Irina Vlah: Clasa politică din Moldova nu este pregătită pentru un dialog constructiv cu Găgăuzia

Irina Vlah: Clasa politică din Moldova nu este pregătită pentru un dialog constructiv cu Găgăuzia

Clasa politică din Moldova nu este pregătită pentru un dialog constructiv cu Găgăuzia și continuă să privească această regiune prin prisma unor potențiale amenințări, dar nu oportunități.


Despre acest lucru a afirmat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, menționînd că acest lucru a fost demonstrat de rezultatele votului la ultima ședință a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la care trei dintre membrii delegației moldovenești la APCE s-au opus inițiativei Turciei de a include în raportul audiat, privind funcționarea instituțiilor democratice din Republica Moldova, a îndemnului în adresa autorităților Republicii Moldova de a lua în considerare imediat „pachetul găgăuz” al inițiativelor legislative introduse în Parlament încă în anul 2017.


„Din păcate, în timpul votării pentru textul final al rezoluției, aceste modificări au fost respinse. Mai mult, împotrivă au votat și delegații din Republica Moldova. Este vorba despre Doina Gherman (PAS), Inga Grigoriu (platforma DA) și Andrian Candu (PDM). Poziția lui Andrian Candu a mirat foarte mult, deoarece anume el a stat la baza creării grupului de lucru al CMI și mai devreme s-a exprimat în repetate rînduri cu privire la necesitatea de a adopta „pachetul găgăuz” la inițiativelor legislative”, a scris bașcanul Găgăuziei pe pagina sa de socializare.


„Rezultatele votului au arătat că clasa politică a țării noastre nu este pregătită pentru un dialog constructiv cu Găgăuzia și continuă să vadă regiunea prin prisma unor potențiale amenințări, dar nu oportunități”, a subliniat Irina Vlah.


În același timp, ea a exprimat o profundă recunoștință delegației Republicii Turcia, care a inițiat modificarea respectivă și a susținut-o în unanimitate în timpul votării.


„Sînt convinsă că pozitiv este și faptul că funcționarea autonomiei găgăuze a revenit pe ordinea de zi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Autoritățile autonomiei vor atrage și în continuare atenția comunității internaționale asupra încălcării sistematice a statutului juridic special al Găgăuziei”, a scris bașcanul autonomiei.


În acest sens, ea s-a adresat către toți deputații Parlamentului, precum și către președinții facțiunilor parlamentare din Republica Moldova, menționînd faptul că „Găgăuzia este o autonomie a oportunităților, nu a amenințărilor!!! Considerăm Găgăuzia ca fiind parte integrantă a Republicii Moldova, asigurăm stabilitatea politică a regiunii, sîntem întotdeauna deschiși dialogului și, cu siguranță, direcționăm toate forțele și capacitățile spre dezvoltarea economică a autonomiei noastre”.


Irina Vlah a subliniat că principalul obiectiv al autorităților din Găgăuzia este punerea în aplicare integrală a Legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri)”, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 1994.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load