COVID-19 în MOLDOVA

Ultimii ghețari tropicali vor dispărea peste 10 ani. Sau mai devreme

Ultimii ghețari tropicali vor dispărea peste 10 ani. Sau mai devreme

Ultimii ghețari tropicali de pe ambele părți ale Oceanului Pacific vor dispărea peste 10 ani. Probabil acest lucru se va întîmpla și mai devreme - cauza va fi încălzirea globală.


Încălzirea globală continuă duce la reducerea și dispariția semnificativă a ghețarilor de la tropice. Ghețarii din Africa, Noua Guinee și Venezuela ar putea dispărea în viitorul apropiat. Acest lucru va duce la creșterea nivelului mării, care la rîndul său va provoca furtuni mai frecvente și mai intense.Cercetătorii au examinat acoperirea de gheață de pe muntele Punchak Jaya din partea de vest a Noii Guinee. Ghețarul se topește deja pe parcursul a 150 de ani, iar din 2015 acest proces s-a accelerat - în parte datorită fenomenului puternic El Nino.


Modelul, creat de oamenii de știință, arată că gheața de pe munte va dispărea complet în timpul următorului El Nino, care ar putea avea loc peste 10 ani – poate chiar mai devreme.
Potrivit cercetătorilor, același lucru se va întîmpla și cu ghețarii tropicali de pe Muntele Kilimanjaro din Tanzania și Kelchkaya din Peru.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load