Unde au fost descoperite singurele mănuşi de box romane

Unde au fost descoperite singurele mănuşi de box romane

Conform istoricilor, boxul era un sport popular în Imperiul Roman. Această activitate este regăsită în mozaicuri, dar şi în textele literare.


În prezent, arheologii au descoperit o nouă dovadă, o pereche de mînuşi de box romane bine conservate.


History notează că o astfel de descoperire este extrem de rară. Mînuşile sînt făcute din piele, un material ce în mod obişnuit s-ar fi degradat pînă în prezent. Însă, în acest caz, artefactul a supravieţuit pentru că a fost îngropat într-un mediu lipsit de oxigen. 


Cercetătorii au descoperit mînuşile de box îngropate sub o podea de beton din Vindolanda, un fortroman străvechi din Northumberland, Marea Britanie. Romanii au construit podeaua în 120 d.Hr. în aceeaşi perioadă în care a fost construit şi Zidul lui Hadrian. Cercetătorii din Vindolanda consideră că acestea sînt singurele mînuşi de box din Imperiul Roman ce au supravieţuit pînă în prezent. 


David Potter, profesor şi istoric din cadrul Universităţii din Michigan, susţine că boxul este un sport ce era practicat şi în urmă cu cel puţin 3.000 de ani, fiind practicat chiar şi în cadrul Olimpiadelor din Grecia Antică. ''În acele vremuri, nu exista o categorie de greutate sau limită de timp. Luptau pînă cînd una dintre persoane era incapabilă să mai continue,'' a declarat Potter. 


Atît femeile, cît şi bărbaţii, puteau învăţa să boxeze, iar premiile erau sustanţiale. Boxul era popular în estul Imperiului Roman, în zone precum Grecia, Turcia, Egipt, Palestina şi Siria. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load