X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Dorin Recean: Anunțul Comisiei Europene nu trebuie privit ca o realizare finală

8 noi. 2023,, 13:59   Politică
2804 3

Anunțul Comisiei Europene prin care recomandă Uniunii Europene începe negocierilor de aderare a Republicii Moldova nu trebuie privit ca o realizare finală.

Declarația aparține premierului Republicii Moldova, Dorin Recean.

Potrivit prim-ministrului, autoritățile de la Chișinău vor trebui să continue să muncească cu o intensitate și mai mare pînă va deveni membru deplini ai Uniunii Europene.

”Zi importantă pentru Republica Moldova. Comisia Europeană a recomandat astăzi statelor membre ale UE să deschidă negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este calea pe care au ales-o cetățenii noștri și rezultatul muncii pe care am depus-o cu toții. O recunoaștere a eforturilor noastre de a armoniza legislația națională la cea europeană, de a consolida instituțiile statului, de a moderniza satele și orașele, și de a ne adapta standardele și valorile comunitare.

Recomandarea pozitivă a Comisiei vine la un an și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, timp în care am consolidat aspirațiile noastre europene, reunindu-ne pentru Adunarea „Moldova Europeană”, și am format legături și mai puternice cu familia de state europene, organizînd Summitul Comunității Politice Europene.


Anunțul Comisiei însă, nu trebuie privit ca o realizare finală. Noi va trebuie să continuăm să muncim cu o intensitate și mai mare pînă vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene. Este și principalul punct de referință pentru discuția șefilor de state și guverne la Consiliul European din decembrie, cînd va fi luată decizia finală privind deschiderea negocierilor”, a scris Recean pe facebook.

Reamintim că astăzi, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Ursula von dar Leyen, președinta Comisiei Europene.

Decizia privind inițierea negocierilor va fi luată în luna decembrie de Consiliul European – din care fac parte șefii de stat și de guvern ai UE. Potrivit presei internaționale, dacă nu vor fi obiecții, cel mai probabil, negocierile vor începe în martie-aprilie 2024.

7
0
0
2
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?