Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Politicienii din Găgăuzia, nemulţumiţi de decizia Comisiei parlamentare

9 iun. 2017,, 09:23   Politică
1784 0

Proiectele de lege privind consolidarea statutului special al Găgăuziei, care au fost "ciopîrţite" ieri de reprezentanţii Comisiei parlamentare, reprezintă o continuare a normelor constituţionale şi Cartei Europene a autonomiei locale", consideră copreşedintele grupului de lucru al Parlamentului şi Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghe Leiciu.

Potrivit presei găgăuze, el susţine că membrii Comisiei "fie nu au studiat legislaţia şi Constituţia Moldovei", fie aceasta a fost o subminare a activităţii grupului de lucru, în calitate de cea mai eficientă platformă de cooperare între Comrat şi Chişinău.

Leiciu s-a arătat uimit de faptul că la şedinţa Comisiei nu a fost invitat nici un reprezentant al grupului de lucru.

"Dacă cineva nu a studiat pînă la capăt legislaţia şi presupune că Găgăuzia vrea să modifice construcţia organizării teritorial-administrative a Moldovei, probabil nu cunoaşte nu doar Carta Europeană a autonomiei locale, dar nici Constituţia. Noi cerem doar ajustarea actelor normative la Constituţie şi la Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei", a subliniat el.

Gheorghe Leiciu speră că Parlamentul va adopta totuşi proiectele de lege elaborate de grupul comun de lucru al Parlamentului şi APG, căci, "în caz contrar, Moldova riscă să nu îndeplinească angajamentele de garantare a respectării atribuţiilor Găgăuziei".

Deputatul Fiodor Gagauz susţine că şedinţa Comisiei parlamentară juridice, numiri şi imunităţi a fost "o adevărată întrunire antigăgăuză", care "a şters doi ani de activitate a grupului comun de lucru".

"Cînd a fost creat acest grup comun, se presupunea că deputaţii vor elabora un şir de iniţiative legislative prin care în legea ţării vor fi reflectate competenţele Găgăuziei. Noi nu ne-am pus scopul de a inventa noi competenţe, ci doar am vrut să creăm condiţii juridice pentru ca actualele competenţe să fie respectate. Însă Comisia, prin decizia care a luat-o, a discreditat complet activitatea grupului de lucru şi aceasta deja nu mai poate fi percepută ca o platformă de dialog între Chişinău şi Comrat", consideră el, exprimîndu-şi nedumerirea pentru faptul că iniţiativele APG au fost discutate fără participarea reprezentanţilor Găgăuziei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?