NASA готовит орбитальные станции будущего

NASA готовит орбитальные станции будущего

Dacă un asteroid de mărimi considerabile ar lovi Pămîntul, impactul ar fi unul devastator pentru noi. Bineînțeles, șansele unui astfel de scenariu sînt mici, însă în cazul s-ar întîmpla, NASA are un plan care să ne salveze.


Cercetătorii de la NASA au testat și au proiectat o serie de modalități prin care ar putea distruge un asteroid dacă reprezintă un pericol pentru Pămînt.


Astfel, au ajuns la concluzia că pot face acest lucru prin cu ajutorul a trei tehnici, care variază în funcție de mărimea asteroidului și de timpul de avertizare pe care îl au la dispoziție înainte ca acesta să se prăbușească.


Cum vrea NASA să salveze Pămîntul de un posibil impact cu un asteroid


Una dintre soluțiile găsite de cercetătorii de la NASA presupune utilizarea unei navete spațiale care să fie destul de grea, astfel încît gravitația acesteia să „tragă" de asteroid și să-i schimbe traiectoria.


„Tehnica ar putea fi îmbunătățită dacă naveta spațială ar putea colecta mai multă masă, ca un bolovan mare, pentru a spori atracția gravitațională", a declarat Lindley Johnson de la NASA.


A doua soluție ar fi folosirea unui element de lovire cinetic, adică a unei nave spațiale care să fie întreptată intenționat spre asteroid pentru a-i schimba viteza și direcția.


„Metodă va fi testată în 2021, cînd o misiune NASA va trimite în spațiu navete cu acest scop", a spus Johnson. Iar ultima soluție propusă de NASA pentru a salva Planeta în cazul unei catastrofe cosmice este un dispozitiv nuclear care să spargă asteroidul în bucățele suficient de mici încît să ardă în atmosfera Pămîntului.


„Impactul cu un asteroid reprezintă unul dintre scenariile pentru care trebuie să fim pregătiţi", a declarat Leviticus Lewis, şeful Departamentului pentru Coordonare Naţională din cadrul FEMA, adăugînd că un astfel de eveniment catastrofic „are o probabilitate mică de producere, dar consecinţele sale ar fi uriaşe, motiv pentru care este necesar să fim pregătiţi".


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load