Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum ne-a lăudat Occidentul și care au fost urmările

23 feb. 2023,, 09:54 (reactualizat 23 feb. 2023,, 18:01)   Analitică
6687 1

În ultimul deceniu, liderii occidentali laudă în permanență Moldova. Ultima declarație aproape triumfătoare în adresa țării noastre și autorităților sale a fost făcută zilele acestea de președintele SUA, Joe Biden. Apropo, același Biden, pe atunci în calitate de vicepreședinte, și-a exprimat deja sprijinul pentru țara noastră, iar acest lucru s-a întîmplat în timpul vizitei sale la Chișinău în 2011.

"Aplaudați-o"

Discursul lui Joe Biden de la Varșovia din 21 februarie a fost dedicat nu numai Ucrainei, ci și Moldovei. În adresa Maiei Sandu, care era prezentă la întîlnire, au fost spuse multe cuvinte măgulitoare.

Această privire în direcția unei țări mici, departe de America, a provocat reacții contradictorii în societatea moldovenească. Unii au rămas încîntați - "Însuși președintele american ne laudă! Ne mîndrim!". Altora, această atenție accentuată le-a provocat o îngrijorare – oare nu intenționează ei să ne atragă în vreo istorie periculoasă?”. Unii și-au amintit chiar de celebrul citat al lui Griboedov: "Минуй нас пуще всех печалей, И барский гнев, и барская любовь”.

Iar politologul de la Tiraspol, Andrei Safonov, crede, în general, că Biden pur și simplu i-a întins o cursă Maiei Sandu și, după laudele sale, totul se va complica.


Iată ce a scris Safonov pe rețelele de socializare: "Biden, cu experiență în afaceri internaționale, a știut să-și încadreze colegul moldovean, spunînd clar pentru Vladimir Putin: Cetățenii moldoveni dau dovadă de hotărîre. Determinarea poporului moldovean de a trăi în libertate, atunci cînd cîștigarea independenței i-a dus pe calea aderării la Uniunea Europeană. Președintele [Maia] Sandu se află în fruntea acestei lupte. Vă rog, oferiți-i un rînd de aplauze".

Avînd în vedere ce situație complicată se dezvoltă în regiune, avînd în vedere că în Ucraina vecină se duce un război și se vorbește tot mai mult despre o posibilă dezghețare a conflictului transnistrean, acum probabil că ar fi mai bine ca Moldova să stea cît departe de epicentrul acestor evenimente groaznice și să evite discursurile laudative din partea liderilor ambelor părți..

"Istorie de succes" non-stop

După 8 ani de guvernare comunistă, Republica Moldova a început să fie din nou lăudată de Occident după 2009, cînd, în urma pogromului clădirilor Parlamentului și Președinției, a venit la putere Alianța pentru Integrare Europeană, iar prim-ministru a devenit Vlad Filat. Acești ani au fost marcați de un număr fără precedent de vizite în țara noastră din partea liderilor occidentali catalogînd ceea ce se întîmpla în Moldova drept o "istorie de succes".

Anul 2011. La Chișinău sosește vicepreședintele de atunci al SUA, Joe Biden. După cum a scris presa la acea vreme, el a devenit cel mai înalt reprezentant al administrației americane care a vizitat Moldova în ultimele decenii.

L-a primit pe invitatul de rang înalt prim-ministrul de atunci, Vlad Filat. Biden a menționat că este o mare onoare pentru el să fie primul vicepreședinte american care vizitează Moldova și a declarat că "viitorul Moldovei este cu Europa".

În discursul său, Biden a menționat și grantul de 262 milioane de dolari, care a fost alocat Republicii Moldova de către Corporația Millennium Challenge pe o perioadă de 5 ani pentru dezvoltare economică. Vicepreședintele SUA l-a felicitat pe prim-ministrul Filat și cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la independența Republicii Moldova.

"Ar trebui să fiți mîndri de voi. O Moldovă de succes va fi un avantaj pentru această regiune, pentru Europa, pentru SUA. Sînteți o țară mică, dar vă așteaptă schimbări mari. Cred că dvs. și liderii dvs. veți face față acestei provocări", a spus vicepreședintele american.

Aceste declarații au avut loc pe fundalul unei crize politice prelungite, cînd timp de doi ani și jumătate Parlamentul nu a putut alege un președinte.

O altă vizită, pe care presa locală a numit-o cea mai importantă, a fost sosirea la Chișinău a cancelarului german Angela Merkel în 2012, care a apreciat înalt eforturile Republicii Moldova de a avansa pe calea integrării europene și a lăudat autoritățile moldovenești pentru reformele realizate în această direcție.

În 2012, viceprim-ministrul Republicii Moldova, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, a efectuat o vizită oficială în Statele Unite, unde s-a întîlnit cu Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. Clinton a spus că Statele Unite "urmăresc cu mare interes schimbările pozitive care au loc în Moldova" și a promis că va face tot posibilul pentru "aprofundarea și consolidarea în continuare" a relațiilor dintre Washington și Chișinău.

În 2013, guvernul Vlad Filat, care nu demult fusese lăudat pentru "istoria de succes", a fost demis, iar el însuși a fost condamnat la 8 ani de închisoare fiind acuzat de corupție și eliberat din închisoare înainte de termen cu trei ani în urmă.

În același an, 2013, a avut loc un mare scandal cu "Pădurea Domnească", unde a fost ucis antreprenorul Sorin Paciu. Această criză politică acută aproape că a dus la dizolvarea parlamentului, dar atunci guvernul moldovean a fost salvat, de fapt, de Victoria Nuland, care era în funcția de Secretar de stat adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice.

În martie 2014 ea a vizitat Republica Moldova, declarînd la întrevederea cu președintele de atunci, Nicolae Timofti, că relațiile dintre Republica Moldova și Statele Unite sînt "mai puternice ca niciodată".

În ianuarie 2016, în timpul vizitei la București, Nuland a declarat că Washingtonul susține apariția unei majorități în Parlamentul Republicii Moldova care susține formarea unui guvern "pro-european". Atunci, amintim, majoritatea parlamentară era controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Iar în mai 2016, Nuland îl primește deja pe oligarhul Vladimir Plahotniuc la Departamentul de Stat al SUA, fapt considerat în Moldova drept un sprijin important pentru regim.

Anume în acei ani a fost furat primul miliard, a avut loc privatizarea Băncii de Economii, concesionarea Aeroportului Chișinău, iar Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Youngland, a numit Moldova drept "stat capturat".

Și astfel, în 2019, țările occidentale, împreună cu Rusia, au contribuit la crearea coaliției ACUM-PSRM, iar ambasadorul SUA de atunci Derek Hogan a pus punctul final în această chestiune, iar liderul "pro-european" al PDM, Vlad Plahotniuc, a fugit din țară.

Astfel, în toți acești ani am fost lăudați, ni s-a promis prosperitate și un viitor european, iar liderii Moldovei au primit în continuare mînă liberă pentru libertate deplină și jefuirea statului. Era suficient ca ei să jure credință democrației și viitorului european. Și dacă, după obținerea statutului de candidat la UE, viitorul european s-a apropiat puțin, atunci în ceea ce privește prosperitatea - totul este foarte problematic. Depopularea țării, plecarea în masă a populației, dezindustrializarea economiei, cea mai mare rată a inflației din Europa – pe toate acestea cu greu le punem numi un "succes".

Dar ei continuă să laude.

Și ei au fost lăudați

Nu doar autoritățile "pro-europene" din Moldova au primit laudele și aprobarea "partenerilor de dezvoltare" occidentali.

De exemplu, în Occident a fost foarte lăudat la vremea sa Secretarul General al Comitetului Central al PCUS, primul și ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov. Cunoaștem rezultatul - prăbușirea economiei sovietice, revolte și tulburări în masă în republicile uniunii, lovitura de stat din august și destrămarea țării.

Un "mare prieten al Americii” a fost și primul președinte al Rusiei, Boris Elțin. Această "prietenie" a avut loc chiar în perioada pe care obișnuim s-o numim "anii 90", cu reglări de conturi între bande, războiul cecen, sărăcirea populației și controlul deplin al companiilor americane asupra materiilor prime ale Rusiei.

Despre cum este să fii favoritul Statelor Unite ale Americii poate spune multe și fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili. În anii 2000 el era numit "prietenul Americii". În 2004, președintele George W. Bush l-a găzduit pe liderul georgian la Casa Albă și l-a lăudat pentru îmbunătățirea climatului economic din țară, reformele în poliție și lupta cu succes împotriva corupției. În 2008, Saakașvili a fost practic impus să înceapă un război cu Rusia, în urma căruia Georgia a pierdut o parte din teritoriile sale. Acum, fiind grav bolnav, Saakașvili pur și simplu moare într-o închisoare din Tbilisi. Iar cei care l-au numit prietenul lor nu au găsit pentru el nici un bungalou pe ocean, nici un loc cald în vreo organizație internațională - nimic…

Probabil că nu este necesar să ne facem griji cînd sîntem lăudați, dar autoritățile noastre n-ar trebui nici să se bucure prea mult, ci să-și facă treaba exclusiv în interesul poporului Republicii Moldova.

Cristina Agatu

78
5
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?