La Moscova va avea loc Ziua Culturii Găgăuze

La Moscova va avea loc Ziua Culturii Găgăuze

Pe 9 noiembrie, în Sala Mare de Concerte al Complexului Educațional ”Vorobevî Gorî” din Moscova, va avea loc festivalul popular Gagauz Kasym. Această zi (de asemenea Kasim, Ai Dimitri - „Dmitriev Deni”, Kasım) era considerată începutul iernii și sfîrșitul sezonului de creștere a bovinelor, transmite Noi.md.


După cum s-a anunțat pe site-ul oficial al instituției, participanții la sărbătoare vor avea parte de un program de divertisment: expoziție foto; un colțișor al vieții cotidiene găgăuze - selfie; expoziție etnografică, expoziție din colecție personală; un atelier de scriere a hieroglifelor uzysk; colorarea imaginilor și a numelor acestora în limba găgăuză (chirilice și hieroglife).


Se presupune oferirea de premii pentru bebeluși; un master-class de dansuri populare găgăuze sub muzică live și un master-class de arte marțiale a uzov-Găgăuzilor, precum și jocuri pentru copii.


În programul de concerte: - reconstrucție istorică - Irina Gadaeva și Centrul de Arte Marțiale „UZΔ al Organizației Publice Interregionale „Uniunea Găgăuzilor”; - evoluarea membrilor colectivului de creație ”Medar” și a oaspeților sărbătorii; cîntece și dansuri populare.


La sfârșitul sărbătorii, oaspeții se vor bucura de bucate tradiționale.


Găgăuzii (Gagauzlar) – este un popor turc, ei sînt descendenții proto-bulgarilor vorbitori de limbă turcă care au migrat în secolul al VII-lea de pe malurile rîului Volga în Balcani și au adoptat creștinismul în secolul al IX-lea. Numărul total este de aproximativ 250 de mii de oameni. Ce mai mare parte trăiește în Moldova. Limba găgăuză aparține grupului Oguz al limbilor turcești. Religie - Ortodoxă. În cadrul Republicii Moldova există o entitate teritorială autonomă Găgăuzia.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load