X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Bălțenii au ignorat

21 dec. 2021,, 10:00 (reactualizat 21 dec. 2021,, 23:00)   Analitică
7946 2

Utilizatorii internetului glumeau: putem privi fără sfîrșit cum la Bălți este ales primarul, dar în Găgăuzia – președintele Adunării populare. Duminica trecută, orașul Bălți și-a ales primarul. Cu legitimitatea de 7%. Cum era și de așteptat, pentru următorii doi ani administrația orășenească va fi condusă de fostul viceprimar, candidatul independent Nicolai Grigorișin.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a apreciat aceste rezultate drept "un eșec al sistemului în care încă trăim".

Victoria sigurăa lui Grigorișin

Principalul rezultat al alegerilor bălțene din 19 decembrie nu este cine a învins sau că acum orașul are un primar. Principal este rezultatul, cu care a învins Nicolai Grigorișin. Un scrutin mai rușinos nu a existat în istoria electorală a Republicii Moldova.

Desigur, putem vorbi despre apatia politică generală a populației. La Bălți, aceasta s-a manifestat încă în primul tur de scrutin.


La 21 noiembrie, la urnele de vot s-au prezentat în total 33 596 persoane, sau 32,79% din numărul total al alegătorilor. Înainte de turul doi, aceasta a fost cea mai mică prezență la urne în toate alegerile locale din Bălți. Și dacă vom lua rezultatele de atunci și le vom transforma în cifre absolute (numărul total de alegători la Bălți este de 101 914), pentru Marina Tauber, candidata partidului ”Șor” (47,93% din votanți ) au votat doar 15,77% din numărul total de alegători, pentru independentul Nicolai Grigorișin (20,93%) – nu mai mult de 7%, pentru candidații PAS și PSRM Boris Marcoci (14,08%) și Alexandr Nesterovschii (14,08%) – adică 4,6%, iar pentru Nicolae Chiriliciuc (1,25%) care, împreună cu Grigorișin, a candidat în turul doi – 0,4%.

Dar la 19 decembrie la Bălți a fost nu o apatie, ci un protest. Ne-o demonstrează cifrele. Către ora 12.00 votaseră 3,29% dintre alegători, către ora 15.00 – 6,21%, la 18.00 – 9,09%, prezența finală a fost de 9,98% sau10209 de cetățeni care au votat! Alegătorii din partea locului au votat cu picioarele (prezență mică), participarea la mitingul de protest (adepții M. Tauber cereau, în centrul orașului, anularea scrutinului și organizarea alegerilor noi) și deteriorarea buletinelor. 1813 dintre buletine au fost recunoscute nevalabile. De altfel, în turul doi de scrutin prezența la urne nu are importanță.

În rezultat, victoria aparține independentului N.Grigorișin, care a acumulat 7148 voturi sau 84,77%. Concurentul său, candidatul ”Patrioților Moldovei” N. Chiriliciuc a obținut 1248 voturi sau 15,23%. “Pe primul loc e Grigorișin, pe al doilea – buletinele nevalabile, pe al treilea – Chiriliciuc”,- se făceau glume pe rețelele sociale.

Astfel (dacă luăm numărul total de alegători), legitimitatea noului primar constituie 7%. Dar Grigorișin în persoană crede că este “o victorie fermă”. “Totul s-a terminat cu o victorie fermă. Probabil, Dumnezeu are ceva planuri în privința mea, nu în zadar am învins în această cursă ”, - a rezumat cu modestie Grigorișin în emisiunea de pe Facebook imediat după ce rezultatele scrutinului au fost anunțate.

Particularitățile democrației naționale

Reieșind din rezultatele primului tur, în ce de-al doilea urma să participe nu N.Chiriliciuc, ci candidata partidului ”Șor” M.Tauber. Dar prin decizie judecătorească Tauber a fost eliminată din cursa electorală, iar candidații care în primul tur ocupaseră locul trei și patru, B. Marcoci și A. Nesterovschii, au refuzat să mai candideze. Primul – ”pentru a evita speculațiile”, al doilea a declarat că “alegerile au fost discreditate și nu au legitimitate nici morală, nici politică, nici juridică”.

Victoria lui Tauber în primul tur a provocat un sentiment de nedumerire și regret în rîndul multor observatori independenți. "Oamenii aduși la disperare au fost pur și simplu cumpărați cu hrișcă și promisiuni ușor de îndeplinit, cheltuind o parte mizeră din banii furați de Șor", au rezumat observatorii. Unii cred că problema partidelor care trăiesc din bani furați ar trebui rezolvată nu situațional, ci în principiu.

Desigur, CEC avea temei să o scoată din cursă pe M. Tauber, favorita primului tur. Însă totul s-a făcut așa de greoi, grosolan, cu încălcarea unui șir de proceduri juridice, că în rezultat simpatia unei părți a societății, a experților și politicienilor au fost de partea “persecutatei contraveniente” Tauber, dar nu a autorităților care “luptă pentru dreptate și curățenia dreptului electoral”.

Cel mai bine situația creată a exprimat-o expertul economic Veaceslav Ioniță. “Este corect, dar e incorect. Candidatul a încălcat legea. El a cheltuit bani nedeclarați. Dar există senzația, că în această istorie ceva nu se leagă”, - a scris el pe rețelele de socializare.

Pentru ce (oficial) a fost eliminată Tauber? CEC susținea că i-au fost prezentate materiale despre cheltuielile nedeclarate ale staff-ului electoral al Marinei Tauber, în sumă de 152 mii de lei, spre examinare însă au fost acceptate cheltuieli de 34 mii de lei. Dar chiar și această sumă este suficientă, pentru ca împreună cu mijloacele declarate să fie depășită cu minim 9,5 mii de lei limita de cheltuieli, stabilită pentru candidați. Iar conform art. 75 (5) al Codului electoral, dacă concurentul folosește în campanie mijloace financiare și materiale nedeclarate, sau depășește pragul-limită al fondului electoral, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale înregistrarea lui poate fi anulată. Așa că pe de o parte totul s-a făcut, s-ar părea, conform legii.

Dar! Încălcările, pentru care Tauber a fost eliminată din cursa electorală în ajunul turului doi, au fost comise încă înainte de primul tur. Logic: dacă există pretenții față de candidat (mai ales că și atunci concurenții depuseseră niște plîngeri), eliminați-l înainte de primul tur și contestați rezultatele acestuia. Codul electoral descrie clar aceste proceduri.

Art. 148: “ Alegerile locale sunt recunoscute nevalide dacă la realizarea lor au fost comise încălcări ale prezentului cod, care au influențat rezultatele scrutinului. Decizia de recunoaștere a invalidității alegerilor este luată de CEC în baza deciziilor instanțelor de judecată respective ”.

Art. 149 (1): “Dacă în circumscripții sau sectoare electorale aparte alegerile au fost recunoscute nevalabile sau care nu au avut loc, CEC organizează votarea repetată în aceste circumscripții sau sectoare cu aceeași candidați, cu utilizarea acelorași liste electorale cu participarea acelorași consilii și birouri electorale ”.

Art.149 (2): “Concurenții electorali vinovați de încălcarea prevederilor Codului electoral se exclud din buletinele de vot în baza deciziei definitive a instanței de judecată, iar birourile și consiliile, care au admis asemenea încălcări, vor fi înlocuite ”.

Conform legislației în vigoare, instanța urma să se expună asupra solicitărilor CEC înainte de ziua scrutinului. În a. 2015 a fost eliminat din cursă partidul Patria al lui Renato Usatîi pe motiv că ar fi fost finanțat de peste hotare și nu și-a declarat veniturile în raportul respectiv, dar atunci din punct de vedere procedural totul a fost făcut impecabil - “Patria” a fost eliminată din cursă cu trei zile înainte de scrutin. Și tot, ulterior Moldova a fost condamnată de CEDO și obligată să achite prejudicii de 15,5 mii de euro. Unde mai pui, că atunci nu a fost nevoie să fie retipărite buletinele: în dreptul concurentului eliminat era pusă ștampila “Retras”.

Acum situația era alta. Politologul Serghei Manastîrlî menționa, că “litigiul a durat toată ziua de 4 decembrie și toată noaptea de pe 4 spre 5 decembrie [la 5 decembrie urma turul doi de scrutin – n.r.], ceea ce deja ne face să credem, că procesul judiciar a fost efectuat incorect, dat fiind că instanța este obligată de lege să se pronunțe cu o zi înainte de scrutin ”. Retipărirea buletinelor în care figurau numele M.Tauber și N.Grigorișin , pentru a-l include pe următorul candidat, nu mai era posibilă.

CEC a anulat turul doi de scrutin la Bălți, cel din 5 decembrie, pe motiv că ”există un singur candidat, iar legislația electorală cere ca ei să fie doi

Adică, a rezumat scandalul iscat în jurul alegerilor primarului de Bălți politologul Victor Jose, totul trebuie făcut la timp. “Să se meargă la negocieri cu Miller privind prelungirea contractului de livrare a gazelor trebuia în august, nu la finele lui octombrie. Să se soluționeze problema partidului condus de un penal fugar trebuie înainte de alegeri, nu după.

Prin acțiunile lor neîndemînatice de pedepsire a “infractorilor electorali” PAS a mai provocat o iritare a societății și așa iritate, a lucrat gratuit pentru ratingul partidului ”Șor” și a dat ”părții vătămate” posibilitatea să exploateze imaginea de victimă, persecutate la dispoziția personală a președintei Sandu, dar și să se adreseze la CEDO, unde M. Tauber are toate șansele să căștige.

De ce Grigorișin convine PAS?

Deci, pentru următorii doi ani - pînă la alegerile generale din a.2023 – primar de Bălți devine Nicolai Grigorișin. El a fost deja primarul orașului un timp scurt (din iunie 2018 – noiembrie, 2019 ) după ce în 2018 Renato Usatîi și-a anunțat prima demisie din funcție de edil și au fost anunțate alegeri anticipate ale primarului. După asta Grigorișin a fost din nou numit viceprimar și a ocupat această funcție pînă acum.

Desigur, PAS dorea să obțină controlul asupra orașului, mai ales că Bălți este numit capitala nordică a țării și în mare parte determină dispozițiile politice în nordul țării. Nu în zadar pentru aceste alegeri din parlament a fost rupt Boris Marcoci, cunoscut om de afaceri care , se spune, nu prea dorea să schimbe mandatul de deputat pe fotoliul de primar de Bălți, dar partidul a spus ”trebuie”.

Experții cred că dacă alegerile anticipate ale primarului de Bălți ar fi fost imediat după alegerile parlamentare anticipate, teoretic Marcoci ar fi avut șanse să iasă învingător. Mai ale că PAS le promitea “generos” bălțenilor, că va adopta proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți, pentru a-l egala cu Chișinăul. Dar după majorarea substanțială a tarifelor pentru gaze și încălzire, aceste perspective au luat-o vertiginos la vale, deși în primul tur Marcoci obținea rezultate bunicele. Să nu uităm, că la Bălți tarifele pentru serviciile comunale-s mai mari ca la Chișinău: bălțenii plătesc mai mult și pentru electricitate, și pentru căldură, și pentru apă. Ei printre primii au simțit ”farmecul” scumpirii gazelor: în noiembrie în oraș s-a scumpit pîinea produsă de combinatul local, în medie cu 1 leu.

În condițiile în care nu a trecut al nostru”, iar activa în exces Tauber a fost neutralizată, primarul ”independent” Grigorișin este acceptat de PAS. Unu – pentru că este apolitic: după ce Nicolai Grigorișin a decis să meargă în alegeri, drumurile sale s-au despărțit de ale lui Renato Usatîi și ”Partidul nostru”. Cică, cu scandal. În octombrie, în emisia Jurnal TV Usatîi a confirmat ruptura cu fostul camarad și a dat de înțeles, că nu mai merge cu Grigorișin pe același drum. Așa că în aceste alegeri nu exista un partid care să obțină profit politic în ajunul alegerilor generale locale din a. 2023 și a celor prezidențiale din a.2024.

Doi – presa locală scrie că anii de aflare în administrarea orașului i-au permis lui N.Grigorișin să mențină relații personale și de afaceri cu Boris Marcoci, proprietarul companiei de construcții Marsharcon, prin cumul – candidat în alegerile primarului din partea PAS.

“Nicolai Grigorișin are relații de prietenie cu consilierul municipal, actual deputat PAS Boris Marcoci. Uimitor, dar alesul poporului din partea PAS are propria afacere. Cu venirea lui Grigorișin la putere în Bălți în a.2018 , acum deja deputatul Marcoci a îndrăgit licitațiile bălțene – de pavare, de reparare a străzilor și de construire a multor clădiri. Și N. Grigorișin, fiind președintele comisiei majorității licitațiilor care decide învingătorii , așa sau altfel a contribuit la victoria companiei ”necesare”. Așa a fost cu havuzul de 4,2 mln. de lei, așa a fost cu str. Conev de 12 mln.”, - scrie “Бельцкие новости”.

Așa că “victoria fermă” a lui N.Grigorișin la 19 decembrie va păstra încă pentru doi ani schemele din oraș și relațiile, pe care străina Tauber, dacă ar fi învins, le putea distruge.

În general, “independentul” primar de Bălți Grigorișin va conlucra productiv cu partidul aflat la guvernare. Iar ca gest de bunăvoință, PAS poate examina și adopta proiectul de lege promis în electorală în cazul victoriei lui Marcoci – privind statutul municipiului Bălți, pentru “a da orașului un statut analogic Chișinăului”, după care în bugetul Bălților vor începe a veni mai mulți bani.

Xenia Florea

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?