Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Kulminski: ”Republica Moldova se află la o răscruce”

18 mai. 17:40   Politică
3215 0

În acest an electoral, Republica Moldova va asista la încercări de dezbinare care nu au mai existat în istoria independentă a țării, consideră directorul Institutului pentru Inițiative Strategice și fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski.

Într-un interviu pentru postul național de radio el a spus că, la această etapă, țara noastră se află la o răscruce, dar că va arăta altfel peste cîțiva ani. Pînă atunci, însă, instituțiile statului vor trebui să demonstreze capacități de a apăra votul cetățenilor, susține el.

„La noi pensiile, salariile sînt mici, inflația crește. Situația socială-economică este destul de dificilă și nu este ușor să convingi cetățenii că haideți să mai așteptăm ceva timp. Anume în această activitate, forțele care sînt ostile acestui curs Republicii Moldova, care vor să păstreze Republica Moldova în zona gri”.

Expertul susține că situația este mult mai drastică și mult mai dificilă în autonomia găgăuză, acolo, unde, aparent, marea majoritate a populației se opune integrării europene. În acest context, Vlad Kulminski, și-a exprimat speranța că poporul găgăuz, elitele din autonomie nu se vor implica în niciun fel de confruntare cu Chișinăul.

„Cînd au votat pentru conducerea actuală, nu au votat ca Găgăuzia să fie folosită în jocurile geopolitice, ca să fie folosită drept o armă împotriva Chișinăului. Ei au votat pentru chestii care sînt foarte clare și pe înțelesul oamenilor din toată Republica Moldova, pentru pensii, salarii, nu știu, deci probabil pentru revenirea Uniunii Sovietice, ceea ce nu va fi posibil niciodată. Dar asta este altă temă de discuții. Și eu sînt sigur că Chișinăul, instituțiile statului, vor fi în stare să gestioneze această situație, abil și fără escaladare. Acest lucru este foarte important, nu trebuie să transformăm toată această poveste, într-o escaladare instituțională Chișinău- Comrat. Ea trebuie să fie păstrată la nivelul actual”.


Întrebat despre desfășurarea scrutinelor în regiunea transnistreană și cît de deschis va fi electoratul de acolo să participe, Vlad Kulminski a răspuns:

„Eu cred că probabil cineva va participa (...). Cred că una din reușitele indiscutabile ale Guvernului Republicii Moldova este faptul că în regiunea transnistreană și în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol este păstrată stabilitatea și previzibilitatea. Acest lucru este super important și anume asta trebuie să fie ținta principală a strategiei a guvernului. Dar cîți cetățeni vor participa la acest referendum? Urmează să vedem”.

9
0
0
1
38

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?