Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Viktor Orban a blocat o finanţare din partea UE pentru Ucraina

15 dec. 2023,, 10:30   Externe
3196 0

Premierul ungar Viktor Orban şi-a anunţat şi dezacordul faţă de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi credite, pentru perioada 2024-2027, la cîteva ore după ce s-a ajuns la un acord privind începerea negocierilor de aderare, transmite BBC.

„Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului comun”, a spus premierul ungar. Ulterior, după discuţiile de la Bruxelles, Orban a postat pe rețelele de socializare: „Rezumatul turei de noapte: veto pentru banii suplimentari pentru Ucraina”. Blocarea ajutorului a fost anunţată de Orban la scurt timp după ce liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova şi să acorde statutul de candidat Georgiei. Ungaria se opune de mult timp aderării Ucrainei, dar nu s-a opus prin veto acestei iniţiative, transmite News.ro.

Liderii UE au transmis că negocierile privind ajutorul pentru Ucraina vor fi reluate la începutul anului viitor. Ucraina depinde în mod critic de finanţarea UE şi a SUA. Viktor Orban a părăsit sala de negocieri, în ceea ce oficialii au descris ca fiind o manieră convenită în prealabil şi constructivă, în timp ce ceilalţi 26 de lideri au continuat votul. Comentînd opoziţia lui Orban faţă de acest ajutor, premierul olandez Mark Rutte a declarat „Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămîne fără bani în următoarele săptămîni”. „Ne-am înţeles cu cele 26 de ţări”, a adăugat el.


„Victor Orban, Ungaria, nu au fost încă în măsură să facă acest lucru. sînt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gîndim la sfîrşitul lunii ianuarie”, a mai spus premierul batav. De asemenea, Ucraina doreşte să obţină aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru apărare din partea SUA, dar şi această decizie este amînată din cauza unor dezacorduri majore între parlamentarii democraţi şi republicani. Ucraina şi Moldova vecină au solicitat să adere la UE în februarie 2022. Amîndouă au primit statutul de candidat în iunie anul trecut, în timp ce Georgia a fost respinsă la momentul respectiv.

Anterior, joi, preşedintele Vladimir Putin a ironizat Ucraina şi a afirmat că sprijinul occidental se epuizează: „Scuzaţi-mi vulgaritatea, dar totul este adus ca o gratuitate. Dar aceste gratuităţi ar putea să se termine la un moment dat”. Discuţiile privind aderarea la UE pot dura cîțiva ani, astfel încît decizia de joi nu va garanta aderarea Ucrainei. Ţările candidate la UE trebuie să treacă printr-o serie de reforme pentru a adera la standarde care variază de la statul de drept la economie, deşi executivul UE a lăudat deja Ucraina pentru că a finalizat mai mult de 90% din măsurile luate pînă în prezent în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei.

45
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?