COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un fotograf din California a reușit să facă cea mai clară imagine cu suprafața Lunii

Un fotograf din California a reușit să facă cea mai clară imagine cu suprafața Lunii

Andrew McCarth, un fotograf din California, a reușit să realizeze cea mai clară imagine compusă cu suprafața Lunii.

Satelitul natural al Terrei poate fi observat la un nivel de detaliu nemaivăzut pînă acum, anunță LiveScience.

Luna este un corp astronomic care orbitează planeta Pămînt, fiind singurul său satelit natural permanent. Este al cincilea cel mai mare⁠ satelit natural din Sistemul Solar, și cel mai mare dintre sateliți planetari relativ la dimensiunea planetei pe care o orbitează (obiectul său primar), scrie a1.ro.

După satelitul lui Jupiter, Io, Luna este al doilea cel mai dens satelit dintre cei ale căror densități sînt cunoscute.

Se consideră că Luna s-a format acum circa 4,51 miliarde de ani, nu mult după Pămînt. Există mai multe ipoteze pentru originea sa; cea mai acceptată explicație este că Luna s-a format din resturile rămase după un impact uriaș între Pămînt și un corp de dimensiunile lui Marte, numit Theia.


Luna este în rotație sincronă cu Pămîntul, adică arată întotdeauna aceeași față către el, partea vizibilă fiind marcată de mări lunare vulcanice întunecate, care umplu spațiile dintre zonele înalte ale scoarței și craterele de impact mai proeminente.

Văzută de pe Pămînt, este al doilea obiect ceresc vizibil de pe Pămînt ca strălucire, după Soare. Suprafața sa este de fapt întunecată, deși prin comparație cu cerul nopții pare foarte luminoasă, reflectanța ei fiind doar puțin mai mare decît cea a asfaltului⁠ uzat. Influența ei gravitațională produce mareele oceanice, mareele de uscat⁠, și o ușoară prelungire⁠ a zilei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load