TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În Ceadîr-Lunga a fost inaugurat bustul „descoperitorului” rus al găgăuzilor

În Ceadîr-Lunga a fost inaugurat bustul „descoperitorului” rus al găgăuzilor

În municipiul Ceadîr-Lunga a fost inaugurat bustul activistului militar și etnografului rus Valentin Moșcov, „descoperitorul” rus al găgăuzilor, transmite Noi.md.


La ceremonie au participat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, deputați ai parlamentului, autorități locale, reprezentanți ai Ambasadei Rusiei în Moldova, precum și rude ale omului de știință rus care, special pentru acest eveniment, au venit din Federația Rusă.


Irina Vlah a mulțumit inițiatorului construcției monumentului - locuitorului municipiului Nicolai Tucan, și tuturor celor care au susținut această idee. Ea a menționat că Moșcov este o figură istorică pentru Găgăuzia, pentru că „datorită interesului său științific, acest popor a devenit cunoscut în întreaga lume”.


„El a adunat din bucăți istoria și cultura noastră, a studiat limba noastră și a transferat cunoștințele orale pe hîrtie. Toate elementele și obiectele vieții noastre cotidiene au fost colectate din bucăți și transmise spre depozitare pentru generațiile viitoare”, a spus bașcanul.


"Ceadîr-Lunga a fost considerat întotdeauna o capitală culturală și am dori ca acest lucru să fie mereu transpus în viață", a spus Nicolai Tucan. El, de asemenea, a mulțumit tuturor celor care „au înțeles despre ce este vorba” și au ajutat la punerea în aplicare a ideii cu bustul - bașcanul Irina Vlah, fostul prim vicebașcan Vadim Ceban, primăria și consiliul municipal din Ceadîr-Lunga.


Bustul a fost realizat de sculptorul moldovean Gheorghe Sultan.Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load