X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Un medicament împotriva poliartritei, testat cu succes în tratamentul COVID-19

28 apr. 2020,, 22:30   Ştiinţă şi IT
3468 0

Medicamentul imunosupresor Tocilizumab s-a dovedit eficient în a preveni "furtuna de citokine" la pacienţii cu COVID-19 aflaţi în stare gravă, potrivit unui studiu francez ce nu a fost deocamdată publicat şi ale cărui prime rezultate au fost dezvăluite luni, informează AFP.

Acest tratament a redus "semnificativ" procentul de pacienţi care au necesitat transferul la reanimare sau care au decedat, în raport cu cei care au primit un tratament standard, au anunţat reprezentanţii Assistance Publique - Hopitaux de Paris (AP-HP).

Acesta a fost "primul studiu comparativ prin tragere la sorţi" care "a demonstrat un beneficiu clinic" al tratamentului cu Tocilizumab pentru pacienţii cu COVID-19 şi care suferă de o infecţie severă, au subliniat organizatorii într-o conferinţă de presă telefonică.

Rezultatele anunţate trebuie încă să fie "consolidate" şi vor fi publicate într-o revistă ştiinţifică în următoarele săptămîni. Reprezentanţii AP-HP au explicat că au decis să le facă publice imediat "din motive care ţin de sănătatea publică" şi de contextul crizei pandemice. Ei au precizat, de asemenea, că au comunicat aceste rezultate autorităţilor sanitare franceze şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Tocilizumab (cunoscut şi sub denumirile comerciale Actemra şi RoActemra), produs de laboratorul Roche, aparţine familiei de anticorpi mononucleali - anticorpi creaţi în laborator, proveniţi din aceeaşi şi unică sursă de limfocite şi concepuţi pentru a răspunde unei ţinte precise.

Folosit de obicei în tratamentul poliartritei reumatoide, acest medicament acţionează prin blocarea receptorului unei proteine a sistemului imunitar, care joacă un rol important în procesul inflamator.

Anumiţi pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus se confruntă cu o agravare bruscă a stării de sănătate după mai multe zile, aflată la originea unei detrese respiratorii severe, un fenomen cel mai probabil asociat unei reacţii imunitare excesive a organismului.

În acest studiu au fost incluse 129 de persoane internate în 13 spitale din reţeaua AP-HP diagnosticate cu COVID-19 care sufereau de o pneumonie "cu severitate de la medie la gravă" şi care aveau nevoie de asistenţă cu oxigen.

Acest profil medical corespunde "doar pentru 5%-10% dintre pacienţii infectaţi" cu noul coronavirus, dar care fac parte dintre cei care prezintă riscul cel mai mare de a fi conectaţi la aparate de respiraţie artificială sau de a deceda, a subliniat Xavier Mariette, coinvestigator-coordonator al studiului, în aceeaşi conferinţă telefonică.

Jumătate dintre participanţi au primit una sau două injecţii cu Tocilizumab pe lîngă tratamentul standard (oxigen, antibiotice şi anticoagulante), iar cealaltă jumătate au primit doar tratamentul standard.

Pacienţii au fost monitorizaţi timp de 14 zile pentru a permite obţinerea acestor rezultate intermediare, iar monitorizarea lor va continua pentru a permite confirmarea concluziilor.

În acest stadiu, cercetătorii nu au observat mai multe efecte secundare indezirabile la pacienţii care au primit acest medicament imunosupresor decît la cei care au primit doar tratamentul standard, a subliniat Xavier Mariette.

Alte echipe medicale au anunţat deja rezultate încurajatoare la testele ce vizează Tocilizumab, mai ales cei de la Spitalul Foch, însă ele proveneau de la studii "deschise", fără grup de control tras la sorţi, care "nu furnizează acelaşi nivel de dovadă" şi "nu permit definirea unui standard de tratament", au subliniat cercetătorii de la AP-HP.

Preţul actual pentru Tocilizumab este de aproximativ 800 de euro pentru o injecţie, un preţ ridicat, dar totuşi mai mic decît cel al unei zile de spitalizare în Franţa la o secţie de terapie intensivă, au subliniat cercetătorii de la AP-HP.

Un medicament comparabil, Sarilumab (Kevzara), dezvoltat de Sanofi şi Regeneron, este de asemenea testat în cadrul aceluiaşi program de studii clinice, denumit CORIMMUNO, iar primele rezultate ar trebui să fie cunoscute "în zilele viitoare", a precizat Xavier Mariette.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?