 ai secolului XX, savanții din SUA nu au fost de acord cu el

«În raport cu încălzirea globală lumea occidentală demonstrează o evoluție similară cu cea a mediului științific sovietic – doar că ceva mai lentă. Vom aminti: faptul încălzirii globale din cauza emisiilor de СО2 a fost calculat (prin metode semiempirice încă) de climatologul Mihail Budîco în anii 1960. În a.1971 el a prezentat această teză la o conferință internațională, unde erau mulți savanți americani – practic, ei l-au contrazis. Pe atunci era la modă să crezi că pe planetă are loc răcirea globală (din cauza emisiilor dioxidului de sulf, în urma arderii cărbunelui). Budîco însă a putut demonstra, că СО2 e mult mai puternic ca SO2 (căci este emanat în volum mult mai mare). Peste 10 ani, vocile care l-au contrazis au tăcut », - scrie naked-science.ru.

Însă Budîco propunea nu pulverizarea cretei, ci arderea sulfului în stratosferă, cu ajutorul avioanelor. El credea că această metodă este mai bună pentru că la arderea sulfului se formează SO2 – anhidrida de sulf, jumătate din masa căreia se formează din oxigenul din aer, și asta ar fi redus la jumătate costurile destul de mari de transportare a materialului în stratosferă.

«În stratosferă, această substanță asigură un efect anti-seră eficient – nu permite razelor solare să ajungă în troposferă și să încălzească suprafața planetei noastre. Un kilogram de sulf ars în stratosferă va echilibra efectul de seră produs de sute de tone de dioxid de carbon. O sută de mii de tone de sulf livrate acolo – toate emisiile de СО2 antropic de azi. Chiar și evaluările mai puțin optimiste menționează: injectarea anuală în stratosferă a 5 milioane de tone de SO2 poate fi suficientă pentru a limita brusc încălzirea globală. De la sine, apare întrebarea. Budîco a propus metoda sa acum o jumătate de secol. Evident, revistele occidentale nu scriu că el a făcut-o primul, însă metoda în sine , desigur, a fost pomenită de ele nu odată. De ce se propune creta? Molecula cretei este mult mai grea, ea se va sedimenta mai rapid pe suprafața planetei și o va răci mai puțin eficient. De ce să alegi ceea ce este mai puțin eficient, dacă poți alege ceea ce este mai eficient ?» – se spune în articolul naked-science.ru.

O sugestie a naturii

Dar grupul de savanți de la Harvard s-a concentrat pe cercetarea teoretică a metodei pulverizării aerosolilor de cretă, folosind rezultatul impactului climatic favorabil al eliberării în stratosferă a particulelor de cenușă la erupția vulcanului Pinatubo în Filipine, în a. 1991. Ei cred că natura însăși le-a sugerat metoda.

«Savanții deja au văzut acest principiu în acțiune. În a.1991 în Filipine a erupt vulcanul Pinatubo și cca 20 mln. tone de dioxid de sulf au ajuns în stratosferă – un strat atmosferic extins la înălțimea de 10 - 50 km deasupra planetei. Erupția a creat o ceață din particule de sulfat, care a răcit planeta cu 0,5 °C. Cam pentru 18 luni temperatura medie a redevenit cea de dinaintea apariției efectului de seră», – se spune în articolul tematic de pe site- www.nature.com.

Însă grupul savanților americani crede că sulful nu este candidatul cel mai bun pentru «blocarea» radiațiilor solare, căci în afară de răcirea planetei aerosolii formați la erupția vulcanului Pinatubo din Filipine au sporit viteza cu care clorofluorocarburile epuizează stratul de ozon, care apără planeta de radiațiile nocive ultraviolete ale soarelui.

«Soarele încălzește și aerosolii cu sulfați, și asta e suficient pentru a influența potențial mișcarea umidității și chiar a schimba debitul de apă. Există numeroase efecte ulterioare, pe care noi încă nu le înțelegem definitiv», — a menționat Frank Koich, unul dintre cercetătorii proiectului SCoPEx , citat de nature.com.

Teza doctorandei Universității Harvard Zhen Dai și a colegilor ei presupunea crearea unei instalații de modelare și măsurare a reacțiilor chimice în stratosferă înainte de experiment. Dai însăși nu a exprimat careva temeri cu privire la studiul oferit de echipa sa. «Eu studiez substanța chimică, nu o bombă nucleară», – a declarat ea pentru www.nature.com.

Testări respinse

Miliardarul american Bill Gates, fondatorul Microsoft, care demult visează să salveze omenirea, și-a anunțat intenția de a finanța experimentul de creare a norilor din particule reflectorizante (anterior el a investit în construirea navelor care pulverizau apa mării în cer ).

Prima testare era preconizată pentru prima jumătate a anului 2019. Costul primei etape – $3 mln. Erau preconizate două zboruri ale unui aerostat dirijat la înălțimea 20 km în sud-vestul SUA (era vorba despre pulverizarea a 2 kg de cretă). Însă în a.2019 testările nu au mai fost efectuate, căci s-a opus societatea americană. Atunci s-a încercat testarea acestei metode în Suedia, mai avansată din punct de vedere ecologic, și anume dincolo de cercul polar. Preconizat pentru vara 2020, experimentul a eșuat din cauza protestelor crescătorilor de reni, care au adresat autorităților suedeze o petiție privind interzicerea unor asemenea testări. Iar în a.2021 împotriva tehnologiilor geo-inginerești s-au pronunțat 46 de climatologi și politicieni din SUA, care și-au expus într-o scrisoare deschisă poziția privind pericolul acestui gen de testări.

«Riscurile geo-ingineriei solare nu-s cunoscute, și nici nu pot fi cunoscute în întregime. Urmările vir fi diferite în funcție de regiune, există incertitudini și în privința impactului asupra condițiilor climaterice, agricultură și asigurarea necesităților de apă și alimente », – se spune în scrisoarea citată de www.aif.ru.

Scrisoarea deschisă conține și îndemnul de a elabora un acord internațional care să interzică finanțarea și efectuarea experimentelor asupra climei atît unor persoane înstărite, companii private, cît și statelor. Un grup de savanți și politicieni recomandă Adunării Generale ONU să întreprindă măsuri politice imediate, dat fiind că ea nu este în stare să controleze implementarea tehnologiilor geo-inginerești la scară planetară.

«Guvernele și Organizația Națiunilor Unite trebuie să dețină un control politic eficient și să limiteze dezvoltarea tehnologiilor geo-ingineriei solare, ca să nu fie prea tîrziu. Noi ne pronunțăm pentru un Acord internațional privind neutilizarea geo-ingineriei solare, îndreptat expres contra elaborării și implementării unor asemenea tehnologii la scară planetară. Nu este exclus că va trebui să fie create organizații internaționale noi,cu mijloace convingătoare de control internațional și puteri fără precedent de a impune», – se spune în scrisoarea deschisă, citată de www.aif.ru.

De parcă introduc heroină în venă

Și în opinia profesorului universității din Edinburgh Stuart Haszeldine, sonorizată pentru Times, pulverizarea cretei nu va aduce nimic bun.

«Da, asta va răci planeta prin reflectarea radiației solare, dar imediat cum veți începe să o faceți , va fi la fel cu introducerea heroinei în venă: va trebui să o faceți iar și iar, pentru a menține efectul », – a declarat savantul în interviul pentru Times.

Și printre experți răsună opinii, care admit că pulverizarea aerosolilor ar putea reduce cantitatea de radiație solară ajunsă la suprafața Terrei, dar pot apărea și consecințe negative, care să depășească toate avantajele tehnologiei. Se presupune, că unul dintre minusuri poate fi perturbarea ploilor musonice în Asia de Sud și Africa de vest, ceea ce va duce la pierderea recoltelor. Nu este exclus, că pot seca rîurile Americii.

Și în revista Nature Geoscience au fost expuse temeri privind urmările pulverizării aerosolilor în stratosferă, cum ar fi, spre exemplu, ridicarea nivelului apei și încălzirea ei în Oceanul mondial, sporirea numărului de cataclisme naturale și de condiții climaterice extreme. De aceea un șir de experți și politicieni cer tot mai insistent să fie interzise experimentele riscante majore. Unde mai pui, că există riscul ca geo-ingineria și proiectele în acest domeniu să se transforme în instrumente ale politicii mari.

Dar principalul este că există metoda verificată de secole: refacerea masivelor forestiere, care nu numai că vor absorbi surplusul de СО2, dar vor deveni și o sursă de produse forestiere foarte necesare omenirii.

Lidia Ceban

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?