Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Siegfried Mureșan admite că R. Moldova ar putea adera la UE înaintea Ucrainei

14 mai. 21:15   Politică
2759 0

Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană înaintea Ucrainei și chiar înainte de termenul anunțat de președinta Maia Sandu – anul 2030 – dacă țara va continua să fie guvernată de forțe pro-europene, după următoarele alegeri.

Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova. Acesta susține că în următorul mandat al Parlamentului European, blocul comunitar se va extinde cu țări mici, dar care vor înregistra progrese în ceea ce privește reformele asumate.

„Predicția mea este că, în următorii cinci ani, pe durata mandatului 2024-2029 al Parlamentului European și al Comisiei Europene, șansele sînt foarte mari să avem o extindere a Uniunii Europene. Această voință există, nu știu încă să vă spun ce state ar fi, dar cred că sîntem cu toții realiști și știm că ar fi vorba de un număr mic de state: unu, două, trei state, mai degrabă de dimensiuni mici, care pot fi integrate ușor. Poate fi Republica Moldova, pot fi state din Balcanii de Vest”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Amintim că, săptămîna trecută, comisarul european Johannes Hahn a declarat, în timpul vizitei de la Chișinău, că Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme decît în 2030. Pentru asta, oficialul european declara că este important ca statele membre să înceapă negocierile propriu-zise cu țara noastră.

În luna noiembrie, anul trecut, președinta Maia Sandu declarase, în cadrul unei ediții a emisiunii „La 360 de grade”, că Republica Moldova ar putea deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene mai devreme decît anul 2030. Șefa statului consideră că acest lucru ar fi posibil, dacă, pe de o parte, autoritățile vor depune eforturi mai mari, iar pe de altă parte, blocul comunitar va păstra deschiderea pentru integrarea europeană a țării noastre.


Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, pe 3 martie 2022. La nici un an, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, iar în urma îndeplinirii de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene, în decembrie, anul trecut, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Autoritățile, dar și experții, susțin că anul 2030 este unul rezonabil pentru ca țara noastră să devină țară membră cu drepturi depline a blocului comunitar.

9
3
0
1
30

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?