COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Despăgubiri din partea statului pentru un șofer amendat repetat pentru aceeași încălcare

Despăgubiri din partea statului pentru un șofer amendat repetat pentru aceeași încălcare

Un șofer care a fost sancționat de două ori pentru aceeași încălcare va primi despăgubiri din partea statului. O decizie în acest sens a fost luată de magistrați.

Potrivit deciziei Curții Supreme de Justiție, bărbatul s-a adresat în judecată pentru a fi constatată încălcarea dreptului la un proces echitabil și repararea prejudiciului moral. Și anume, reclamantul a spus că în septembrie 2016 a fost sancționat pentru că conducea un autovehicul reutilat cu instalație de gaz fără autorizație, care nu era supus controlului tehnic și nu avea asigurare de răspundere civilă. Asta după ce cîteva săptămîni mai devreme pentru această încălcare persoana a primit o amendă în sumă de 1.100 lei și 11 puncte de penalizare, notează Bizlaw.

Prima instanță i-a aplicat totuși o amendă de 500 de lei și l-a privat de dreptul de a conduce pentru un an. Decizia a fost ulterior casată, iar procesul contravențional a fost încetat. Magistrații au menționat că nimeni nu poate fi supus de două ori răspunderii contravenționale pentru una și aceeași faptă. Prin urmare, agentul constatator nu a întreprins toate acțiunile în vederea elucidării circumstanțelor cauzei contravenționale, inclusiv nu a verificat existența unui alt proces-verbal care vizează aceleași fapte.


După ce a scăpat de sancțiunea pusă de polițist, șoferul a dat statul în judecată. Acesta a indicat că, prin faptul că a fost tras în mod repetat la răspundere contravențională și prima instanță i-a aplicat ilegal sancțiune, i-au fost lezate drepturile prevăzute de art. 6 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale. Prin urmare, acesta a cerut prejudiciu moral în sumă de 500 de euro și acoperirea cheltuielilor de judecată în sumă de 3.000 de lei.

Examinînd pretențiile, Judecătoria Chișinău a stabilit că șoferul trebuie să primească din partea statului despăgubiri în sumă totală de patru mii de lei, dintre care prejudiciul moral constituie o mie de lei și prejudiciul material, restul de trei mii de lei. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load