COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Aniversarea a 25 de ani a Autonomiei găgăuze va avea loc sub patronajul Președintelui Republicii Moldova

Aniversarea a 25 de ani a Autonomiei găgăuze va avea loc sub patronajul Președintelui Republicii Moldova

Sărbătorirea a 25 de ani de la formarea Autonomiei găgăuze va avea loc sub patronajul președintelui Republicii Moldova, transmite Noi.md.

Potrivit bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, despre acest lucru s-a vorbit în cadrul unei ședințe pe care președintele Moldovei, Igor Dodon, a organizat-o cu bașcanul autonomiei, Irina Vlah, și președintele Adunării Naționale, Vladimir Kîssa, ca parte a vizitei sale de lucru la Găgăuzia.

Părțile au remarcat importanța adoptării rapide de către parlament a unui pachet de „proiecte de lege găgăuze” și au discutat despre pregătirile pentru viitoarea aniversare a formării Autonomiei găgăuze.


În cadrul ședinței, șeful autonomiei a declarat despre necesitatea aprobării de către parlament a trei proiecte de lege elaborate de grupul de lucru al deputaților și care vizează armonizarea legislației naționale și regionale. Ea a mai spus că această problemă a fost ridicată la sesiunea APCE la începutul lunii octombrie.

„Au fost înaintate propunerile deputaților turci de a face apel către conducerea Moldovei pentru a continua dialogul dintre Chișinău și Comrat, astfel încît parlamentul să aprobe trei proiecte de lege găgăuze. Dar, în rezultatul votării, această modificare nu a fost inclusă în Rezoluție. Printre cele 25 de voturi „împotrivă” s-au numărat și cele a trei deputați din Republica Moldova - unul din PDM și doi din blocul ACUM”, a declarat Irina Vlah.

În acest sens, a remarcat bașcanul, a fost pregătită o adresare către toți deputații cu explicații potrivit cărora aceste proiecte de lege sînt pe deplin în concordanță cu legea și este recomandabil să fie adoptate înainte de Ziua Autonomiei Găgăuze din 23 decembrie.

În ceea ce privește organizarea sărbătorii festive cu ocazia aniversării a 25 de ani de la formarea Găgăuziei, Irina Vlah a propus președintelui desfășurarea evenimentului sub patronajul șefului statului, ceea ce „va sublinia importanța evenimentului”.

La rîndul său, Igor Dodon a dat asigurări că va sprijini întotdeauna inițiativele care sînt în beneficiul Găgăuziei. De aceea, în viitorul apropiat va fi creat un comitet comun de organizare, care va asigura un nivel înalt al sărbătorii oficiale din autonomie.

Vorbind despre „proiectele de lege găgăuze”, președintele și-a reiterat poziția cu privire la necesitatea adoptării acestor inițiative în redacția în care a fost propusă de grupul de lucru comun al Parlamentului și Adunării Naționale.

„Săptămîna viitoare, întreaga fracțiune a socialiștilor va semna aceste legi și le va transmite spre discuție. În continuare vom lucra pentru ca aceste legi să fie adoptate și să intre în vigoare înainte de 23 decembrie”, a spus Igor Dodon.

În cadrul ședinței, părțile au discutat și problema numirii unui procuror general al Procuraturii din Găgăuzia, a cărui funcție este vacantă de mai bine de doi ani.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load