X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Găgăuzia în acest an au fost adunate doar 30% din recolta planificată de cereale.

31 iul. 2020,, 11:30   Sudul Moldovei
3966 1

În Găgăuzia s-au strîns doar 30% din recolta planificată de cerealeRandamentul mediu a fost de 13 centneri pe hectar. Există gospodării în care recolta a fost distrusă în totalitate. Numai prejudiciul primului grup de pîine constituie circa 250 de milioane de lei.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul ședinței regionale din satul Cișmichioi cu conducătorii întreprinderilor agricole afectate de seceta din acest an, la care au participat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

În cadrul întrevederii au fost discutate opțiunile de depășire a situației din agricultură și asigurarea securității alimentare.

După cum a menționat la ședință șeful Direcției sectorului agroindustrial al Găgăuziei, Andrei Dimitroglo, pentru multe gospodării din autonomie chiar și un astfel de randament scăzut ar fi un cadou, însă în sate precum Cișmichioi, Etulia, Dezginja, Cioc-Maidan și în orașul Comrat a dispărut aproape în totalitate primul grup de grîu.

"În ochii noștri arde și al doilea grup. Nu este doar o situație de criză, este un adevărată necaz", a spus el.


Președintele Comisiei Permanente a Adunării Populare a Găgăuziei pentru Agricultură, Nicolae Dragan, de asemenea a caracterizat situația creată în domeniul agrar drept una critică. El a explicat că fără ajutorul "statului agricultura nu va putea supraviețui".

Luînd cuvînt în fața agricultorilor, ministrul a declarat că sarcina primordială a conducerii țării este asigurarea securității alimentare a cetățenilor.

"În acest an, în țară au fost semănate 400 de mii de hectare de cereale din prima grupă. În general, vom primi aproximativ 600 de mii de tone de cereale. Anul trecut, randamentul a fost de 1 milion de tone. Pentru asigurarea securității alimentare avem nevoie de 350-400 de mii de tone", a spus Ion Perju.

El a subliniat că de secetă au avut de suferit gospodăriile din nordul și sudul țării. Totodată, guvernul întreprinde deja o serie de măsuri de susținere a agricultorilor. Deja la următoarea ședință a Cabinetului de Miniștri va fi aprobat Regulamentul de alocare a ajutorului financiar.

"Prim-ministrul a anunțat că în bugetul țării au fost prevăzute suplimentar 100 de milioane de lei pentru susținerea agricultorilor. Săptămîna trecută s-a decis alocarea a altor 200 de milioane de lei pentru compensații privind cerealele din prima grupă. În toamnă vor fi alocate alte 100 de milioane de lei pentru alocarea compensațiilor pentru cerealele din cea de-a doua grupă. Ne vom strădui ca în următoarele săptămîni agricultorii să primească banii", a menționat Ion Perju.

Ministrul a adăugat că asistența financiară a agricultorilor va constitui 1100 de lei pentru 1 hectar de grîu afectat de iarnă, 1400 de lei pentru un hectar de rapiță, 1100 de lei pentru un hectar de orz.

În cadrul întrevederii, agricultorii au adus la cunoștință o serie de alte probleme care influențează calitatea agriculturii. Conducătorii întreprinderilor agricole au solicitat ministrului restabilirea sistemului de irigare din raionul Vulcănești, elaborarea mecanismului de modernizare a sistemelor de protecție împotriva grindinei, acordarea amînării plăților fiscale.

Bașcanul Găgăuziei a subliniat că informația anunțată va fi examinată la nivelul Guvernului Republicii Moldova.

"Situația este foarte tensionată în agricultură. Există pierderi mari la întreprinderile agricole. Scopul întrevederii de astăzi cu ministrul este de a elabora posibile măsuri suplimentare de susținere. Noi îi vom informa pe prim-ministru despre toate problemele care au fost expuse", a menționat bașcanul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?