COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un experiment a confirmat posibilitatea de a obține energie dintr-o gaură neagră

Un experiment a confirmat posibilitatea de a obține energie dintr-o gaură neagră

Fizicienii au reușit să realizeze un experiment de obținere a energiei dintr-o gaură neagră, ideea fiind propusă cu 50 de ani în urmă.


Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature Physics, pe scurt despre el scrie Science Alert.


În 1969, fizicianul englez Roger Penrose a presupus că zona găurii negre ar putea fi folosită pentru a extrage energie. Conform calculelor sale, dacă un obiect prins în ergosferă ar fi împărțit în două, o parte din el ar fi fost aruncată dincolo de orizontul evenimentelor, iar cealaltă ar fi ieșit din ergosferă, avînd mai multă energie decît la intrare.


În 1971, fizicianul sovietic Iakov Zeldovici a propus un experiment care ar putea testa această idee: să înlocuiască o gaură neagră cu un cilindru metalic rotativ și să direcționeze spre el razele de lumină curbate. Dacă cilindrul s-ar roti la viteza dorită, lumina s-ar fi reflectat înapoi cu o energie suplimentară extrasă din rotația cilindrului datorită efectului Doppler. Cu toate acestea, pentru realizarea experimentului, trebuia ca cilindrul să se rotească cu o viteză de cel puțin 1 miliard de rotații pe secundă.


O echipă de fizicieni din Glasgow (Scoția) a propus simplificarea experimentului lui Zeldovici folosind unde sonore în loc de lumină.
Rezultatele au fost uimitoare. Pe măsură ce rotația discului s-a accelerat, înălțimea sunetului în microfoane a scăzut pînă cînd sunetul nu s-a auzit deloc. Apoi a început să se ridice din nou pînă la tonul inițial, dar a devenit cu 30% mai tare decît sunetul care ieșea din difuzoare. Undele sonore au absorbit energia suplimentară din discul carea se rotea.


"Totul constă în faptul că odată cu creșterea vitezei de rotație, frecvența undelor sonore se deplasează Doppler pînă la zero", a explicat autorul principal al studiului, Marion Cromb. - Când sunetul începe să sune din nou, acest lucru se datorează faptului că undele au fost deplasate de la o frecvență pozitivă la una negativă. Aceste valuri de frecvență negativă sînt capabile să ia o parte din energie dintr-un disc rotativ nenoplastic, devenind în același timp mai tare - așa cum a presupus Zeldovici în 1971".

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load